April 5, 2017

Specumisu.

Specumisu - a floral sunset

Aaaah, tiramisu. Dit Italiaanse dessert heeft al heel wat harten veroverd, geloof ik en ik ben daar zeker geen uitzondering op. Het Lief daarentegen laat tiramisu maar al te graag aan zich voorbij gaan. Tja... mannen. Ik weet niet waarom maar om de één of andere reden heb ik altijd het idee gehad van tiramisu dat het heel moeilijk om te maken was of dat het lang duurde. Ik had duidelijk nog nooit een een recept van dichtbij bekeken want eigenlijk is het een poepsimpel dessert en je moet er zelfs niet al te nauwkeurig voor werken (op mijn lijf geschreven dus). 
Ik heb een beetje gegoogeld en merkte al snel dat er min of meer een vast recept bestaat voor deze klassieker maar mijn mama gaf me de tip om de lange vingers te vervangen door speculaas. Zo maakte zij het ook altijd thuis en zo eet ik het eigenlijk ook het liefst. Vandaar dat ik deze post ook de titel 'specumisu' heb gegeven in plaats van tiramisu 😉. Verder deed ik er ook niet te veel amaretto in want het Lief lust geen amaretto en in plaats van alles in 1 grote kom te doen, zoals meestal wordt gedaan, maakte ik individuele porties. Ik haalde zo'n 5 grote porties uit dit recept en als je weet dat het Lief 3 van de 5 kommetjes heeft opgegeten, waarvan 2 op één dag, denk ik dat ik mag zeggen dat ik de 'tiramisuhater' heb bekeerd tot een liefhebber. Ja, zo goed is het! 😋

Ingrediënten (voor 5 grote porties)

 • een pak speculaas
 • een tas heel sterke koffie
 • een scheut amaretto
 • 3 eieren, gesplitst
 • 500 g mascarpone
 • 100 g suiker
 • cacaopoeder

Bereiding

 1. Klop de eidooiers eerst los alvorens je de suiker erbij mengt (dit voorkomt dat de eidooiers zouden verbranden) en klopt op tot een lichte, luchtige massa.
 2. Voeg de mascarpone toe aan het eimengsel en als je graag amaretto lust, is het nu de moment om ook een scheut amaretto toe te voegen aan je mengsel.
 3. In een andere kom, klop je ook de eiwitten op tot ze helemaal stijf zijn.
 4. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het mascarponemengsel en probeer zoveel mogelijk van de luchtigheid van het mengsel te bewaren.
 5. In een schaaltje meng je de koffie met de amaretto. Hierin sop je de speculaasjes alvorens je ze in een glas/potje/ovenschaal legt.
 6. Bestrijk met een laag van het mascarponemengsel, opnieuw gevolgd door een laag van de in koffie gesopte speculaasjes. Blijf deze volgorde herhalen tot het mascarponemengsel op is. Je eindigt je lagen trouwens met de mascarpone, die hoort bovenaan te liggen.
 7. Zet in de koelkast voor minstens 2uur, maar hoe langer, hoe beter.
 8. Voor je ze serveert, bestrooi je de specumisu nog met wat cacaopoeder en moest je nog wat speculaasjes over hebben, kan je ook die verkruimelen en over het geheel strooien.

No comments:

Post a Comment