July 8, 2015

Cityguide: Lille.

Iets meer dan twee maanden geleden, gingen het Lief en ik op romantisch weekend naar Lille (Rijsel) in Frankrijk. Het was een nogal impulsieve beslissing om een weekendje weg te gaan maar we hebben het ons geen seconde beklaagd. Omdat ik op zoek was naar 'city guides' van Lille maar er geen vond, besloot ik om er zelf eentje te maken. Ik moet je wel waarschuwen, ik ben niet de beste fotograaf en omdat we ook tijdens een 'feestweekend' gingen (vrijdag was een feestdag), was er ook heel veel gesloten. Toch denk ik dat ik genoeg interessante plekjes heb gevonden om met jullie te delen!


Hotel + transport


Zoals ik al vermeld heb, was het nogal een impulsieve beslissing om weg te gaan dus boekten we ook bijna het eerste hotel dat we vonden op booking.com, dat er leuk uit zag en dat dichtbij het station lag. We kozen voor Hotel Kanaï en ik ben zo bij dat we dat deden! De mensen waren er supervriendelijk, de kamer was prachtig  en het ontbijt heerlijk. Bovendien was het ook nog heel dicht bij het stadscentrum en recht middenin de winkelstraat. Echt midden er in. Ik zou er zeker opnieuw naartoe gaan als ik terug naar Lille ging (en ik ben er vrij zeker van dat ik dat opnieuw ga doen).
Lille is vlak over de Belgische grens dus het is niet zo ver rijden met de auto voor ons, Belgen. Als je zoals ik bent en geen rijbewijs hebt, is de trein een geweldig alternatief. Vanuit Antwerpen kan je rechtstreeks naar 'Gare de Lille Flandres' rijden in zo'n twee uur tijd. Het kan niet gemakkelijker! Om het goedkoopste ticket te bemachtigen, raad ik je aan om je te informeren in het treinstation wat de goedkoopste optie is. Omdat wij tijdens een weekend gingen, konde we een goedkoper weekend ticket kopen in plaats van de normale standaardprijs.

Bezienswaardigheden

We gingen dus voor 3 dagen naar Lille waarvan er 1 een feestdag was en een andere dag een zondag. Dit betekent dus dat er helaas, het merendeel van de tijd veel winkels/attracties gesloten waren. We hebben met andere woorden vaak doelloos rondgewandeld in de stad maar dat bleek niet zo erg te zijn. Lille heeft heel veel mooie gebouwen en er rondlopen bleek de beste manier om die te ontdekken. Hieronder volgen een paar van mijn favorieten

Palais des Beaux Arts

Als je van museums houdt en iets kent van kunst, raad ik je zeker dit museum aan. Het Lief en ik kennen nu wel niet zoveel van kunst en toch hebben we er van genoten. Dat er net een expositie over Donald Duck liep, heeft ook wel geholpen. Nog een tip! De eerste zondag van de museum is de toegang tot het museum ook gratis.


La vieille bourse

Ten eerste is "la vieille bourse" ofwel de Oude Beurs een geweldig gebouw op zichzelf. De architectuur in Lille is naar mijn mening overweldigd en dit gebouw is daar een goed voorbeeld van. Gelegen in het midden van 'La Grande Place' (ofwel la Place de Général de Gaulle), is het echt het pronkstuk van het plein. Wanneer je binnen wandelt op het binnenplein, is er ook een klein rommelmarktje waar je een paar koopjes kan doen of gewoon even kan ronddwalen.

Zoo Lille

We hadden echt heel veel geluk; tijdens ons verblijf ging de gratis (!!) zoo van Lille opnieuw open nadat het een tijd gesloten was voor verbouwingen. We waren dus 1 van de eerste mensen die de nieuwe zoo in het echt te zien kregen. Je kan waarschijnlijk al wel raden dat, aangezien de zoo gratis is, het niet de meest spectaculaire is die je al gezien zal hebben maar ik vond het zeker de moeite! Ik hou sowieso van dieren en naar de zoo gaan dus zijn we er zelfs 2 keer langs geweest tijdens ons verblijf. En zeg nu eerlijk, wie wilt deze kleine cuties nu niet gaan bewonderen?
Lille heeft nog heel wat andere attracties maar ik zal niet alles tot in detail bespreken. Toch een korte samenvatting van dingen die zeker de moeite waard zijn; La Citadelle (heel dichtbij de zoo van Lille), Notre Dame de la Treille, het belfort, Porte de Paris, la Palais Rihour en La Piscine (dat hebben we niet zelf kunnen bezoeken maar ik heb er foto's van gezien en het zag er echt prachtig uit!). 

