January 6, 2020

Pasta met broccoli, spek en bloemkoolkaassaus.

Troost in een kommetje, deze pasta met broccoli, spek en bloemkoolbechamel is het lekkerste én gezondste comfort food - a floral sunset

Nu het nieuwe jaar begonnen is, zullen er ongetwijfeld vele mensen zijn die als voornemen hebben om gezonder te eten of om af te vallen. Dat dat niet altijd gemakkelijk is om vol te houden, hoef je mij niet te vertellen. Daarom zijn er gerechten als dit to the rescue want deze pasta is - echt waar - gezond comfort food. Heb je dus een avond echt nood aan wat troost in een kommetje? Zet dan zeker deze pasta op tafel! Hij heeft namelijk alles om het perfecte comfort food te zijn; er is pasta, een romig sausje, je kan het eten uit een kommetje én het beste van al... je hoeft je achteraf niet schuldig te voelen want er zitten meer groenten in dan je denkt.
Bloemkoolbechamel is heel eenvoudig te maken en lijkt van smaak heel erg op een klassieke bechamelsaus. Nog een beetje kaas erbij en voor je het weet, staat er een "gezonde" kaassaus op het menu (in de mate dat kaassaus gezond kan zijn natuurlijk). Ik maak zelden nog echte bechamel. Zelfs het Lief moet toegeven dat de smaken erg dicht bij elkaar liggen... en hij is heel streng op bechamelsaus.
In ieder geval ben ik blij dat ik een gezond en gelijkwaardig alternatief heb gevonden voor een calorierijke saus én dat ik haast ongemerkt nog wat extra groentjes binnen krijg. Het is dus zeker de moeite waard om uit te testen bij kinderen die moeilijke eters zijn. Bij deze moeilijke eter was het alvast een succes!

Ingrediënten (+- 4p)

 • 1 kleine bloemkool (of de helft van een grote)
 • scheutje amandelmelk
 • 1 broccoli
 • 200 g gerookt spek
 • 100 g gemalen kaas (of naar smaak)
 • 500 g pasta (naar keuze)
 • nootmuskaat
 • peper en zout

Bereiding

 1. Snijd de bloemkool en broccoli in roosjes, spoel af onder stromend water en stoom ze gaar (je kan ze ook koken in water, als je geen stoommandje in huis hebt).
 2. Mix de bloemkool samen met een scheut amandelmelk tot een romige saus. Voeg ook ongeveer 3/4 van de gemalen kaas toe tijdens het mixen (hou nog een deel apart om het gerecht af te werken). Voeg amandelmelk toe tot je saus de gewenste dikte heeft en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
 3. Bak ondertussen ook het spek in een pan met antikleeflaag. Je hoeft geen extra vetstof toe te voegen, het spek zal bakken in zijn eigen vet.
 4. Kook ook de pasta gaar (als je de groenten stoomt, kan je het water onder het stoommandje gebruiken om je pasta in te koken).
 5. In een ovenschaal meng je de pasta, broccoli en spek. Giet hierover de bloemkoolbechamelsaus en meng onder elkaar.
 6. Werk af met de overschot van de kaas en zet nog een vijftal minuutjes in de oven op de grillstand.
Tip: wil je het nog éxtra gezond maken? Vervang dan (een deel van) de pasta door courgetteslierten!


No comments:

Post a Comment