April 26, 2017

7 tips hoe je efficiënt je kleerkast kan opruimen.

7 tips hoe je efficiënt je kleerkast opruimt - a floral sunset

Bij lente hoort zon, bomen en bloemen in bloei, de eerste keer zonder (winter)jas buiten komen, de eerste terrasjes van het jaar en... de lenteschoonmaak. Very sexy, I know. Zoals jullie ondertussen misschien wel weten, heb ik een beetje een probleem met de hoeveelheid kleren die ik bezit. Het eerste wat ik dan ook wilde aanpakken was de kleerkast! Zo kon ik onmiddellijk van de gelegenheid gebruik maken om mijn winterkleren weg te bergen en de lentekleren boven te halen.
Om mezelf te motiveren voor deze ongetwijfeld zware taak, keek ik een aantal opruimvideo's op youtube. Zien hoe ander mensen opruimen, geeft me zin om zelf ook op te ruimen om de een of andere reden. Ik voelde me al een pro nog voor ik het eerste kledingstuk uit de kast had gehaald! Ondertussen is de job done, en ben ik blij te melden dat ik 2 zakken met kleren en 4 paar schoenen heb weg gedaan (WOOP WOOP). Het was geen makkelijke taak en ik zal niet ontkennen dat er hartverscheurende keuzes moesten worden gemaakt, maar het is mij gelukt. En als het mij lukt, lukt het jou ook! Om je nog dat extra zelfvertrouwen te geven, verzamelde ik mijn 7 beste tips voor orde in je kleerkast te scheppen. 

 1. Zet een muziekje op, maak het gezellig
  Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je alle kaarsen moet aansteken en de lichten moet dimmen, maar als je kledingcollectie even uitgebreid is als de mijne zou deze opruimactie wel eens enkele uren in beslag kunnen nemen. Maak het jezelf dus comfortabel. Zet een leuke cd op, in mijn geval Mumford & Sons, trek comfortabele kleren aan en dim de lichten vooral niet. Je moet al die kledingstukken zo dadelijk goed kunnen inspecteren.
 2. Maak je hele kledingkast leeg
  Niet meteen het fijnste klusje, maar je krijgt het beste overzicht van al je kleren als je al je kleren uit je kleerkast haalt. Het geeft je ook onmiddellijk de kans om de kast zelf even onder handen te nemen en te poetsen.
 3. Verdeel je kleren in 3 stapels
  Deze zal je waarschijnlijk al wel vaak gehoord hebben, verdeel je kleren in 3 stapels. Een stapel met de kleren die je zeker wilt houden, eentje met de kleren die je wilt wegdoen en de laatste stapel is voor de twijfelgevallen. Zelf verdeel ik de stapel met kleren die je wilt wegdoen nog eens in 2, eentje met de kapotte kleren die in de vuilbak moeten en eentje met kleren die nog verkocht kunnen worden.
 4. Gebruik de truc van de omgekeerde kleerhanger
  Hoe banaal het ook mag lijken, deze tip heeft me geholpen om heel wat beslissingen te nemen. Wanneer je hebt beslist wat je wilt houden kan dat opnieuw in de kleerkast. In de youtubefilmpjes die ik bekeek, werden de twijfelgevallen vaak in een doos gestoken of ergens weg geborgen en pas boven gehaald als ze erg gemist werden. Nu, ons appartement is klein en ik heb geen plaats om alle twijfelgevallen nog eens apart op te bergen. Daarom gebruik ik de truc van de omgekeerde kleerhanger.
  Het is letterlijk zo simpel als het klinkt, je hangt de kleerhangers gewoon omgekeerd in de kleerkast. Als de hangers op het einde van het jaar nog steeds omgekeerd hangen, is er geen ontkennen aan; dan heb je de kleren een jaar niet aan gehad. Weg ermee dus!
  Om eerlijk te zijn gebruik ik deze truc voor al mijn kleren, twijfelgevallen of niet. Een beetje extra snoeien in mijn garderobe kan nooit geen kwaad!
 5. Organisatie van je kleerkast
  Wanneer je alles opnieuw in je kast steekt, maak dan van de gelegenheid gebruik om ineens er een systeem in te steken. Zo hang ik bijvoorbeeld alles soort per soort; alle vestjes hangen bij elkaar, alle broeken, alle rokken, de losse bloesjes, ... . Ik heb al gezien dat anderen alles per kleur hangen, wat natuurlijk ook een optie is.
  Wat ik zelf ook heel fijn vind is om allemaal dezelfde kleerhangers te kopen. Ik kocht houten kleerhangers bij Ikea (echt 10 pakken of zo 😂) en ben echt heel tevreden met wat voor een ordelijk gevoel dat geeft!
 6. Het verkopen van kleren
  Kleren die in perfecte staat zijn maar die je ding niet meer zijn of waar je uit gegroeid bent, kan je perfect verkopen. Je kan die op verschillende manieren aan de man brengen. Je kan het op de ouderwetse manier doen en naar een rommelmarkt trekken, je kan deelnemen aan een closet sale of er bestaan ook winkels waar je je kleding naartoe kan brengen en die het voor je verkopen waarbij je dan een deel van de winst krijgt.
  Maar tegenwoordig gebeurt alles online en daar vind je ook genoeg alternatieven; kapaza, facebookgroepen of een site waar ik onlangs een blogpost over las: united wardrobe. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd en was van plan om het deze keer eens te proberen. Ik hou jullie op de hoogte hoe dit bevalt!
 7. Maak een shoppinglijstje
  Het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn, na deze harde labeur mag je jezelf wel belonen! Nu je je kleerkast helemaal hebt opgeruimd, heb je een perfect overzicht van wat je hebt en wat er weg is of wat misschien gewoon vervangen moest worden. Het is nu dus het perfecte moment om een lijstje te maken met alle zaken die je nog nodig hebt. Wees wel streng voor jezelf en zet er enkel de dingen op die je écht nodig hebt. Je wilt tenslotte ook niet dat al dat harde werk van zonet voor niets is geweest door je kleerkast opnieuw aan te vullen met kleren die je niet zal aandoen en in een volgend seizoen al zal wegdoen.
  Voor mij stond er slechts 1 noodzakelijk kledingstuk op de lijst; een lichte boyfriend jeans die iets losser zat voor de komende lente/zomer. Ondertussen heb ik die ook gevonden dus is mijn garderobe bij deze compleet. Ik kan niet beloven dat ik hem niet zal aanvullen met miskopen (zelfkennis), maar ik ga alvast mijn best doen om dat niet te laten gebeuren!

2 comments:

 1. Handige tips! Toevallig wilde ik morgen mijn kledingkast gaan opruimen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik ben blij dat het je kan helpen! Veel succes ermee! ;)

   Delete