October 6, 2018

Griesmeelpudding.

Griesmeelpudding: net zoals mama het altijd maakte - a floral sunsetEr is iets met de herfst dat mij doet verlangen naar comfort food - en met mij vele andere mensen denk ik. Deze griesmeelpudding (of 'smul' zoals mijn mama het altijd noemt) behoort zeker tot die categorie. Net zoals pietenpap is het een gerecht dat herinneringen oproept. Mijn mama maakte regelmatig pudding klaar maar als we geluk hadden, maakte ze in plaats van normale pudding ofwel pietenpap ofwel smul. En dan met zo'n warm kommetje, dat de chocolade nog een beetje smelt, voor de tv gaan zitten, onder een dekentje, terwijl het haardvuur brandde. Zie je nu waarom dit comfort food is voor mij?
Ik moet er wel bij vertellen dat de structuur nogal speciaal is, je moet er wel van houden. Het is geen gladde pudding maar heeft iets korrelig. Het Lief bijvoorbeeld is er niet zo zot van, maar ik vind het geweldig. Misschien omdat ik het van kleins af aan gewoon ben om te eten. In ieder geval roept het enkel warme herinneringen op en als ik me even niet goed in m'n vel voel, of wanneer het regent buiten en ik lekker warm binnen zit, of wanneer ik maar een goed excuus kan vinden, zet ik het graag op tafel. Heerlijk om te eten bij 1 van mijn favoriete tv-programma's.


Ingrediënten

 • 1l melk (halfvol)
 • 125g rijstgriesmeel
 • 80g suiker
 • evt. zakje vanillesuiker

Bereiding

 1. Warm de melk op met de suiker op een middelhoog vuur. Blijf goed roeren.
 2. Voeg de rijstgriesmeel toe en laat de melk verder tot het kookpunt komen. Blijf goed roeren tot het geheel begint in te dikken.
 3. Wanneer de melk kookt, zet dan op een iets lager vuur en blijf roeren.
 4. Als je pudding de gewenste dikte heeft, giet je het in kommetjes en laat je de pudding afkoelen (al is het ook heel lekker wanneer hij nog wat warm is). 
 5. Nog lekkerder met wat pure chocoladehagelsag bij!

  No comments:

  Post a Comment