January 13, 2021

Banoffeepotjes.

Banoffee potjes: een heerlijke en snelle variant op de klassieke banoffee pie - a floral sunset

Ik weet het, ik weet het, het is januari en iedereen wil in die goede voornemens vliegen om dit jaar wéér enkele kilo's af te vallen. Ik geef toe, ik ben daar geen uitzondering op en tòch kies ik ervoor om dit jaar een lekker (en calorierijk) dessert als eerste recept van 2021 te publiceren. Gewoon als friendly reminder om niet te vergeten te genieten tussen al dat diëten door.
Bovendien is dit receptje 1 van de favorieten van het Lief en ook mijn schoonfamilie is in ijltempo fan geworden van dit potje vol lekkers. Nog een extra voordeel; je hebt er belachelijk weinig werk mee. Het grootste werk is de slagroom opkloppen en trust me; da kunt ge!
Nog eventjes voor de mensen die zoiets hebben van 'banoffiewat?'; een banoffeetaart is volgens mij een van oorsprong Engelse taart met banaan en toffee (ban-offee, see what they did there?) en met een soort van koekbodem. Ik ben zelf totaal geen fan van karamel (behalve in twix want twix = life) maar het Lief is er zot van. Voor zijn verjaardagsfeestje besloot ik me dan toch eens aan de fameuze banoffeetaart te wagen en tot mijn eigen verbazing vond ik het écht lekker. Omdat een taart zoveel gedoe is, heb ik er uiteindelijk mijn eigen variant van gemaakt in een potje, die niet gebakken hoeft te worden en die dus razendsnel op tafel staat.


Ingrediënten (4-6 potjes, afhankelijk van de grootte van je potjes)

 • 1 blikje gecondenseerde melk, gesuikerd (305ml)
 • 100g speculaasjes
 • 150 ml slagroom
 • 2 el bloemsuiker
 • 2 bananen

Bereiding

 1. Het maken van een banoffeepotje is geen werk, maar je moet er wel op tijd aan denken om het blikje gecondenseerde melk te koken. Geen paniek, je kan ondertussen gemakkelijk iets anders doen, je kan het zelfs een dag op voorhand al doen, maar het moet wel als allereerste gebeuren en het vraagt wat tijd.
 2. Neem een grote pot en vul die met water. Zet het blikje gecondenseerde melk in de pot (zorg dat het helemaal onder water staat) en breng het water aan de kook. Laat pruttelen op een zacht vuurtje voor ongeveer 2u. Haal daarna het blikje uit het kokende water en laat afkoelen. 
 3. Nu, het echte werk. Neem alvast de potjes erbij waarin je de banoffeepotjes wilt serveren. Verkruimel de speculaas (er mogen hier en daar nog wat grotere brokken inzitten, dat is geen probleem) en verdeel die over de potjes.
 4. Open het blikje gecondenseerde melk. Je zal zien dat die gekarameliseerd is. Verdeel de karamel over de speculaas (je hoeft niet àlle karamel te gebruiken, neem gewoon zoveel als je zelf lekker vindt).
 5. Snijd vervolgens de bananen in plakjes en leg die over de karamel.
 6. Het enige wat je nu nog moet doen is de slagroom opkloppen met 2 eetlepels bloemsuiker (of meer/minder naar eigen smaak) en die over de bananen te spuiten. Degenen die willen uitpakken naar hun gezelschap toe, kunnen nog wat van de overgebleven karamel sierlijk dresseren over de slagroom en nog wat extra speculaasjes erover verkruimelen. Smakelijk!


4 comments: