February 14, 2018

Mascarpone-appelmousse.

mascarpone-appelmousse met crumble - a floral sunset


Oké, dus voor ons oudejaarsdiner regelt het Lief zowat de belangrijkste dingen. Hij kiest het voorgerecht (enige voorwaarde is dat er coquilles in zitten) en het hoofdgerecht, maar het dessert... Het dessert is all me. Elk jaar moet ik de moeilijke keuze maken welk dessert er geserveerd zal worden en ook dit gerechtje stond op de shortlist (ik koos uiteindelijk toch voor een kerststronk want die kan je maar tijdens 1 seizoen van het jaar maken natuurlijk). Omdat het er toch zo feestelijk uitzag en iets anders is dan de klassieke chocomousse of tiramisu, wou ik het receptje toch graag delen. Dus voilà, moest je op zoek zijn naar "eens iets anders" voor een speciale gelegenheid, geef ik je hier graag een nieuwe optie. Het heeft ergens iets weg van appelcrumbletaart (haha, is misschien niet moeilijk want er zit appel in en er is ook een crumble) maar dan met een mascarponetwist.


Ingrediënten (6potjes)

Crumble

  • 60g bloem
  • 30g suiker
  • 30g boter

Mousse

  • 4 appels
  • 2 el suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 vanillestokje
  • 200ml slagroom
  • 2 gelatineblaadjes
  • 1 appelsien
  • 250g mascarpone
  • snuifje kaneel

Bereiding

  1. Begin met het maken van de crumble. Hiervoor verwarm je de oven voor op 200°C en meng je de ingrediënten met je handen tot een kruimelig deeg. Spreid het gelijkmatig uit over een met bakpapier bedekte bakplaat en zet een 10tal minuutjes in de oven (of tot wanneer het goudbruin kleurt). Laat afkoelen.
  2. Ga verder met de mousse. Hiervoor schil je 2 appels, die je in blokjes snijdt. Stoof deze met een eetlepel suiker en een bodempje water in een steelpannetje. Wanneer de appels zacht zijn, mix je ze tot appelmousse en laat de spijs daarna afkoelen.
  3. Splits de eieren en klop de eidooiers op samen met de andere eetlepel suiker tot een bleek mengsel. In een andere kom, klop je ook de eiwitten stijf en in nog een andere kom, klop je de slagroom samen met het merg van het vanillestokje en de vanillesuiker op tot er pieken ontstaan.
  4. Pers ondertussen de appelsien en verwarm het sap. Week de gelatineblaadjes in wat koud water. Wanneer het appelsiensap warm is, los je er de gelatineblaadjes in op.
  5. Meng de mascarpone onder het eidooiermengsel met een spatel. Voeg hier ook de appelmousse  en het appelsiensap aan toe.
  6. Vervolgens spatel je ook de slagroom doorheen het geheel en tot slot voeg je ook de eiwitten toe.
  7. Giet in potjes en laat minstens een halfuur opstijven in de koelkast.
  8. Ondertussen schil je de overgebleven 2 appelen. Snijd appels in stukjes en bestrooi met kaneel. Bak de appelstukjes aan in een pannetje met wat boter en laat opnieuw afkoelen.
  9. Om de mascarpone-appelmousse af te werken, neem je de potjes uit de koelkast. Leg hierop de gebakken appelstukjes en bestrooi tenslotte met de crumble. Smakelijk!

No comments:

Post a Comment