March 20, 2021

DIY: notenboter.

DIY: maak je eigen notenboter van je favoriete noot! - a floral sunset

Wist je dat je notenboter eigenlijk heel gemakkelijk zelf kan maken? Als je een goeie keukenrobot of blender in huis hebt, is het iets van niks. Gebruik wel geen al te grote blender/keukenrobot, die tip geef ik je al even van tevoren mee. Voor de rest heb je enkel je lievelingsnoten en - afhankelijk van de noot - misschien een beetje geduld nodig, maar speciale skills zijn er niet voor vereist. Je kan ook helemaal zelf bepalen of je graag nog wat stukjes hebt in je notenboter of liever een gladde 'boter' hebt. It's all up to you. 
Ik ging dit keer voor een amandelpasta (/boter, geen idee welke term ik nu het beste gebruik... maar je begrijpt me wel he), een iets hardere noot om te kraken - see what I did there? šŸ˜ - maar neem je bijvoorbeeld hazelnoten dan staat je hazelnootpasta veel sneller op tafel. Klaar voor het gemakkelijkste 'recept' dat er ooit al op deze blog is verschenen? Hieronder vind je de details:

Ingrediƫnten

  • 200-250g van je lievelingsnoten

Bereiding

  1. Blend de noten in een keukenrobot of (kleine) blender tot er een pasta ontstaat. 

Goed om te weten:

  • De noten zullen eerst in grove stukken worden gehakt, daarna veranderen in meel en na een tijdje komen de natuurlijk oliĆ«n van de noten vrij waardoor er een pasta ontstaat. Afhankelijk van de noot kan dit langer duren. Bij amandelen duurt het al snel 20min voor er een pasta ontstaat. Bij hazelnoten begint zich al een pasta te vormen na een minuut of 5.
  • Je kan zelf de textuur bepalen die jij leuk vindt. Liever nog enkele stukjes? Stop dan wat vroeger. Heb je een voorkeur voor een volledig gladde notenboter? Blijf dan langer blenden.
  • Gun je mixer op tijd wat rust. Zeker wanneer je wat langer moet blenden, moet je goed de temperatuur van je blender in het oog houden zodat die niet oververhit. Het is beter om op tijd enkele minuten te rusten zodat je je toestel niet stuk doet in plaats van hardnekkig te blijven blenden.
  • Je moet het natuurlijk niet bij 1 notensoort houden. Je kan ook 2 (of 3 of 4 of ... laat je gaan) soorten mengen en die tot een pasta mixen.

Weet je niet goed wat aan te vangen met notenboter? Het is lekker door je havermoutontbijt 's morgens en doet het ook altijd goed in dressings. Binnenkort komen er nog enkele recepten online waarin je de notenboter kan gebruiken. I got you.
DIY: maak je eigen notenboter van je favoriete noot! - a floral sunset

No comments:

Post a Comment