August 29, 2021

Zero waste je haren wassen: 3 shampoobars uitgetest.

3 Shampoobars uitgetest: waarom en hoe ze te gebruiken - a floral sunset


Zoals jullie al in vorige blogposts konden lezen, ben ik grote fan van de shampoobars. Voor diegenen die niet weten wat een shampoobar is; dat is shampoo in vaste vorm - zoals een gewoon stuk zeep - waarmee je je haren kan wassen. Het heeft verschillende voordelen; zo kan je het gemakkelijk plasticvrij kopen, je doet er langer mee dan een normale fles shampoo en het is heel gemakkelijk mee te nemen in je handbagage wanneer je weer mag reizen want het is geen vloeibare stof (dat laatste is misschien niet voor iedereen even belangrijk maar ik vind dat toch niet onbelangrijk).
Als je net begint op je zero waste journey of gewoon enkele simpele en kleine aanpassingen zoekt waarmee je de planeet zou kunnen helpen, is dit alvast een geweldige eerste stap. Het is even gebruiksvriendelijk als een gewone fles shampoo dus je zal er - volgens mij - niet veel 'hinder' van ondervinden door je plastic fles shampoo in te ruilen. Zelfs het Lief is enthousiast over de shampoobars en die is meestal nogal kritisch wanneer ik een nieuwe 'zero waste swap' voorstel.
Omdat er heel wat shampoobars op de markt zijn, testte ik er alvast 3 verschillende uit, van merken die je normaal gezien vrij eenvoudig kan terugvinden. Ik kocht shampoobars bij Lush, Yves Rocher en Dille & Kamille omdat het vrij bekende merken zijn, ze shampoobars aanbieden voor schappelijke prijzen en de meeste mensen wel vertrouwd zijn met 1 van deze 3 winkels, zo niet alledrie. Naast deze 3 grotere merken zijn er nog heel wat andere plaatsen waar je shampoobars van andere merken kan vinden; je kan bijvoorbeeld online shampoobars van Lamazuna bestellen op kudzu.be en zelfs Garnier bracht onlangs een vaste shampoo op de markt.


Hoe een shampoobar gebruiken?

Voor ik de vergelijking maak, zal ik je even uitleggen hoe je een shampoobar nu precies gebruikt (of hoe IK shampoobars gebruik tenminste). Het gebruik op zich is heel gemakkelijk; je maakt je haren nat en wrijft de blok shampoo gewoon over je haar. Je zal zien, het begint onmiddellijk te schuimen zoals een gewone shampoo. Verder gebruik je het zoals je zou doen bij een flesje shampoo; je wrijft de shampoo doorheen je haren en je spoelt het nadien uit met water. De gebruiksvriendelijkheid van een shampoobar is dus zeker geen excuus om niet over te schakelen.
Extra tip: het bewaren van een shampoobar doe je best op een plaatsje waar je blok kan drogen. Een bakje met onderaan enkele gaatjes of een bakje waarin je de blok schuin kan zetten, komen hier zeker handig van pas. Ik bewaar mijn shampoobar ook buiten de douche (ik heb nog geen doucherekje hangen) zodat die niet nat wordt na gebruik (want dan gaat er natuurlijk product verloren).

En dan nu; de vergelijking! 

Yves Rocher

Bij Yves Rocher zijn er momenteel 3 verschillende soorten shampoobars die je kan kopen. Elk hebben ze een specifieke werking; eentje die voedend is, eentje voor zachtheid en eentje voor glans. Ikzelf koos voor de zachtheid (het groene doosje), voornamelijk omdat ik die geur het lekkerst vond. Bij Yves Rocher kan je de shampoobars niet verpakkingsvrij kopen, ze zitten al in een kartonnen doosje dat je er dus bij moet nemen. Voor mij persoonlijk is het een nadeel omdat 1 van de redenen waarom ik overschakelde op shampoobars was om onnodige verpakkingen te vermijden. Voordeel is dan weer dat karton gemakkelijk te recycleren is.
Nu wat gebruiksvriendelijkheid betreft, heb ik wel het gevoel dat deze shampoobar iets minder gemakkelijk schuimt dan de andere die ik getest heb. Ik moet iets langer over mijn hoofd wrijven met de blok en ook op mijn lokken moet ik behoorlijk stevig wrijven om het te laten schuimen. Eens ik voldoende schuim gemaakt heb, werkt het wel gewoon goed. Mijn haar ruikt ook fris, dus ik ben zeker niet ontevreden over de shampoo. Voorlopig is de bar nog niet op dus ik kan weinig zeggen over hoe lang de bar precies mee gaat, maar na een vijftal beurten ziet hij er nog behoorlijk groot uit dus dat zit volgens mij wel goed.

