April 7, 2021

Mijn 5 beste zero waste aankopen.

5 beste zero waste aankopen: hoe je simpel je afvalberg en dus je ecologische voetafdruk verkleint - a floral sunset

Vaak hoor ik dat wanneer iemand wat wil doen aan zijn afvalberg of meer 'zero waste' wil gaan leven, ze het duur vinden omdat ze veel nieuwe, ecologischere dingen 'moeten' kopen. Aan iedereen die hetzelfde denkt; doe dat alsjeblieft niet! Het is véél ecologischer om te werken met de dingen die je hebt en wanneer die stuk zijn pas te vervangen door een ecologischer alternatief. De algemene regel is sowieso om alles zo lang mogelijk te gebruiken, zelfs wanneer de potjes in je kast van plastic zijn en niet van glas. Geloof mij, onze kast staat ook nog vol plastic potjes en dat blijft zo tot ze stuk zijn. 
Doorheen de afgelopen jaren, verving ik al heel wat dingen door een 'afvalarmer' alternatief. Soms was dat onmiddellijk een groot succes, andere keren draaide het uit op een flop (ik ben nog steeds op zoek naar een afvalarme deodorant die me geen huiduitslag geeft én die stinkende oksels inderdaad verdoezelt). Ik som hieronder mijn 5 beste aankopen van de laatste jaren even op en ik moet zeggen, dat was eigenlijk nog best moeilijk kiezen. Daarom wil ik eerst toch nog even een shoutout doen voor groentezakjes. Ik zetten ze uiteindelijk niet op de lijst, want het is volgens mij zo'n evidentie geworden ondertussen dat ze in de lijst zetten verspilling van tips zou zijn. Maar groentezakjes zijn zo goed! Als ik 1 tip zou geven voor iemand die net begint met afvalarmer leven, is het die wel; Koop groentezakjes als je dat nog niet deed! Het bespaart je zo. veel. afval. Oké, dat is eruit. Nu door naar mijn top 5:

1. Foodhuggers

Ik heb 2 verschillende soorten foodhuggers (voor wie niet weet wat dat is; dat zijn een soort van rubbertjes die je over een halve groente/stuk fruit kan schuiven zodat je dit langer kan bewaren). Een set die een vaste vorm heeft (de groene rondjes bovenaan de foto) en eentje die wat rekbaarder is (de doorschijnende set rechtsonderaan de foto) en ik vind ze zo gemakkelijk. Ik heb hier vaak nog een stuk komkommer, een halve ui, halve citroen of limoen - noem het maar op - dat ik nu veel langer vers kan houden dankzij deze foodhuggers. Vroeger bewaarde ik die halve stukjes dan ofwel los in de koelkast, waardoor ze heel snel uitdroogden, ofwel in plasticfolie, wat dan weer helemaal niet ecologisch is. Je hebt ook speciale foodhuggers voor bijvoorbeeld avocado's, maar doordat mijn tweede set rekbaar is, kan ik die eigenlijk ook gebruiken voor alle grillige vormen van groentes/fruit.

2. Herbruikbare rietjes

Ik drink heel graag met rietjes en hoe belachelijk het ook klinkt; rietjes zijn zo'n ding waar ik nooit bij stil gestaan had dat het uit plastic bestaat. Toen ik dat ontdekte, zwoor ik eerst alle rietjes af, maar ik miste het toch. Wat opzoekwerk deed me uitkomen bij herbruikbare rietjes, die je hebt in alle vormen en formaten. Mijn persoonlijke favoriet zijn metalen rietjes, maar vind je dit niet aangenaam, kan je ook kiezen voor rietjes uit bamboe of van glas. Ondertussen zijn de herbruikbare rietjes ook al goed ingeburgerd, heb ik de indruk en kan je ze ook heel gemakkelijk verkrijgen. Investeren in zo'n herbruikbare rietjesset is nooit verloren tijd.

3. Eco-egg

Toen ons wasmiddel op was, ging ik op zoek naar een ecologisch alternatief voor onze was. Er bestaan er heel wat; je eigen wasmiddel maken van marseillezeep, wasnoten, de producten van Seepje. Ik koos voor het Eco-egg. Een soort eitje dat gevuld is met bolletjes, die je om de zoveel tijd kan aanvullen en ervoor zorgen dat je was proper is. Er is slechts 1 nadeel aan het eco-egg en dat is dat je het een maximumtemperatuur van 'slechts' 40°C aan kan. Ik was sowieso bijna alles op 30°C (want dat is beter voor het milieu) maar soms is het nodig van een kookwasje te doen of wil je de handdoeken toch op een iets hogere temperatuur wassen. Voor die iets warmere wasjes, heb ik zelfgemaakt wasmiddel (wat trouwens supergemakkelijk te maken is), maar voor al onze kleren gebruik ik dit eco-egg.
Voor mij werkt het eco-egg heel goed, onze was is steeds proper, ruikt goed (al kan dat wel wat afnemen naargelang de bolletjes in het ei naar het einde van hun levensloop gaan). Het is hervulbaar, en ik doe nu al bijna 1 jaar met dit ei en dat werkt nog steeds heel goed! 

4. Wasbare wattenschijfjes

In de badkamer kan je ook het één en ander vervangen. Eén van de eerste dingen die ik verving, waren wattenschijfjes en ook daar was ik enorm blij mee. De eerste wattenschijfjes die ik kocht, staan niet op deze foto omdat ze er niet zo mooi meer uitzien maar zijn eigenlijk een soort van mini-washandjes en supergemakkelijk in gebruik. Het doet zijn werk net als een gewoon wattenschijfje, al moet ik wel zeggen dat ze zeker na verloop van tijd wat ruwer kunnen zijn voor je huid.
Het enige 'nadeel' is dat je ze niet meer 100% wit krijgt wanneer je ze eenmaal gebruikt hebt. Zelfs wanneer je ze op hoge temperatuur wast, blijft er een donkere schijn van mascara of eyeliner (als je dat gebruikt natuurlijk) achter. Het doekje is wel proper, maar de vlekken gaan er niet meer volledig uit.

5. Shampoobars

Mijn laatste favoriet zijn shampoobars. Ik probeerde er ondertussen al heel wat verschillende uit en heb nog geen enkele gehad die me niet beviel. Je gebruikt ze hetzelfde als een vast stuk zeep en wrijft het op je haar. Je zal zien dat dat onmiddellijk begint te schuimen zoals bij een vloeibare shampoo en verder doe je gewoon wat je bij elke andere shampoo doet: goed doorheen je haar wassen en uitspoelen.
Ik ben dus grote fan van shampoobars en in dat enthousiasme probeerde ik ook al enkele conditionerbars uit (= een vaste blok conditioner) maar in tegenstelling tot de shampoobars, ben ik hier géén fan van. Waar de shampoobars altijd heel gemakkelijk schuimen, lijkt er bij de conditionerbars die ik al probeerde geen product vrij te komen om in m'n haar te smeren. Ik heb het al verschillende keren geprobeerd, maar voor mij is het geen match. Wie tips heeft voor afvalarme conditionerbars, mag die altijd hieronder achter laten!

5 beste zero waste aankopen: hoe je simpel je afvalberg en dus je ecologische voetafdruk verkleint - a floral sunsetNo comments:

Post a Comment