February 11, 2018

Mijn niet-snoepweek.


Gemotiveerd door alle blogposts in verband met goede voornemens voor het nieuwe jaar, en dan in het bijzonder de blogposts omtrent afvallen, besloot ik begin januari om een poging te ondernemen om 1 van de moeilijkste items van mijn 26 voor 27-lijst af te vinken: een niet-snoepweek houden. Ik heb geen zwak of voorkeur voor een bepaald snoepje, ik eet vrijwel alles waar suiker in zit en wat ik in huis heb. Mijn voornemen was daarom niet om aan een bepaalde 'guilty pleasure' een week lang te laten staan maar eerder om alle zoete tussendoortjes en ongezonde snacks te vermijden. Ook benieuwd of het deze zoetebek gelukt is om een week lang niet te snoepen? Lees dan vooral verder!

Dag 1

Oké, we beginnen vol goede moed aan de week. Maandag is mijn vaste thuiswerkdag en dan probeer ik om niet te ontbijten (is een deel van mijn 'afvalstrategie', een aantal keer per week probeer ik het ontbijt te laten voor wat het is en pas vanaf 12u te eten). Zo lang ik niet eet, heb ik ook geen last van "goestingskes" dus de voormiddag overleef ik goed.
Al bij al verloopt de hele dag goed. Ik slaag erin om na een vrij lichte lunch (soep met wat boterhammen) te weerstaan aan iets zoet in de namiddag. In plaats daarvan drink ik een tas koffie en die neemt mijn hongergevoel wat weg.
Ook 's avonds verloopt alles beter dan ik had verwacht. Om 18u moet ik met Fons bij de dierenarts zijn en pas rond 18.45u ben ik weer thuis. Dan moet ik nog beginnen aan ons avondeten (kötbullar, aanrader trouwens) waardoor we pas rond 20u klaar zijn met eten. Daardoor had ik later op de avond ook geen drang om nog te snoepen want ik zat nog vol van het avondeten. Trots op mezelf sluit ik dag 1 dan ook succesvol af. Ik overtref al vast hier mijn eigen verwachtingen.

Dag 2

Dinsdag is al wat moeilijker, ik vertrek om 6.45u naar het werk want vandaag werk ik op kantoor. Ik neem mijn ontbijt mee en om 7.30u begint mijn maag al te grommelen. Toch probeer ik het ontbijt nog wat uit te stellen want ik weet: als ik nu al eet, ga ik om 10u op zoek naar een snack. Ik drink dus een glas water in de plaats en dwing mezelf om tot 9u te wachten met ontbijten. Dankbaar eet ik mijn yoghurt met muesli op en tel al af naar het volgende eetmoment.
Hoewel ik het de hele dag moeilijk heb en mezelf vaak betrap op staren naar de snoepjes die op onze kast staan, blijf ik sterk (ik prent me dat ook de hele dag in "be strong, VDS, be strong") maar 's avonds krijg ik het wel weer erg moeilijk. Ik probeer mijn hongergevoel te sussen door een latte voor mezelf te maken en ik neem er 2 kleine speculaasjes bij. Achteraf bedenk ik me dat koekjes bij de koffie misschien ook wel beschouwd kunnen worden als tussendoortje. Not good dus. 
Ik vergeef mezelf de "terugval" en beslis van dan af aan geen koekjes meer bij de koffie te eten (tenzij op café dan hoort het bij de situatie) en beslis om het morgen beter te doen.

Dag 3

Opnieuw een dag op kantoor en gelukkig verloopt de voormiddag beter dan gisteren. Het lukt me beter mijn gedachten te verzetten en niet aan zoetigheden te denken tot de middag. Normaal gezien eet ik na de lunch nog een klein zoetigheidje, meestal een stukje cake of een koekje dat iemand bij heeft als traktatie voor een verjaardag (er ligt altijd wel iets op de kast) of iets wat ik zelf heb meegenomen. Vandaag mis ik dat zoete afsluitertje wel heel erg maar ik houd vol (opnieuw "be strong VDS, be strong"). 
Ook 's avonds heb ik het moeilijk. Woensdag is mijn me-time dag en dus eigenlijk ook mijn verwendag. Bovendien bevalt het avondeten dat ik voor mezelf niet erg waardoor ik er weinig van eet. Ik heb 's avonds nog zo veel honger en probeer mezelf te bedwingen van niets te snoepen. Dat lukt, maar ik drink wel een glaasje amaretto in de plaats. Niet de beste vervanger maar 't is alleszins geen snoepje (en die colaflesjes in de kast riepen wel heeeeel erg hard naar mij).

Dag 4

Laatste dag op kantoor en ook deze dag verloopt gelijkaardig aan de vorige dagen. Vooral de middag is moeilijk, wanneer ik normaal gezien mijn middagmaal afsluit met iets zoet. Mijn hersenen zijn zo geprogrammeerd, lijkt het wel. Met tegenzin weiger ik het chocolaatje dat ik krijg aangeboden van een collega maar tegelijkertijd ben ik ook trots. Als ik vandaag tot een succesvol einde breng, zit ik al over de helft van de week. Go Inez, go Inez. Ik overleef de dag inderdaad zonder snoepen, maar neem 's avonds wel een glas cola in plaats van water. 't is geen eten dus het telt niet vind ik.


