April 11, 2021

Pandanpannenkoeken.

Pandanpannenkoeken of Kue dadar: een heerlijk Indonesisch dessertje - a floral sunset

Dit hele coronagedoe begint stilaan op mijn zenuwen te werken, ik wil weer normaal leven! Ik wil op restaurant gaan, niet nadenken als ik ergens naartoe wil gaan, naar de kapper gaan en een manicure laten doen maar wat ik misschien nog het liefst van al wil doen is reizen! Gelukkig heb ik al heel wat mooie reizen mogen maken, en het enige wat ik op dit punt kan doen is die opnieuw beleven door middel van het eten dat ik er at. Deze pandanpannenkoekjes zijn zo'n herinnering aan onze reis naar Indonesië. We kregen ze de eerste keer na een fietstochtje door Yogyakarta en vonden ze nog regelmatig terug langs de straatkant voor een spotprijsje. Toen ik onlangs in de Aziatische supermarkt het groene pandanextract zag staan, moest ik dat natuurlijk meenemen. 
Na wat googlen vond ik heel wat pandanrecepten terug en zo ging ik thuis aan de slag met een grof idee van wat er in de pannenkoekjes moest zitten. Ik heb geen écht Indonesisch recept meegenomen van onze reis, dus dit zijn een beetje freestyle pandanpannenkoekjes à la Inez. Toch roept de smaak van deze pannenkoekjes weer allemaal fijne herinneringen op aan onze reis. Moest je trouwens meer willen weten over die reis, kan je altijd ons filmpje hier terug zien, of lees hier een uitgebreider verslag van de reis. Enkel geïnteresseerd in het recept van de pannenkoekjes, dat vind je dan weer hieronder: 

Ingrediënten 

Pandanpannenkoekjes

 • 1,5 kl pandanpasta (verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt)
 • 150 g bloem
 • 1 kl bakpoeder
 • 1 ei
 • 300 ml kokosmelk
 • snuifje zout
 • klontje boter of andere vetstof (om pan in te vetten)

Vulling

 • 100 g geraspte kokos
 • 100 ml kokosmelk
 • 50 g bruine suiker
 • 50 ml water

Bereiding

 1. Mix alle ingrediënten voor de pannenkoekjes (behalve de vetstof) in een blender of andere mixer tot je een egaal (en groen) beslag krijgt.
 2. Neem er een pan bij en smelt hierin de boter/vetstof op middelhoog vuur. Bak hierin de pannenkoekjes tot je beslag op is. Je hoeft geen hele grote pannenkoeken te bakken, een doorsnede van +-15cm is goed aangezien we ze straks nog vullen. Wanneer alle pannenkoeken gebakken zijn, leg je ze opzij op een bord en ga je verder met de vulling.
 3. Voor de vulling neem je er een klein steelpannetje bij. Doe hierin de kokosmelk en zet op een zacht vuurtje.
 4. Meng de geraspte kokos en bruine suiker in een kommetje. 
 5. Voeg de kokosrasp en suiker toe aan de kokosmelk en laat zachtjes koken. Blijf regelmatig roeren en voeg eventueel wat extra water toe als het geheel begint aan te branden.
 6. De vulling mag niet meer té nat zijn en moet aan elkaar kleven. Wanneer je die consistentie hebt bereikt, zet je het vuur uit
 7. Neem er nu een pandanpannenkoekje bij en leg in het midden van de pannenkoek een streepje van de vulling en rol de pannenkoek op zodat die stevig in het midden zit.
Pandanpannenkoeken of Kue dadar: een heerlijk Indonesisch dessertje - a floral sunset


No comments:

Post a Comment