November 16, 2020

S'mores chocolademelk.

's Mores chocolademelk: a hug in a mug - a floral sunset

Wat is een winter zonder chocolademelk? Weinig drankjes bieden me zoveel troost als een lekkere, warme tas chocolademelk, zeker wanneer het weer kouder wordt. Variëren met deze klassieker is niet altijd gemakkelijk maar een ideetje dat al lang door mijn hoofd spookt is 'iets met s'mores'. Wie al in de USA is geweest, zal waarschijnlijk wel weten wat ik bedoel. Zelf ben ik er jammer genoeg nog nooit geweest (we zouden volgend jaar gaan, maar zien die plannen nu ook steeds meer in het water vallen), maar dat is dan het voordeel van veel googlen naar recepten, het volgen van 10.000 kookblogs én een verslaving aan engelstalige sitcoms; je komt al eens interessante dingen tegen.
Zo dus ook deze kampvuursnack bij uitstek. Ik liet een collega die jaarlijks naar de USA reist al eens een zoektocht uitvoeren naar de befaamde Graham Crackers, maar die kwam jammer genoeg van een kale reis terug thuis. Zonder Graham Crackers, ging ik dan maar speculaasjes aan de slag en wel, omdat het niet oké zou zijn om op een appartement een kampvuur te maken, werd ik creatief in het s'moresverhaal. En zo is deze s'mores-chocolademelk geboren. Voor die dagen dat je wat meer nodig hebt dan een gewone chocolademelk. Een echte hug in a mug is het, dit exemplaartje.

 

Ingrediënten (voor 2 glazen)

  • 0,5l melk + wat extra om het puddingpoeder in op te lossen
  • 50g chocolade
  • eventueel wat suiker (naar smaak)
  • 1 (kleine) el puddingpoeder (vanille/chocolade, wat je in huis hebt)
  • 1-2 speculaaskoekjes
  • minimarshmallows (naar smaak)
  • eiwit (van 1 ei)

Bereiding

  1. We beginnen met het maken van de chocolademelk; warm hiervoor de melk op (op matig-hoog vuur) en voeg de chocolade hieraan toe zodat die smelt. Blijf goed roeren.
  2. In een ander kommetje los je de chocoladepudding op met een beetje melk.
  3. Wanneer de chocolademelk bijna het kookpunt bereikt (wanneer de eerste belletjes verschijnen), voeg je het puddingpoeder-melkmengsel hieraan toe en blijf je goed roeren.
  4. Proef even van je chocolademelk; wil je hem liever wat zoeter? Voeg dan gerust naar smaak wat suiker toe. Zet even opzij.
  5. Voor we de chocolademelk in glaasjes gieten, nemen we de kopjes nog even onder handen. Hiervoor nemen we het eiwit en kloppen we dit even los in een kommetje. In een ander kommetjes verkruimelen we ondertussen de speculaasjes tot kruimels. We nemen een kopje, draaien dit om en soppen het in het eiwit (met de opening naar beneden dus). We doppen het kopje nu op dezelfde manier in de speculaaskruimels. Je mag gerust de speculaaskruimels er met je handen wat tegenaan duwen zodat het zeker goed blijft hangen.
  6. Zet de kopjes opnieuw rechtop en vul ze met chocolademelk, maar laat nog wel een beetje plaats bovenaan voor de marshmallows.
  7. Strooi zoveel marshmallows als je zelf wilt bovenop je chocolademelk en neem er een crème brûlée brander bij. Brand de marshmallows af zodat er een bruin korstje bovenop komt en strooi er nog enkele speculaaskruimels bovenop.
    Tip: heb je geen brandertje in huis? Geen paniek, ik ook niet! Je kan het gebrande effect ook perfect krijgen door de oven. Zet hiervoor de grill van je oven aan op de hoogste stand en leg de marshmallows in kleine hoopjes op je bakplaat. Zet de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven en ga vooral niet weg! Je zal zien dat de marshmallows erg snel beginnen te kleuren. Van zodra je de gewenste kleur ziet verschijnen, haal ze dan uit de oven en leg ze op de chocolademelk.




No comments:

Post a Comment