May 8, 2019

Nog 5 extra manieren om je plasticverbruik te minderen.


Het is weer zover, Mei Plasticvrij is er weer! Vorig jaar gaf ik al enkele tips over hoe je je plasticverbruik op een heel gemakkelijke manier kan verminderen en ook dit jaar heb ik enkele tips verzameld.  Ik hoop jullie te inspireren om ook (enkele) veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven. Het klinkt misschien naïef maar ik ben er heilig van overtuigd dat wanneer we allemaal kleine veranderingen maken, dat een grote impact kan hebben. Dus al kies je maar 1 ding om te veranderen uit dit lijstje, dan heeft dat al een invloed!
Sinds vorig jaar ben ik me pas bewust geworden van mijn plasticverbruik en sindsdien is het bijna een missie geworden om plastic zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb het al enkele keren gezegd hier op de blog, een zero-waster ben ik verre van. Hier komt nog te veel plastic binnen maar geleidelijk aan probeer ik steeds meer en meer te bannen. Ik geef toe, het is niet altijd gemakkelijk, maar wanneer ik de motivatie even kwijt ben, moet ik enkel aan een schildpad denken met een plastic ringetje rond zijn schild of met een rietje in zijn neus en dan weet ik weer waarom ik dit doe (of probeer te doen). Ook deze documentaire motiveert me steeds weer. Zijn dieren geen motivatie? Doe het dan voor jezelf want de kleinste plasticdeeltjes zitten overal! Van in je tandpasta tot de vis op je bord. Probeer misschien 1 van de volgende aanpassingen te doen in je leven en zoals ik al zei, ik geloof erin dat dat al een verschil kan maken.

1. Stap over naar een shampoobar

Eén van de eerste aanpassingen die ik maakte was overstappen naar een shampoobar. Ik gebruikte eerst nog wel alle shampooflesjes die hier stonden op (wegsmijten zou zonde zijn) en kocht me rond kerst een shampoobar bij Lush. Toegegeven, hij was iets duurder dan de fles shampoo die ik normaal kocht, maar die fles was wel na een maand (max. 2) op. We zijn ondertussen ruim 4 maanden verder en ik was mijn haar nog steeds met dezelfde shampoobar en zelfs beter; ik heb er nog heel wat van over. Ik schat dat ik hem ongeveer voor de helft heb opgebruikt. En hij werkt even goed als een 'normale' shampoo. Je gebruikt het eigenlijk als een stuk zeep dat je over je haar wrijft. Het begint te schuimen zoals een gewone shampoo en dan kan je beginnen wassen. Achteraf laat je de shampoobar best drogen en kan je hem in een potje bewaren.
Zoals ik al zei kocht ik mijn exemplaar bij Lush, maar ik zag er onlangs ook bij Dille & Kamille liggen en ook op verschillende webshops (Kudzu, ecomondo, ...). Je vindt dus gegarandeerd wel een match voor jouw haar!

2. Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Oké, als je nu denkt 'eigen schoonmaakmiddelen maken lijkt me geen aanpassing die je gemakkelijk doet' dan geef ik je geen ongelijk. Maar het is gemakkelijker dan je denkt. Met marseillezeep, azijn en bicarbonaat kom je al een heel eind! De grootste motivatie voor mij om het zelf eens te proberen is het gevarensymbooltje op ALLE flessen die je in de winkel koopt. Lees maar eens na, op de meerderheid van de flessen staat er wel zoiets als 'bij contact met de ogen onmiddellijk uitspoelen en een dokter contacteren' of 'zeer irriterend bij contact met de huid' of dat je de dampen niet mag inademen, goed moet ventileren wanneer je het product gebruikt. Lijkt mij dus niet helemaal oké. Ik zocht wat op en bleek dat je met gewone huis-en keukenspullen al heel effectieve schoonmaakmiddelen kan maken. Voorlopig ben ik nog geen expert (wij moeten hier nog heel wat flessen op gebruiken vooraleer ik alles vervangen zal hebben) maar anderen zijn dat gelukkig wel. Google er dus op los of probeer misschien één van deze boeken die ook heel wat nuttige tips bevatten! Experimenteer een beetje en wanneer je niet tevreden bent, kan je alsnog die giftige flessen uit de winkel gaan kopen als je wilt.

