June 25, 2016

Aardbei-rabarbertaart.

a.k.a. mijn verjaardagstaart.

aardbei-rabarber crumble taart

Zo'n twee weken geleden was ik jarig, ik werd 25 jaar. Hoe ouder je wordt, hoe minder leuk verjaren natuurlijk wordt maar dit had toch iets speciaals. We zijn namelijk net verhuisd naar het nieuwe appartement in Antwerpen en voor de allereerste keer kon ik mijn ouders uitnodigen om een stukje taart komen eten. Ik kon dus beginnen bakken! Ik maakte drie taarten - die ik allemaal nog met jullie ga delen - maar deze was min of meer de favoriet en dus wilde ik het recept graag met jullie delen. Komt'ie:

Ingrediënten


Deeg


  • 125 g zachte boter
  • 95 g kristalsuiker
  • 30 g amandelpoeder
  • 200 g bloem
  • 1 ei
  • scheutje vanille-extract

Vulling + crumble

  • 15-tal aarbeien
  • 1 dikke rabarberstengel
  • 1 el kristalsuiker
  • 50 g bruine suiker
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 25 g havermout

Bereiding

  1. Begin met het deeg; meng de suiker en de boter tot een geheel. 
  2. Maak een bloemenkring en maak een kuiltje in het midden. In het kuiltje, leg je de boter-suikermengeling, het scheutje vanille-extract en het ei. Meng voorzichtig tot een deeg.
  3. Wanneer het deeg gevormd is, leg je dit minstens een halfuurtje in de koelkast.
  4. Ondertussen kan je de rabarber schillen en in kleine stukjes snijden. De aardbeien spoel je eerst vooraleer de kroontjes te verwijderen. Snijdt ze eveneens in kleine stukken en voeg ze bij de rabarberstukjes. Strooi een eetlepel suiker over de mengeling.
  5. Voor de crumble meng je alle ingrediënten (bruine suiker, bloem, boter en havermout) met je handen in een kom.
  6. Verwarm de oven voor op 190°C.
  7. Wanneer het deeg lang genoeg in de koelkast heeft gelegen, rol je het uit tot de gewenste dikte (ik doe iets dunner dan een halve centimeter, niet te dun) en leg je het in de taartbodem. Bedek het deeg met bakpapier en leg er baklinzen of bakparels bovenop.
  8. Bak de taartbodem blind voor een vijftiental minuten in een oven van 190°C.
  9. Laat de vorm afkoelen en vul daarna eerst met de aardbei-rabarbermengeling en strooi de crumble erbovenop. 
  10. Zet nog eens een 10-tal minuten in de oven, maar houdt wel in de gaten dat de bovenkant niet verbrandt (ik was bijna te laat!).
  11. Eet smakelijk! 

No comments:

Post a Comment