Prijs: 6,95 EUR (voor 60g)
Prijs-kwaliteit: 7/10
Gebruiksvriendelijkheid: 7/10

Lush

Van alle shampoobars die ik tot hiertoe heb uitgeprobeerd zijn die van Lush mijn favoriet! Ze schuimen heel snel en lang en je kan 1 shampoobar ongeveer 3 maanden gebruiken. Bovendien hebben ze bij Lush heel wat verschillende soorten die je helpen bij whatever you like. Jammer genoeg hebben ze onze favoriete bar (Dirty) uit het gamma gehaald. Die bar was voor de gevoelige hoofdhuid en werkte echt heel goed! Sindsdien zijn we overgeschakeld op de Honey I Washed My Hair die helpt bij het verzachten en hydrateren van je haar en ook daar zijn we heel tevreden van, al missen we de zachtheid van de Dirty bar wel. Ondertussen kocht ik de Seanik bar (voor meer volume), maar die moet ik nog uitvoerig testen.
Zoals gezegd heeft Lush een vrij uitgebreid gamma van shampoobars, je kan op hun website nalezen welke shampoobar je helpt bij welk 'kwaaltje' (dat vind je hier terug). Je vindt zelfs een filmpje terug met uitleg over hoe je precies een shampoobar gebruikt! Ik wil er wel even aan toevoegen; in het filmpje zeggen ze dat je de shampoobar ook tussen je handen kan opschuimen en dit dan in je haren kan wrijven zoals bij een "normale" shampoo. Dat klopt! Al heb ik zelf wel ontdekt dat dit enkel bij de Lush-shampoobars werkt. Bij andere merken is het vaak moeilijker om op deze manier je shampoo in je haar te krijgen en werkt het beter van de bar rechtstreeks op je haar aan te brengen.
Nog een extra pluspuntje aan de Lush shampoobars: je kan ze volledig verpakkingsvrij kopen! Er zit geen plastic of zelfs prijskaartje aan, je kan gewoon met de bar naar de kassa en je kan ze zo meenemen (al steken ze het ook graag in een papieren zakje als je zelf geen containertje hebt meegenomen). Je merkt het, ik ben dus heel enthousiast over de Lush shampoobars! Is het dan allemaal rozegeur en maneschijn? Jammer genoeg niet want hoewel er geen fysiek prijskaartje op de shampoobar plakt, zit er best wel een "stevig" prijskaartje aan vast. In vergelijking met de andere bars is dit zeker de duurste uit de reeks. Oké, je doet er een hele tijd mee en je krijgt er zeker een zeer kwaliteitsvol product voor in de plaats maar door het iets hogere prijskaartje, is het ook verleidelijker om eens een andere shampoobar uit te proberen.

Prijs: 11,50 EUR (voor 55g)
Prijs-kwaliteit: 8/10
Gebruiksvriendelijkheid: 10/10

Dille & Kamille

Tot slot, testte ik nog de shampoobar van Dille & Kamille voor jullie uit. Althans, 1 van hun shampoobars want ook zij hebben ondertussen 4 verschillende bars in hun gamma, eentje voor elk haartype.  Ik koos voor nummer 4, die geschikt is voor normaal haar, en die naar mijn mening ook het lekkerste ruikt. De bar is bijna volledig verpakkingsvrij, met uitzondering van het stickertje met de prijs dat op de achterkant plakt. Het is ook de goedkoopste bar van de 3 (extra pluspunten!), dus dat is zeker al goed meegenomen. Maar doet deze "goedkope" bar ook zijn werk?
Dat doe die zeker! Deze shampoobar schuimt snel en vrij lang én je kan ze ook perfect aanbrengen door ze tussen je handen te wrijven en dan door je haren in plaats van onmiddellijk op je haar aan te brengen (moest je dat aangenamer vinden). De structuur is net iets meer die van een gewoon stuk zeep (de andere blokken voelen iets "droger" aan) en ik heb wel het gevoel dat je net iéts minder lang doet met deze shampoobar dan de anderen (al heb ik het aantal gebruikte keren van geen enkele bar bijgehouden dus dit is volledig subjectief en naar mijn eigen gevoel). Over het algemeen; heel content van en zeker een aanrader als je graag een shampoobar wilt uitproberen maar niet onmiddellijk veel geld wilt uitgeven.

Prijs: 5,95 EUR (voor 80g)
Prijs-kwaliteit: 9/10
Gebruiksvriendelijkheid: 9/10

Conclusie

Dus... welke shampoobar zou ik je nu precies aanraden? Ze zijn alledrie best goed, maar die van Yves Rocher zou ik niet terug opnieuw kopen. De andere shampoobars werken nét dat beetje beter en die van Dille & Kamille is zelfs goedkoper! Bovendien komen de andere shampoobars ook met minder verpakking.
Mijn persoonlijke favoriet zijn de shampoobars van Lush, ze benaderen het beste het gevoel van een "gewone" shampoo en schuimen heel sterk. Ze doen ook wat ze aanbevelen. Het Lief, die snel last heeft van een gevoelige hoofdhuid én zeer kritisch is op mijn 'zero waste swaps' was zelfs fan en dat betekent veel! Hoewel ze dus iets duurder zijn, koop ik ze wel regelmatig.
Maar zet je net je eerste stappen in de zero waste wereld of wil je uitproberen of zo'n shampoobar wel iets voor jou is? Dan raad ik je sowieso de shampoobars van Dille & Kamille aan. Ze zijn redelijk goedkoop, bijna verpakkingsvrij en doen hun werk heel goed! Ideaal om als eerste experiment te gebruiken en merk je dat shampoobars voor jou goed werken? Investeer dan zeker ook eens in een bar van Lush!

Gebruiken jullie shampoobars? En wat is jullie favoriet?

3 shampoobars uitgetest: waarom en hoe ze te gebruiken - a floral sunset


No comments:

Post a Comment