February 20, 2019

Geroosterde bloemkool-paprikasoep.

Geroosterde bloemkool-paprikasoep - a floral sunset

Hoewel mijn motto doorgaans is "soep zonder ballekes is geen echte soep", moet ik toegeven dat dat vlees achterwege laten, niet altijd een slecht idee is. Al is het alleen maar om wat meer vegetarische gerechten op tafel te toveren. Want eerlijk is eerlijk, soep is zowat de gemakkelijkste vegetarische (en zelfs veganistische) maaltijd die je op tafel kan zetten... en de meeste mensen zullen het niet eens door hebben dat ze vegan eten.
Bovendien vind ik het ook een fantastische manier om je koelkast leeg te maken. Nog wat groenten over op het einde van de week? 9 kansen op 10 kan je die succesvol omtoveren in een lekkere soep. Zo ook met deze soep... want wat moet een mens anders doen met een halve bloemkool? Door de groenten op voorhand even in de oven te roosteren, krijgt de soep ook een intensere smaak, ook zeker het proberen waard! Ik liet de soep trouwens ook vrij dik omdat ze op die manier goed vult en je er zeker een volwaardige lunch uit kan halen, maar eet je het liever als een tussendoortje, voeg dan gerust wat meer water toe!


Ingrediënten (voor ongeveer 2-3 personen)

 • 1/2 bloemkool
 • 2,5 rode paprika's (overschotjes he, werkt ook perfect met 3 paprika's hoor)
 • 2 el olijfolie
 • 1 kl knoflookpoeder
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 1 kl paprikapoeder
 • (eventueel 1 kl pikant, gerookt paprikapoeder)
 • +- 1l water
 • 2 bouillonblokjes (groenten)

Bereiding

 1. Snijd de bloemkool in roosjes. Zit er nog een steel aan je bloemkool? Snijd die dan gerust mee in blokjes! Leg op een met bakpapier bedekte bakplaat en besprenkel met 1 el olijfolie en een koffielepel knoflookpoeder (heb je geen poeder, werkt een teentje knoflook ook). Hussel alles even met je handen door elkaar en spreid uit over de helft van de bakplaat.
 2. Snijd de paprika's in de helft en bedek hiermee de andere helft van je bakplaat
 3. Zet een halfuurtje in een oven van 180°C.
 4. Na een halfuurtje, of als de bloemkool mooi bruin geroosterd is, haal je de bloemkool uit de oven. Laat de paprika nog een tiental minuutjes verder roosteren op 210°C, tot de schil zwart begint te blakeren.
 5. Haal ook de paprika uit de oven, schep ze in een kommetje en bedek met folie. Zet een tiental minuutjes apart om af te koelen.
 6. In tussentijd schil je de ui en snijd die in kleine stukjes. Verwijder ook de schil van het teentje knoflook.
 7. In een grote pot, verhit je een eetlepel olijfolie. Bak hierin de ui en de look (die je ofwel plet met behulp van je mes of met behulp van een knoflookperser) glazig. 
 8. In tussentijd neem je het schaaltje paprika's er opnieuw bij. Als alles goed is gegaan, zou je de schil van de paprika heel gemakkelijk van de paprika moeten kunnen trekken. Verwijder zoveel mogelijk van de schil en snijd de paprika in grove stukken.
 9. Voeg de paprika bij de ui en de look. Stoof even mee aan.
 10. Voeg ook de geroosterde bloemkool toe aan de pot.
 11. Kruid met het paprikapoeder (de liefhebbers kunnen ook wat pikant gerookt paprikapoeder toevoegen) en eventueel wat fenugriek. 
 12. Blus met een liter water en laat nog een tiental mintuutjes koken.
 13. Voeg de bouillonblokjes toe en mix de soep met een staafmixer tot je een fluweelachtige soep krijgt. Kruid af met peper en zout.
 14. Is de soep te dik? Voeg dan gerust wat meer water toe. Je zal in dat geval misschien ook een extra bouillonblokje moeten gebruiken.

No comments:

Post a Comment