3. Probeer ook wat van je verzorgingsproducten zelf te maken

Wanneer je plasticvrij wilt leven, is DIY vaak een oplossing, ook in de badkamer. Zo zijn er veel zero wasters die zelf tandpasta of deodorant maken. Ik ben geen handig persoon dus ik laat de meeste DIYs wijselijk aan me voorbij gaan en probeer een plasticvrij alternatief online te vinden maar één van de veranderingen die ik wél maakte is DIY droogshampoo. Mij zul je nooit nog een fles droogshampoo zien kopen om de simpele reden dat het zero waste alternatief zoveel gemakkelijker is én naar mijn mening ook effectiever! Gebruik in plaats van een dure fles droogshampoo (want geef toe, het kost belachelijk veel geld), gewoon wat maizena. Zo simpel is het. Neem een oude make-upborstel, dop die in een beetje maizena en smeer over je haar. Mensen met donker haar kunnen eventueel nog wat cacaopoeder toevoegen totdat de kleur overeenstemt met je eigen haarkleur maar met mijn blonde lokken heb ik enkel maizena nodig. Wil je écht fancy zijn? Voeg dan nog wat extra druppels etherische olie toe. In de boeken die ik hierboven vermeld vind je trouwens nog heel wat andere DIYs die van pas komen in de badkamer.
Een andere gemakkelijke aanpassing die ik deed in de badkamer is wegwerpwattenschijfjes inwisselen voor een wasbare variant. Ik vind de wasbare versie zelfs beter werken en je afvalberg slinkt er ook serieus van!

4. Breng je eigen potjes mee naar de winkel

Als dit beangstigend klinkt, begrijp ik je helemaal! Ik ga zelf wekelijks naar de supermarkt en om daar nu met mijn eigen potjes binnen te komen, dat leek me een hele tijd heel erg vreemd. Tot ik bij Carrefour een poster zag hangen waarop stond dat het oké was om je potjes mee te nemen! Hallelluja! Bij mijn volgende winkelbezoek had ik genoeg potjes bij om al mijn charcuterie in te bewaren en niemand keek er raar van op. Oké, misschien de bejaarde mensen naast mij wel maar de winkelbedienden wisten wat ze moesten doen en hielpen me vriendelijk verder. En geloof me, het is zo zalig als je thuiskomt en je kan die potjes gewoon zo in de koelkast schuiven (vroeger haalde ik het vlees/de kaas dus eerst uit het papieren zakje met plastic binnenkant om het dan in de potjes in de koelkast te bewaren).
Ik bezoek eigenlijk nooit een lokale slager maar ik heb mij laten vertellen dat ze daar meestal ook geen probleem van maken. Ik zou zelfs verwachten dat ze daar nog vriendelijker zijn dan in de supermarkt want klant is koning, toch?

5. Koop meer tweedehands

Dit is een puntje dat ik zelf nog wat meer in acht moet nemen. Wanneer ik iets nieuws nodig heb, ben ik nogal geneigd om altijd een nieuwe versie te kopen. Ik zeg niet dat ik daar onmiddellijk van ga afstappen (want bij electronica bijvoorbeeld heb ik graag de geruststelling dat er nog garantie op bestaat) maar ik moet er wel meer een routine van maken om eerst de tweedehandsopties te verkennen.
Een bezoek aan de kringwinkel vind ik wel fantastisch. Ik ben al jaren op zoek naar dé perfecte theekopjes en kan ze nergens vinden (en ik heb ondertussen al heel wat kringwinkels bezocht) maar in die zoektocht heb ik al wel veel andere leuke spullen mee naar huis gebracht. Andere (minder perfecte) theekopjes bijvoorbeeld, een leuke vaas, antiek bestek, ... Je hoort het, ik heb er al heel wat vondsten gedaan.
Waar ik zelf nog aan moet werken is om tweedehandskleding een kans te geven. Nu, ik stap al wel eens een tweedehandskledingwinkel binnen maar omdat die vaak zo vol staan, zie ik al heel snel door het bos de bomen niet meer en vlucht ik snel terug naar buiten. En de geur. Sorry, maar in bijna alle tweedehandswinkels die ik al heb bezocht, hangt altijd zijn muffe geur. Anyway, ik geef niet op en ik blijf ze bezoeken, maar tot hiertoe nog geen overdonderd succes. Ik werk eraan. Leuke adresjes in Antwerpen mogen altijd doorgegeven worden!

No comments:

Post a Comment