June 17, 2017

Red Velvet Cake (ofwel mijn verjaardagstaart).


Bij verjaardagen hoort trakteren en dat doe ik het liefst met zelfgemaakte cakes, taarten en/of koekjes. Dit jaar nam ik een beetje een risico en ging ik voor een red velvet cake. Een typisch Amerikaans baksel, denk ik, en iets wat je niet zo heel vaak bij ons ziet passeren. Maar ik vond de kleur zo mooi dat ik het toch eens wou proberen. Normaal gezien hoort deze cake in 2 kleinere taarten gebakken te worden, met wat van het glazuur tussen de twee lagen. Zoals gewoonlijk ging ik voor de gemakkelijkere optie en koos ik voor een cakevorm met enkel wat glazuur bovenaan.
Voor ik ze meenam naar het werk, heb ik toch het Lief maar even laten proeven voor de zekerheid. Na zijn goedkeuring nam ik hem naar kantoor en ik denk dat mijn collega's niet goed wisten wat ze van zo'n rode cake moesten verwachten. In de voormiddag durfde niemand hem aanraken had ik het idee, maar in de namiddag zag ik mijn stuk cake toch snel slinken dus ik geloof dat hij wel in de smaak viel. Er was nog net een klein stukje over dat ik weer meenam naar huis en waar het Lief mij héél dankbaar voor was!


Ingrediënten


Voor de cake

 • 250g bloem
 • 2 el cacao
 • 110g boter
 • 2 eieren
 • 1 el vanille-extract
 • 240 ml karnemelk
 • 2-3 el rode kleurstof
 • 1 el azijn
 • 1 el bicarbonaat
 • snufje zout

Voor het glazuur

 • 250g mascarpone
 • poedersuiker (naar smaak)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Meng de bloem, cacao en het snufje zout samen in een kom.
 3. Meng de boter samen met de suiker tot er een luchtig geheel ontstaat (ik gebruikte hiervoor een mixer). Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen.
 4. Meng de karnemelk en de kleurstof samen.
 5. Voeg nu het bloemmengsel en de karnemelk afwisselend bij het botermengsel. Begin met wat bloem toe te voegen aan het botermengsel, als die is opgenomen, voeg je wat van de karnemelk toe en als die weer is opgenomen, voeg je opnieuw wat van de bloem toe. Zo blijf je afwisselen tot alles op is.
 6. Nu komt er even een deel waar je snel moet werken. Zorg er dus voor dat je oven de juiste temperatuur heeft bereikt, dat je bakvorm is ingevet of dat je er bakpapier hebt ingedaan. Meng dan in een klein kommetje de azijn met bicarbonaat. Je zal zien dat het begint te bruisen, dit voeg je dan snel bij het deeg. Meng het snel door en giet in je bakvorm.
 7. Zet de cake zo snel mogelijk in de oven en laat die daar voor 35-40min instaan. Afhankelijk van de vorm die je gebruikt, kan dit langer of minder lang zijn. De tijd varieert ook per oven dus daarom raad ik je aan om te beginnen met een halfuur en na het halfuur even met een satéprikker of een mes in je cake te prikken. Als er nog deeg aanplakt wanneer je die eruit haalt, moet je de cake nog even laten bakken. Probeer dan een tiental minuten later nog eens of de cake gaar is. En ga zo door tot de cake gaar is.
 8. Als je cake gaar is, laat je hem volledig afkoelen vooraleer je het glazuur erop smeert.
 9. Voor het glazuur, haal je de mascarpone ook al even op voorhand uit de koelkast, zodat die op kamertemperatuur kan komen. Als je dit niet doet, zou het kunnen dat de mascarpone schift (dat weet ik uit ervaring).
 10. Wanneer de cake afgekoeld is en de mascarpone op kamertemperatuur, kan je beginnen aan het glazuur. Dit is heel erg simpel; je mixt gewoon de mascarpone met poedersuiker naar smaak met een spatel. Afhankelijk van je eigen smaak kan je meer of minder poedersuiker toevoegen.

No comments:

Post a Comment