January 24, 2021

Snelle salade met gerookte zalm en gepocheerd ei.

 

Snelle salade met gerookte zalm, opgelegde ui en radijsjes en een gepocheerd eitje - a floral sunset

Nu we het jaar goed gestart zijn met een dessertje, breng ik een beetje balans met deze gezonde salade. Je kan dit gerechtje perfect als lunch of als diner eten (al wil je er dan misschien wel wat extra croutons bij doen), want door het eitje en de gerookte zalm is hij zeker vullend genoeg. Bovendien is dit amper een recept te noemen want binnen 15 minuten staat deze topper voor je neus.
Om het geheel een extra kick te geven, leg ik de radijsjes en rode uien even in een 'zuurbadje', hierdoor garen ze een beetje en krijgen ze een heel andere smaak. Eigenlijk lust ik geen radijzen of rode ui maar het opleggen in azijn zorgt voor wonderen, en niet alleen voor radijzen. Probeer het ook eens met komkommers, bloemkool of rode kool!
Anyway, deze salade zet ik graag op tafel wanneer ik wél gezond wil eten maar geen zin heb om te koken. Hoewel hij lekker is in elk seizoen, ziet het er toch een beetje uit als zomer op je bord en na alle ovenschotels en hutsepotjes van de laatste tijd, klinkt dat ook niet al te slecht!


Ingrediënten (voor 2 personen)

 • halve rode ui
 • bussel radijsjes
 • 50 ml azijn (+ extra voor het pocheren van het ei)
 • 1 el suiker
 • 70g rucola
 • 1 wortel
 • 1/4e komkommer
 • 5-10 kerstomaatjes
 • 150g gerookte zalm
 • 2 eieren
 • enkele plukjes peterselie
 • bicky-uitjes

Bereiding

 1. Begin met het opleggen van de rode ui en radijzen. Hiervoor doe je een flinke scheut azijn in een kommetje (ongeveer 50ml) samen met 1 el suiker en dit vul je aan met ongeveer 300 ml water. Schil de ui en snijd die in fijne ringetjes. De radijsjes snijd je in dunne plakjes. Leg ze samen in het 'zuurbadje' en laat ze hierin een klein kwartiertje rusten.
  Tip: proef even van je badje, is het te zuur of te zoet? Voeg dan nog wat extra azijn of suiker naar smaak toe.
 2. Ga ondertussen verder met het maken van de salade. Ik vind het zelf gemakkelijker om eerst alle groenten te snijden; schil daarom de wortel en rasp die fijn. Ook de komkommer snijd je in halve maantjes (nadat je die grondig gewassen hebt natuurlijk) en de kerstomaatjes kan je in 4 partjes snijden (ook niet vergeten te wassen).
 3. Wanneer je dit gedaan hebt, kan je al beginnen aan het opbouwen van je salade. Neem er 2 borden bij en verdeel hierover de rucola. Strooi de geraspte wortel erover, gevolgd door de komkommer en de kerstomaten.
 4. Scheur de gerookte zalm in hapklare stukken en verdeel die ook over de borden.
 5. Tot slot moet je enkel nog je eitje pocheren. Vul hiervoor een ruime kookpot met water, samen met een flinke scheut azijn. Breng dit aan de kook. Terwijl het water naar het kookpunt geraakt, breek je een eitje in een kommetje. Het is belangrijk dat de dooier niet breekt!
  Wanneer het water bijna het kookpunt bereikt (wanneer je dus kleine belletjes omhoog ziet komen), verlaag je het vuur en roer je met een houten spatel in het water zodat er een draaikolk ontstaat. Wacht een aantal seconden en laat dan je eitje in de draaikolk vallen. Laat dit 1 tot 2 minuten garen en vis je eitje dan uit het water met behulp van een lepel.
  Is de uitleg niet helemaal duidelijk? Jeroen Meus kan dat veel beter dan ik uitleggen, dus bekijk misschien ook even dit filmpje
 6. Werk je salade af met de opgelegde rode ui en de radijzen. Daar bovenop leg je dan het gepocheerde eitje en de liefhebbers kunnen het slaatje volledig afwerken met wat peterselie en bicky-uitjes.
Nog een extra tip: dit slaatje is erg lekker met een honing-mosterddressing erbij! Dat maak je gemakkelijk door 1 el honing, 1 el mosterd, 1 el olie en 1 el azijn met elkaar te mengen en af te kruiden met peper en zout.


No comments:

Post a Comment