Shoppen

Als je graag winkelt, is Lille de place to be. Ten eerste is er een groot winkelcenturm, Eurallile, vlakbij het treinstation (beide treinstations trouwens, Gare Lille Flandres en Gare Lille Europe liggen vlak naast elkaar) waar je je helemaal kan laten gaan. Maar wandel toch zeker verder tot in het centrum want er is nog veel meer te zien. In de twee grote winkelstraten (Rue Neuve en Rue de Béthune) vind je de grote ketens zoals H&M, Zara enzoverder. Vergeet niet om verder te slenteren in de kleine straatjes want daar ontdek je de allerleukste boetiekjes. Het zijn net die boetiekjes die er voor mij persoonlijk voor zorgen dat Lille een shopping walhalla is. Je kan er zeker en vast enkele pareltjes scoren die one of a kind zijn.

Restaurants

We hebben geen enkele moeite gehad om leuke restaurantjes te zoeken. Zoals de meeste steden is ook Lille ermee gevuld. Zeker in de buurt van La Grande Place zijn er heel wat eetplekjes. Diezelfde restaurantjes zijn wel wat duurder dan we eerst hadden ingeschat. Vergeleken met de Belgische prijzen was vooral frisdrank enorm duur in Lille. Wanneer ze me de eerste keer 4 euro aanrekenden voor een simpele cola, verslok ik me zowat! Maar niet getreurd, er zijn ook goedkopere alternatieven wat verder van het toeristische centrum. En dan nog, je bent op vakantie, leef een beetje en drink een superdure cola... of bestel gewoon wijn. Wijn is altijd goedkoper in Frankrijk ;-).
Omdat we maar 2 nachten in Lille waren, hebben we ook niet heel veel verschillende plaatsen kunnen proberen. We hebben er wel 'la Chicorée' ontdekt, een heel groot restaurant (misschien zelfs keten) met heel lekker maar simpel eten. Omdat Lille gekend is om zijn Vlaamse invloeden, kan je er ook de Vlaamse stoverij terug vinden op de kaart (maar ik moet je er wel bij vertellen dat de onze toch veel lekkerder is), net als andere Vlaamse klassiekers. Het beste is dat het helemaal niet duur was.
De andere avond zijn we gaan eten bij Buffalo Burger (misschien wel mijn favoriete plekje). Man, hadden ze me daar lekkere hamburgers! En we kregen ze in geen tijd voorgeschoteld ook, we moesten er echt bijna niet op wachten. Als je dus grote honger hebt, is dit waar je moet zijn. Plus, het personeel was ook heel vriendelijk. Misschien niet zo heel verschillend als de meeste hamburgerrestaurants (die opeens overal opduiken) maar ik zou er zeker opnieuw naartoe gaan volgende keer ik naar Lille kom.


Voor de koffieliefhebbers zijn er ook nog verschillende leuke koffiehuisjes te vinden. Ik ben zelf niet zo gek van koffie maar wanneer we terug de trein op gingen, had ik toch zin in een vanilla latte die ik bij Notting Hill Coffee ging halen. Het is een keten in Lille (misschien zelfs ook in de rest van Frankrijk) denk ik want ik zag er verschillende zaken van doorheen de stad. Misschien is het wel de Starbucks van Frankrijk! Anyway, ik was wel een beetje teleurgesteld dat ik er pas de laatste dag ben binnen gestapt en dat net voor we naar huis gingen. De latte was zo lekker! Ik had meer moeten bestellen... of toch tenminste een grote beker moeten nemen.


Zou ik het aanraden om naar Lille te gaan voor een city trip?

Dat zou ik zeker, hoewel Lille op zich niet al te groot is. Het is niet zoals Parijs of Londen maar het is nog altijd heel mooi op zijn eigen manier. Twee dagen is waarschijnlijk voldoende om Lille te ontdekken. Op die manier kan je alle hoogtepunten bezoeken in 1 dag en gaan winkelen op de tweede dag. De shopaholics is Lille de hemel op aarde. Ik zou al terug gaan voor de winkels alleen. En om de zoo te bezoeken. Dat was ook echt heel leuk!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
English version
A little over two months ago, the Boyfriend and I went on a romantic weekend to Lille, France. It was kind of an impulsive decision to go away for the weekend but we didn't regret it for a second. As I was looking for some travel guides on Lille but couldn't find any, I decided to make one myself. I have to warn you though, I'm not the best photographer and since we went on a holiday weekend a lot of shops were closed most of the time. But I think I found enough interesting spots to share with you.

Hotel + transport

As I mentioned before, it was kind of an impulsive decision to go away for the weekend so we basically booked the first hotel that we found on booking.com and that looked nice and close to the train station. We went with Hotel Kanaï and am I glad we did! The staff was super friendly, the room beautiful and the breakfast delicious. Moreover, it was close to the town center and right in the middle of the shopping district. Literally right in the middle.  I would definitely go to the same hotel again if I were to go to Lille again (and I'm quite sure that I will).
Furthermore, Lille is right over the Belgian border so going by car shouldn't be a problem for all Belgians out there. If you are like me and don't have driver's licence, the train is a great alternative as well. From Antwerp, you can go directly to 'Gare Lille Flandres' in a little over two hours. Couldn't be any easier. For the cheapest ticket, you better inform in the trains station what's the best option. Because we went during a weekend, we could get a cheaper weekend ticket instead of the regular standard price.

Sight seeing

I went to Lille for three days of which one was a holiday and one a Sunday. Meaning that, unfortunately, most of the time, most shops/main attractions were closed. In other words, a lot of the time, we wandered around in the city but it turned out to be not too bad. Lille has a quite a lot of beautiful buildings and walking around is the best way to discover them. My favourites were the following;

Palais des Beaux Arts

 If you're into museums and know something of art, I would definitely recommand this museum to all of you. The Boyfriend and I don't know that much about art but we enjoyed it a lot. There was a Donald Duck exposition going on while we were visiting as well. That helped as well.
Tip! The first Sunday of each month, enterance to the museum is free. 

La vieille bourse

First of all, la vieille bourse (in English it's translated the old trade centre, I believe. In Dutch; de oude beurs) is an amazing building in itself. The architecture in Lille is overwhelming in my opinion and this building is a great example of it. Located in the middle of la Grande Place (a.k.a. la Place de Général de Gaulle), it's really the center piece of the square. Moreover, when you walk into the courtyard, there's a little market in which you can find some bargains or just wander around quickly.

Zoo Lille

We were lucky; during our stay the free (!) zoo in Lille reopened after a time of reconstruction so we were one of the first people to see the new zoo in real life. As you can probably guess, the zoo is free and therefore not the most spectacular one but I thought it was worth while anyway. I love animals and going to zoo's so we actually went twice during our stay. And come on, who wouldn't want to admire these little cuties:

Lille has a lot of other attractions as well but I won't go into detail on each and every one of them. But I do want to mention them though, so don't forget to visit these either; La Citadelle (very close to Zoo Lille), Notre Dame de la Treille, the belfry, Porte de Paris, la Palais Rihour and La Piscine (I didn't have the opportunity to visit la Piscine myself but from pictures it looks really cool).

Shopping

If you're into shopping, Lille is the place to be. First of all there's a big mall, called Euralille, near the train station (both of them; Gare Lille Flandres and Gare Lille Europe) in which you can shop all the way. But be sure to walk a little further into town as well because there's more to see. The two big shopping streets (Rue Neuve and Rue de Béthune) contain the main stream shops like H&M, Zara and so on. Don't forget to stroll along the little streets as well because there are more cosy boutiques to discover too. It's because of these boutiques that I think of Lille as the shopping walhalla. You definitely can score some pieces here that are one of a kind.

Restaurants

We didn't have any trouble finding a good place to eat. As most cities, Lille is filled with them. Especially near la Grande Place there are numerous restaurants. However, these restaurants tend to be a little more pricey than anticipated. Compared to Belgian prices, especially the soda was super expensive in Lille. When they first charged me 4 euros for a simple coke, I nearly choked on it. Don't be worried though, there are cheaper alternatives if you look a little bit further. And even so, you're on holiday, live a little and have a super expensive coke... or order a wine. Wine's always cheaper in France.
We were only in Lille for two nights so we didn't get to try that much. Although we discovered 'la Chicorée' which is really a huge restaurant with great but simple food. As Lille has some Flemish influences, you can find our typical Flemish beef stew there (but I have to say that ours is still better) and other Flemish dishes. The best part is that it's not expensive at all.
Another newly discovered favorite of mine is 'Buffalo Burger'. Man, these were great burgers! And they were served to us in no time. If you're starving, this is the place to go. Plus, the staff was really friendly too. Maybe not that different from most burger places (which seem to pop up everywhere these days) but I would definitely come here again next time I visit Lille.


For the coffee lovers, there are several cute coffee places as well. I'm not really into coffee but when getting on the train, I quickly got a Vanilla Latte at Notting Hill Coffee. It's a chain in Lille (or maybe througout France) I believe because I saw lots of these coffee shops in the city. Maybe it's the Starbucks of France. Anyway, I was pretty bumped out that I only discovered it when getting on the train back home. The latte was so good. Damn, I should have gotten more. or at least should have ordered a big one.

Would I recommand to go on a city trip to Lille?

I definitely would, although Lille is quite a small city on it's own. It's not like Paris or London but still beautiful in it's own way. Two days is probably enough to discover Lille. That way, you can visit all the highlights in one day and go shopping the second. For the shopaholics, Lille is heaven on earth. Oh my, I would go back for the shops alone. And to visit the zoo. That was awesome too!

2 comments:

  1. Oh tof! Ik ben nog maar een keer of 2 daar geweest en zou eigenlijk eens terug moeten gaan, klinkt als een tof uitstapje tussendoor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dat is het zeker! Supergezellig en een winkelparadijs: zoveel leuke kleine boetiekjes!

      Delete