October 10, 2020

Paprikarisotto met gepofte aubergine en burrata.


 Wie lief wilt zijn voor het milieu, moet niet enkel op zijn plasticverbruik letten, maar eet beter op tijd en stond eens vegetarisch. Als je zelf al wat hebt opgezocht over hoe je duurzamer kan leven, is het je ongetwijfeld ook al opgevallen. Er zit nogal een geitenwollensokvrouwke in mij en ik doe echt mijn best om lief te zijn voor onze planeet, maar vlees en vis (en bij uitbreiding alle dierlijke producten) achterwege laten... dat lukt me niet. In ruil daarvoor, las ik wel minstens 1 vegetarische dag per week in en we proberen de laatste tijd zelfs op te bouwen naar 2 dagen, met hier en daar zelfs vegan gerechten bij. Reden waarom ik het moeilijk vind? Wel, ten eerste, omdat ik gewoon héél graag vlees en vis eet. Ten tweede, omdat ik niet zo veel groentjes lust en dus vaak moeite heb met lekkere vegetarische gerechtjes te vinden. De groenten die ik dan wel lust, zie je dan weer heel vaak terugkomen in mijn vegetarische gerechten en op den duur heb je het gevoel dat je altijd hetzelfde eet (hallo, pasta met tomatensaus en groentjes en wok met currysaus). 
Dus na een tijdje word je dan wat creatiever in je bereidingen. Zo maakte ik eerst een paprikabouillon in plaats van een klassieke groentebouillon om de risotto in te garen en in plaats van de aubergine gewoon te bakken, pofte ik hem op voorhand in de oven. Burrata - mijn nieuwe favoriete kaassoort - maakt het gerecht tot slot helemaal af. Zéker als je er nog wat grof zout en peper over strooit. Damn, uitleggen wat er precies in zit, brengt me het water weer spontaan in de mond!

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 200 g risottorijst
 • 1 ui
 • 2 teentje look
 • 3 rode paprika's
 • 600 ml groentebouillon
 • 1 aubergine
 • 1 bol burrata
 • 2 handenvol rucola
 • parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

 1. Het poffen van de aubergine duurt het langste dus daar beginnen we alvast mee. Hiervoor snijden we overlangs (dus in de lengte) een snee in de aubergine zonder de aubergine volledig door te snijden, ongeveer 3/4e diep. De aubergine mag dus niet in 2 vallen. Trek de aubergine een beetje open en kruid vanbinnen met een likje olijfolie, peper en zout. Zet dit een uur (eventueel in een ovenschaaltje) in een oven van 180°C. Laat daarna afkoelen.
 2. Ik gril de paprika's liever zelf (je kan ze ook al gegrild in bokaal kopen als je wat werk wil skippen) dus ik snijd ook 2 van de 3 paprika's in de helft door en leg die bij de aubergine in de oven tot ze volledig zwartgeblakerd zijn. Als ze zwart zijn, haal je ze uit de oven en zet ze in een kommetje dat je dan afdekt. Laat zo 10minuutjes staan of tot de paprika's bijna afgekoeld zijn en je ze gemakkelijk in je handen kan houden. Op die manier kan je de pel er supergemakkelijk aftrekken.
 3. In een blender, mix je de gegrilde paprika's dan met de groentebouillon om een lekkere paprikabouillon te krijgen.
 4. Nu begint het echte werk; schil de laatste rode paprika en snijd in blokjes. Doe hetzelfde met de ui en plet de look. Stoof de 3 ingrediënten in een ruime pot aan in olijfolie.
 5. Voeg hieraan de risotto toe en laat even meebakken.
 6. Blus dan met de paprikabouillon. Er zijn verschillende manieren om je risotto nu verder te bereiden, maar zelf kies ik vaak voor de 'klassieke' methode door steeds een pollepel bouillon toe te voegen aan de risotto, te blijven roeren tot de bouillon is opgenomen in het geheel en dan een nieuwe pollepel bouillon toe te voegen. Dit blijf je dan doen tot de bouillon op is en de risotto gaar is.
 7. Rasp wat parmezaanse kaas en voeg dit toe aan de risotto (naar smaak).
 8. Snijd de gare aubergine nu volledig door in 2 helften en schraap het vruchtvlees eruit. Snijd dat in hapklare stukken. 
 9. Schep een portie risotto in een bord en leg hierop enkele stukken aubergine. Verdeel ook de rucola over de risotto en werk tot slot af met de helft van de bol burrata. Werk af met wat grof zout en peper.


No comments:

Post a Comment