March 31, 2021

Vegan lunch: Wafels met vegan gerookte zalm.

Een heerlijke vegan lunch: wafels met vegan gerookte zalm en guacamole - a floral sunset

Het is alweer even geleden dat ik nog eens een vegan gerechtje deelde en ik moet zeggen; ik ben zelf heel enthousiast over dit recept. Tijdens een workshop van Smaakmeesters vorig jaar, kregen we een algemene uitleg over hoe je je eigen vegan gerookte zalm kan maken. Ik sloeg het onmiddellijk op op mijn telefoon, ging thuis op zoek naar de juiste verhoudingen (ik had meerdere pogingen nodig) en vond zo dus een lekker én veganistisch alternatief voor gerookte zalm. De reden waarom ik zo enthousiast ben over de vegan gerookte wortel (want dat is het eigenlijk, ik gebruik geen zalm natuurlijk) is omdat het een écht lekker alternatief is voor gerookte zalm waardoor ik die nu vaker kan vervangen en dus ook gemakkelijker vegan gerechten op tafel kan zetten (vind ik best nog wel moeilijk).
Om de lunch helemaal af te maken combineerde ik de vegan gerookte wortel/zalm met deze hartige vegan wortelwafels - die trouwens ook suikervrij zijn - en met guacamole. De wortelwafels maak je trouwens ook gemakkelijk een dag op voorhand al klaar. Zo bespaar je al wat tijd als het 's middags snel moet gaan en heb je wat over? Dan zijn ze ook heel lekker als tussendoortje. Maar voor nu gebruik ik ze in deze heerlijke vegan lunch waarbij je de echte gerookte zalm niet eens zal missen!

Ingrediënten

Vegan gerookte wortel/zalm

  • 1-2 wortels
  • 2 tl rookaroma of liquid smoke*
  • 1 el sojasaus
  • 1/4 norivel

Vegan wafels

  • 180 g zelfrijzende bloem (of 175g gewone bloem + 1,5 tl bakpoeder)
  • 80 g havermeel (=80 g haver/havermout fijngemalen in een blender)
  • 1 grote wortel
  • 2 el arachideolie
  • 300 ml amandelmelk
  • 1 tl azijn
  • snuifje zout

Guacamole

  • 2 avocado's
  • 1 teentje look
  • sap van 1/2 limoen
  • peper & zout

Bereiding

  1. We beginnen met de gerookte wortel zodat die nog een tijdje kan marineren. Schil de wortels met een dunschiller en leg de schillen opzij. Blijf daarna de wortel raspen met de dunschiller zodat je allemaal dunne plakjes wortel krijgt.
  2. Kook de plakjes tot ze gaar zijn (ongeveer 5-10min). Schep ze uit het water (je hebt het water nog nodig dus gooi dit nog niet weg) en laat afkoelen op een bordje.
  3. Terwijl de wortelplakjes afkoelen, maak je alvast de marinade. Hiervoor versnipper je het norivel zo fijn mogelijk (ik snij het vaak in kleine stukjes met een schaar) en meng dit met de sojasaus en het rookaroma. Voeg hier ook nog 2-3 el van het kookvocht van de wortels aan toe en roer goed.
  4. Wanneer de wortelplakjes zijn afgekoeld, neem je ze in de vuist van je hand en knijp je er zo veel mogelijk vocht uit. Leg de uitgeknepen wortels in een bakplaat of een kommetje en giet hierover de marinade uit. Roer alles goed onder elkaar en zet in de koelkast tot gebruik.
  5. Terwijl de wortels marineren, kunnen we verder gaan met de guacamole. Haal daarvoor het vruchtvlees uit de avocado's (gaat gemakkelijk met een lepel) en plet dit met een vork.
  6. Voeg hier het geplette teentje look, het sap van de limoen en een snuifje peper en zout (naar smaak) aan toe en plet verder met de vork.  
    Tip: Ik hou van een grovere guacamole dus plet die met een vork maar heb je liever een smeuïgere versie, kan je alle ingrediënten plus wat extra olijfolie ook in een blender/keukenrobot mixen.
  7. Zet de guacamole ook even in de koelkast.
  8. Tot slot maken we de wafels nog. Schil hiervoor de wortels en snijdt in kleine stukken. Kook deze stukken gaar in het kookvocht van de vorige wortels. 
  9. Doe ook de amandelmelk in een potje met een theelepel azijn. Laat dit even aan de kant staan en ga verder met de overige ingrediënten.
  10. Als je geen havermeel in huis hebt, mix dan de haver/havermout fijn in een blender. 
  11. Voeg hieraan de bloem en een snuifje zout toe, laat kort even mixen zodat alles gemengd is.
  12. Voeg hier ook de olie en amandelmelk aan toe.
  13. Tot slot voeg je de wortels nog toe en laat het geheel mixen tot een glad beslag.
  14. Verwarm je wafelijzer op middelhoge stand en bak de wortelwafels gaar. Geen enkel wafelijzer is gelijk maar ik laat ze 2-3minuten aan 1 kant bakken en draai dan mijn machine en laat ze nog een tweetal minuten verder bakken.
  15. Het enige wat je nu nog rest is de wortelwafels besmeren met wat guacamole en er zoveel gerookte wortel op te leggen als je zelf lekker vindt. Je kan gerust ook nog wat extra groentjes toevoegen, denk maar aan rucola of wat kerstomaatjes maar ik vind hem zo puur het lekkerst.

* Tip: ik heb het geluk dat mijn vriend aankoper is in de voeding en dus de juiste connecties heeft om de soms wat moeilijkere verkrijgbare ingrediënten, zoals rookaroma, voor mij te scoren. Een rondvraag in de vegan facebookgroep en een online zoektocht leerde mij trouwens dat je liquid smoke - ook wel smoked shoyu genoemd - online kan bestellen (en in sommige Aziatische winkels zou het ook terug te vinden zijn, maar zelf vond ik die nog niet). Hier enkele sites waar ik het al terug vond (maar die ik dus niet zelf gebruikte): 1 - 2 - 3



No comments:

Post a Comment