February 6, 2021

3 keer creatief omgaan met restjes.

Foto via pexels

Het is alweer even geleden dat ik nog zero waste tips mee gaf, maar vrees niet! Ik ben nog steeds even enthousiast om mijn afvalberg te verkleinen en ik ben hier weer met enkele tips om ook jouw hoeveelheid afval een beetje te verminderen. Een snelle blik op onze vuilniszak leert mij dat die voornamelijk gevuld is met eten. Jammer genoeg hebben wij niet de mogelijkheid om te composteren dus ik ben creatief geworden in het verwerken van schillen, pitten en zaadlijsten van groenten en/of fruit. Kan je net als ik niet composteren? Dan helpen de volgende 3 tips je zeker om dit organisch afval te verwerken en/of verkleinen voor je het weg gooit.


1. Maak bouillon van groenterestjes

Dé tip die ik zelf misschien wel het vaakst toepas, is om groentebouillon te maken van groenterestjes. Wanneer ik kook tijdens de week, hou ik de schillen van alle groenten apart. Wortelschillen (en kontjes), overschotjes selder, het groen van prei, de kontjes van courgette, schillen knolselder, zelfs schillen van uien en look, ik hou het allemaal bij en bewaar het in een zakje in de diepvries. Wanneer mijn zakje vol is, smelt ik wat boter in een grote stoofpot en kieper ik daar mijn volledige zakje diepgevroren groente-overschotjes in. Even laten aanbakken (tot alles wat ontdooit) en blussen met water. Je voegt water toe totdat alle groente-overschotjes onder water zijn en laat dit zo maar enkele uren zachtjes koken zodat het water alle smaak van de groenten opneemt.
Wanneer de groentebouillon enkele uren getrokken heeft (hoe langer, hoe liever maar toch minstens 2-3u), laat je die afkoelen en zeef je de groenteschillen uit de bouillon. Belangrijk is wel dat je de gemaakte groentebouillon zeeft met behulp van een neteldoek. Vouw die liefst dubbel of zelfs vierdubbel zodat al het zand dat misschien nog op de schil zat er goed uit te zeven. Wees ook niet bang om je handen vuil te maken en de doek goed uit te wringen zodat een klein hoopje groente-afval over houdt (= minder plaats in de vuilzak!).
Wat je dan over houdt is een heerlijke (ongezouten) groentebouillon die je onmiddellijk kan gebruiken voor een heerlijke soep (of ander gerecht). Heb je de groentebouillon niet onmiddellijk nodig? Geen probleem, vries ze in in ijsblokjesvormen - zo smelt de groentebouillon sneller wanneer je die wél wil gebruiken - en bewaar op die manier een voorraadje voor de volgende keer dat je wat bouillon nodig heeft.

Goed om te weten: ik gebruik geen stukjes met wortels of zaden in de groentebouillon (of misschien af en toe eens een zaadlijst van een courgette, maar dit zal ook zelden gebeuren). Voor de 'groentekontjes' met wortels aan, kan je misschien de volgende tip gebruiken.

2. Maak plantjes van overschotjes

Ik woon op een appartement in centrum Antwerpen dus een grote moestuin behoort ook niet tot de mogelijkheden. Toch heb ik een mini-moestuintje dat volledig bestaat uit overschotjes van groenten. Heb je erg veel geduld? Dan kan je plantjes proberen te kweken uit de pitjes van fruit of groenten. Dat geduld heb ik zelf niet (plus, het is ook vrij arbeidsintensief omdat de plantjes ook nog vaak geënt moeten worden... Google het maar als je wel geïnteresseerd bent).
Ik gebruik zelf de 'luie-wijven-techniek' en gebruik overschotjes van groenten om 'nieuwe' groentjes te kweken. Gebruik je veel kruiden? Koop dan kruidenplantjes en plant de overschotjes in een apart potje. Voor je het weet heb je een kruidentuintje aangelegd! Niet enkel kruiden lenen zich hier toe, maar ook pijpajuintjes (a.k.a. lente-ui), kan je perfect opnieuw planten. Je gebruikt het uitje zoals je dat normaal doet, maar het onderste deeltje (= waar de wortels aan hangen), zet je in een glas met een bodempje water. Je zal zien dat de wortels beginnen te groeien en na een tijdje kan je ook dit plantje in de grond zetten. Geef het voldoende water (en liefde) en misschien wat meststoffen af en toe en uit het 'stompje' zullen nieuwe uitjes beginnen groeien. Je kan die dan telkens gewoon afknippen wanneer je die nodig hebt.
Andere groenten waarmee je hetzelfde kan proberen (maar waar ik zelf - nog - niet mee geëxperimenteerd heb): gewone uien, prei, zoete aardappel, gember, knoflook, selder, sla, ... . Google het onderwerp gerust en je zal ongetwijfeld nog heel wat inspiratie krijgen!

3. Maak paneermeel van oud brood

Mijn laatste tip heeft niets met groenten of fruit te maken maar als je net als ik regelmatig een stuk brood op overschot hebt (of van die uiteinden die snel uitdrogen en je niet meer wilt opeten), heb ik een lifesaving tip voor jou! Mix je droog (!), oud brood gewoon in de blender of keukenrobot. Het is belangrijk dat je brood oud genoeg is en dus al uitgedroogd is (zorg er wel voor dat het natuurlijk niet beschimmeld is), anders gaat het niet mooi fijnmalen. 
Wanneer je brood fijn gemixt is, kan je het gewoon invriezen en je haalt het boven wanneer je het nodig hebt. Je kan er ovenschotels mee afwerken voor een krokant laagje of - en dit is mijn favoriete manier om broodkruim te verwerken - in balletjes voor de soep verwerken!
Extra tip: ik bewaar het brood in een stasherbag, die werkt hetzelfde als een ziplockzakje, maar is herbruikbaar en dus beter voor het milieu!

Hopelijk helpen bovenstaande tips je bij het verkleinen van je afvalberg, zeker wanneer je niet kan composteren. Ik ben zelf in ieder geval al heel enthousiast geworden om nieuwe groenten te proberen kweken. Hier ligt nog een selder in de koelkast die snel een eerste experiment gaat worden. 
Heb je zelf nog leuke tips? Laat die vooral dan even weten, zeker wanneer het gaat om foodwaste te vermijden. Dat is namelijk een puntje waar ik nog heel verbetering kan aanbrengen!

No comments:

Post a Comment