April 12, 2017

Risotto met champignons.

risotto met boschampignons - a floral sunset

Eén van mijn doelen voor de 25 before 26 lijst, was om elke week vegetarisch te eten. Niet gemakkelijk voor een moeilijke groenten-eter als ik. Het is een klein beetje gênant om te bekennen, maar ik lust echt maar een handvol groentes en kaas is ook niet mijn ding waardoor een overstap naar een volledig  vegetarische leefstijl voor mij uitgesloten is. Niet dat ik dat ooit zou kunnen, ik eet heel heel graag vlees, maar ik vind het ook wel belangrijk om af en toe bewust de keuze te maken om voor een vegetarisch alternatief te kiezen. 
Ondertussen proberen het Lief en ik al een jaar wekelijks een nieuw vegetarisch gerecht uit en dit is toch snel één van onze favorieten geworden. Ik ben sowieso al verzot op risotto en ook champignons staan bijna elke week bij ons op het menu. Een combinatie die dus niet fout kan gaan. En hoewel ik normaal gezien niet zo ben van de afwerking en versiering, raad ik toch iedereen aan om de risotto ook af te werken met peterselie. Champignons en peterselie... nog zo'n combinatie die altijd werkt.


Ingrediënten (voor +- 4 personen)

 • 500 g champignons
 • 2 kopjes risotto
 • 4 koppen groentenbouillon
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • boter
 • parmezaanse kaas (naar smaak)
 • peterselie (voor de afwerking)

Bereiding

 1. Smelt een beetje boter in een stoofpot. Snijdt de ui fijn en plet de look en stoof aan in de boter.
 2. Voeg ook de risotto toe. Ik gebruik altijd een kopje omdat ik ondertussen weet dat dit voldoende is voor ons 2 (maar het Lief is natuurlijk wel een grote eter). De regel is dat je dubbel zoveel vocht gebruikt dan risotto. Laat de risotto dus even mee stoven met de ajuin en look.
 3. Blus het geheel met de bouillon. Normaal gezien voeg je een pollepel van de bouillon toe aan de risotto en blijf je roeren tot het vocht is opgenomen vooraleer je een volgende pollepel toevoegt. Ik ging dus voor een andere aanpak en voegde alle bouillon in 1 keer toe aan het geheel. Deksel erop en laat een twintigtal minuten verder pruttelen op een middelhoog vuur. Niet roeren is de booschap.
 4. In tussentijd kuis je de champignons en snijdt je ze in stukken. Bak aan in een beetje boter in een aparte pan. Kruidt ook met peper en zout
 5. Als de risotto gaar is, voeg je een klontje boter toe en dan pas roer je voor de eerste keer in de risotto.
 6. Voeg nog wat parmezaanse kaas toe en kruidt af met peper en zout. 
 7. Doe ook de champignons bij de risotto en als je wil kan je nog afwerken met een beetje peterselie. Ik ben normaal ook niet zo voor de versieringen, maar bij dit gerecht is de peterselie echt heel lekker!

1 comment: