January 14, 2017

1 jaar capsulekleerkasten.


Iets meer dan een jaar na deze post, evalueer ik graag hoe het was om een jaar te leven met capsulekleerkasten. En ik zal onmiddellijk beginnen met een grote bekentenis; geen idee! Toen ik mijn eerste post over capsulekleerkasten vorig jaar schreef, was ik heel enthousiast over het concept en kon ik niet wachten om het zelf uit te testen. Dat eerste seizoen, hield ik me ook mooi aan de beperkte opties en hoewel het enthousiasme toch afnam naarmate het seizoen vorderde, zag ik toch ook de positieve kanten van het experiment.

Na de eerste evaluatie, was het duidelijk dat er aanpassingen gemaakt moesten worden aan het experiment als ik het tot een succesvol einde wilde brengen. Ik maakte de nodige aanpassingen maar ergens halverwege het seizoen, verloor ik mijn interesse en hield ik me niet echt meer aan de capsule. Ik wou het toch nog niet allemaal afblazen en bleef het concept dan ook volhouden. Vol goede moed begon ik aan de zomereditie maar hetzelfde gebeurde opnieuw; ik verloor de capsule uit het oog en droeg wat ik wou (hoewel veel items wel uit de capsule kwamen hoor). En misschien merkten jullie in mijn laatste capsule kleerkast al wel dat het enthousiasme zo goed als verdwenen was.


Was het dan allemaal verloren moeite? Natuurlijk niet! Helemaal niet zelfs, ik heb veel over mezelf geleerd door dit experiment, zoals;
 1. Ik heb veel te veel kleren. Echt. veel. te. veel.
 2. Ik hecht mij veel te hard aan kleren. Er afstand van doen valt me heel zwaar en is iets waar ik zeker aan moet werken.
 3. Ik ben koopverslaafd
 4. Er is te weinig plaats in ons appartement voor al mijn kleren.
 5. IK MOET ER ECHT IETS AAN DOEN.
Ook al werkt een capsulekleerkast niet voor mij, ik moet wel een manier vinden om 1) te leren welke kleren ik weg kan doen en wanneer het écht tijd is om afscheid te nemen en 2) minder nieuwe kleren te kopen als vervanging. En ik moet toegeven, zeker tijdens het eerste seizoen, hielp het concept van capsule kleerkasten me hier wel blij. Alleen jammer dat mijn aandachtsspan te kort was om het vol te houden.

Hoe probeer ik nu te werken aan die mankementen? Wel, één van de grootste frustraties voor mij aan het hele concept was het feit dat ik het gevoel had veel te weinig opties te hebben wat outfits betreft. Daarom heb ik ook in mijn 25 before 26 doelen opgenomen om dit jaar 200 verschillende outfits te dragen. Door de outfits ook vast te leggen op foto, krijg ik een mooi overzicht van wat ik veel draag, wat ik heel weinig draag en hoe ik verschillende dingen kan combineren. Ik zit nu ongeveer aan een 100tal outfits en ik ben nog steeds heel enthousiast over deze doelstelling dus wat dat betreft, is het al een vooruitgang op de capsules.

Een tweede "oplossing" die ik heb ingevoerd is zo simpel dat het bijna belachelijk is. Om voor mezelf een goed overzicht te hebben van alle kleren die ik wel en niet aandoe, heb ik al mijn kledinghangers omgekeerd in de kleerkast gehangen. Wanneer ik kledingstuk dan gewassen heb en terug in de kleerkast hang, hang ik ze weer normaal in de kast en zo krijg ik na een tijd een goed overzicht van wat ik wel en niet heb gedragen. Natuurlijk hang ik niet al mijn kleren omhoog, maar daar maak ik dan weer verschillende stapels van kleren. De kleren die ik gedragen heb, komen terecht op een nieuwe stapel.

Ik moet nog een systeem bedenken voor mijn schoenen, maar ik moet zeggen dat ik er daar wel écht heel veel van draag. Ik moet bekennen dat ik zelfs een aantal paar heb dat echt zijn beste tijd wel gehad heeft, en waar ik geen afstand van kan nemen... Ja, ik zei het al, ik heb een probleem. Nu, na deze ellenlange post over hoeveel te veel kleren ik wel niet heb, denk ik toch dat ik ze vanavond maar in de vuilbak gooi. Het is tijd.

Je hoort ongetwijfeld later nog over hoe ik mijn kledingproblemen probeer aan te pakken en of het al dan niet succesvol was. Ik hoop ook dat omdat capsule kleerkasten niets voor mij waren, je dit zal tegenhouden om het zelf eens niet te proberen. Zoals ik al zei, is het wel echt een leerrijke ervaring en hoewel ik het niet heb volgehouden, ben ik toch heel blij dat ik het wél geprobeerd heb. Je leer toch het meeste uit je mislukkingen of niet?

2 comments:

 1. Hoi,

  Zelf begon ik een klein jaar terug ook met een capusle kleerkast. Oorspronkelijk om mijn verhuis die kort daarna volgde gemakkelijker te maken, maar in tegenstelling tot jou was ik er wel echt enthousiast over. Ik hield het best lang vol, mar met de winter voor de deur - en al 3x mijn kleerkast echt uitgekuist ge hebben - besloot ik al mijn overige winterkledij gewoon in mijn kast te hangen. Veel meer dan de opgegeven stuks, maar toch ook veel minder dan wat er vorige winter mijn kast hing.
  Ik leerde bewuster en minder impulsief kopen. Het voorbije jaar deed ik geen enkele miskoop en voor het eerst ben ik echt 100% tevreden met mijn kleerkast.
  Voor mij was het dus een positief experiment.
  xx Naomi
  https://tempspournousblog.wordpress.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik ben blij te horen dat het voor jou wel werkt! Ik heb ook al gedacht om het binnen een aantal jaar terug opnieuw te proberen, nadat ik heb uitgedokterd hoe ik mijn koopdrang het beste aanpak... dat gaat meer kans op slagen hebben, geloof ik! ;)

   Delete