Dag 5

Het einde van de werkweek komt in zicht en ook vandaag skip ik mijn ontbijt (ik werk opnieuw thuis). Ook vandaag weersta ik de verleidingen (hoewel dat niet altijd even makkelijk is) en ga na het werk naar de supermarkt. Ik koop zelfs geen snoepjes in de winkel, behalve een zak chips voor het Lief. Flink, VDS, flink.
Daarna pikt het Lief me op en gaan we samen naar het Wijnegem Shopping Center waar we ook eten. Het Lief heeft zin in McDonalds en ik moet zeggen... een McDo'ke kan er bij mij altijd in. Later spreken we nog af met het Lief zijn ouders die er ook zijn en zij trakteren ons nog op een tapasschotel. Omdat het onbeleefd is om dan als enige niet mee te eten, schuif ik met plezier aan en eet enkel een paar scampi, een kaasballetje en een klein hapje van een toastje. Al bij al viel het nog wel mee maar helemaal geslaagd was de dag dus niet. Morgen beter!

Dag 6

Het Lief vertrekt 's morgens al vroeg, terwijl ik nog in bed lig, en ik ben dus de hele dag alleen thuis. Ik voel me niet al te best en pas rond 10.30u krijg ik mezelf uit bed gesleurd. Nog genoeg taakjes op mijn to do lijst dus genoeg afleiding om niet aan snoepen te denken. Het lukt bijzonder goed en doorheen de dag begin ik me ook wat beter te voelen.
In de namiddag staat het maken van speculaaschocolademelk op het programma (zie je meer over binnen enkele weken) en na afloop drink ik het gemaakte glas ook op (inclusief chocoladeslagroom). Op het moment zelf sta ik er niet zo bij stil want het is tenslotte geen eten, ik liet zelfs het speculaasje dat ik gebruikte voor de foto liggen (ik gaf er mezelf zelfs nog een schouderklopje voor) maar nu ik erop terugkijk... Geen goede keuze. Het vulde wel mijn maag waardoor ik de rest van de namiddag niet meer gesnoept heb dus toch een voordeel van die chocolademelk.
In de loop van de namiddag krijg ik een telefoontje van het Lief dat hij geblesseerd is geraakt tijdens de voetbalmatch en naar spoed moet. Gelukkig is het niet erg maar hij 's avonds wel opnieuw laat thuis waardoor we een beetje een rare avond hebben. Ik eet al vroeger zonder hem en rond 20u zetten zijn ouders hem hier af. Hij begint dan pas aan zijn avondmaal waardoor mijn maag ook opnieuw begint te knorren maar ik blijf flink. Zelfs wanneer het Lief 's avonds nog een pak chips opentrekt, blijf ik sterk... Al moet ik toegeven dat ik tijdens een moment van zwakte toch even ging kijken in de zak om te ontdekken dat die al helemaal op was. Gelukkig voor mij!


Dag 7

Laatste dag van de niet-snoepweek, nog even volhouden en I made it. Ik slaap uit tot 10u, komt de honger ook wat later en even later maak ik me klaar om te gaan ontbijten (nu ja, ontbijten, brunchen, lunchen) bij Basil & Time met het Lief. Ik moet toegeven, een vrij zoet ontbijt (veel chocolade) maar dit is mijn ontbijt/lunch dus het telt niet mee.
In de namiddag houden het Lief en ik het rustig en kijken we gezellig naar Brave (Disneylover in tha house). Wonder boven wonder komt het niet eens in me op om er een snack bij te pakken en na de film wilt het Lief het BK veldrijden zien. Ik stort me volledig op m'n blog en merk pas rond 17u dat mijn maag begint te rommelen.
Omdat we (en dan vooral ik) geen zin meer hebben om buiten te komen en frietjes ons niet aanspreken (vrijdag nog McDo gegeten) besluiten we uiteindelijk om chinees te bestellen, voor de allereerste keer in 1,5 (bijna 2) jaar tijd. We bleken een tamelijk grote portie besteld te hebben en eten zo veel dat ook deze avond ik geen zin heb om nog bij te snacken. Yesss, challenge completed.


Conclusie?

Ik ga het zeker eens opnieuw proberen, zo'n niet-snoepweek. Ik ga er niet voor liegen; ik vond het wel enorm moeilijk en ik heb vaak honger gehad. Ik zou het dus nooit op langere termijn kunnen volhouden. Ik telde zo hard af naar maandag (toen at ik trouwens ook al die colaflesjes op). Daarom zou ik het volgende keer ook anders aanpakken, in plaats van tussendoortjes of desserts volledig te bannen, wil ik volgende keer gezondere varianten voorzien. Op die manier hoef ik me niet schuldig te voelen maar heb ik ook geen honger (hoop ik).
Hoewel het moeilijk was ben ik blij dat ik het geprobeerd heb en heb ik mezelf verbaasd dat het ook zo goed gelukt is - ondanks enkele foutjes. Ik had van mezelf gedacht dat ik na dag 1 al ontwenningsverschijnselen ging hebben. Bovendien ben ik na die week ook 1kg afgevallen wat een mooie beloning is voor alle moeite. Betekent misschien ook wel dat ik net iets té veel snoep. Daarom dat ik nu alvast ga proberen om wat gezondere snacks in te bouwen zonder mijn zoete tussendoortje al volledig te schrappen. Balance is key, toch?

No comments:

Post a Comment