October 7, 2020

Pecannoten-havermoutschotel.

Pecannoten-havermoutschotel - ontbijt

Hoewel het weer al langer in een herfststemming is, ben ik pas enkele dagen geleden overgeschakeld in 'herfsmodus'. Het is zo'n raar jaar geweest dat ik nog even wou vasthouden aan de laatste zonnestralen en zomergevoel maar nu het oktober is, kan ik er niet meer onderuit: er is een nieuw seizoen aangebroken. En hoewel ik nog nooit een 'pumpkin spice latte' proefde, ben ik ook een beetje blij om de appel-kaneelcombinatie opnieuw boven te halen. Ik start het nieuwe seizoen graag met deze stevige havermoutschotel, die vol herfstsmaken zit (ik liet de appel deze keer achterwege maar er zit meer dan genoeg kaneel in). Ik serveerde er ook een beetje vanillemascarpone bij - want elk excuus voor vanillemascarpone is een goed excuus, in my book - dat het voor mij helemaal afmaakte, maar laat die gerust achterwege als je zelf geen fan bent.
De schotel blijft enkele dagen goed in de koelkast dus kan je perfect maken op zondag om alvast enkele dagen een zorgenvrij ontbijt te kunnen nemen, maar kan je perfect ook als brunchgerecht (en in mijn mening zelfs als dessert) voorschotelen.

Ingrediënten

Havermoutschotel

  • 2 eieren
  • 1 kl vanille-extract
  • 250g havermoutvlokken
  • 1 el bakpoeder
  • 1/2 l amandelmelk
  • snuifje kaneel (of speculaaskruiden)
  • snuifje zout
  • 1 el ahornsiroop
  • 100g pecannoten
  • snuifje kardemom

Vanillemascarpone

  • 250g mascarpone
  • 100g bloemsuiker (of naar smaak)
  • 1 kl vanille-extract

Bereiding

  1. Splits de 1 ei en hou het eiwit apart. Haal de mascarpone uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Meng de rest van de eieren (= 1 volledig ei en 1 eidooier) met de melk en het vanille-extract in een kom.
  3. Voeg hieraan de havermoutvlokken, het bakpoeder, een snuifje kaneel (naar smaak) en snuifje zout toe. 
  4. Stort dit mengsel in een ovenschotel (de mijne was ongeveer 20cm x 20cm) en zet in een oven van 180°C voor ongeveer 15min.
  5. Mix de pecannoten in een kom met de ahornsiroop, opnieuw een snuifje kaneel en een snuifje gemalen kardemom. 
  6. Klop het eiwit op tot er zachte pieken ontstaan (het hoeft dus niet volledig stijf te zijn) en roer hier de pecannoten onder.
  7. Bedek de havermoutschotel met de pecannotenmengeling en zet opnieuw in de oven voor ongeveer 10-15minuten. Laat daarna afkoelen.
  8. Voor de vanillemascarpone, meng je de mascarpone, (gezeefde) bloemsuiker en het vanille-extract in een kommetje. Let wel op, als de mascarpone te koud is, is het risico op schiften veel groter. Daarom is het belangrijk de mascarpone op tijd uit de koelkast te halen (zie stap 1).


No comments:

Post a Comment