February 17, 2019

Onze reis naar Zuid-Afrika.

foto gemaakt door André Smith
Het is ondertussen al weer enkele maanden geleden dat het Lief en ik naar Zuid-Afrika gingen. Opnieuw een groepsreis en dit jaar gingen zelfs mijn ouders mee. 3,5 weken trokken we rond in dit prachtige land; van Johannesburg helemaal tot in Kaapstad. Natuurlijk gingen we op safari, maar we gingen ook varen, op zoek naar nijlpaarden, wandelen in natuurgebieden (waar we krokodillen zagen) en ik aaide zelfs een olifant! Hieronder een (uiteindelijk niet zo) korte inkijk in onze reis door Zuid-Afrika.


De eerste dagen van de reis vielen eerlijk gezegd een kleeeein beetje tegen. Het regende namelijk de hele tijd. En geen klein beetje he. De. héle. tijd. Op dat moment was het in België 28 graden dus ja, da pikte wel efkes. We bezochten een buitenwijk van Johannesburg in de regen, zagen er het huis van Desmond Tutu én Nelson Mandela (die woonden dus gewoon in dezelfde straat) en bezochten er ook het Apartheidmuseum. Erg interessant, maar die regen was toch niet alles. Gelukkig beterde het weer en konden de panoramaroute langs de Blyde Rivier Canyon (grotendeels) regenvrij bezoeken. We zagen die dag onder andere De Drie Rondavels (bergen), Bourkes' Luck Potholes en God's Window. Helaas was er door de regen weinig te zien bij God's Window, enkel wolken... Alhoewel dat ook wel weer iets had.


Daarna kwam er onmiddellijk al 1 van de activiteiten waar ik het meeste had naar uitgekeken: safari in het Kruger Park. We moesten er vroeg voor opstaan, maar dat was zo hard de moeite! Zuid-Afrika is echt een perfecte reisbestemming als je graag dieren ziet (en laat dat nu net zo zijn bij mij). Het is zo surrealistisch om een olifant of een leeuw in het écht in zijn natuurlijke habitat te zien. Bovendien hadden we wel erg veel geluk en zagen we op onze eerste dag al 4 van de Big 5. De volgende dag zagen we nog heel zeldzame sabelantilopes én de laatste van de Big 5 (de buffel). Dikke merci aan onze gids Willis die écht de perfecte gids was en zo hard zijn best deed om ons zo veel mogelijk dieren te laten zien.
Ons verblijf was trouwens ook top tijdens de safaridagen, we verbleven namelijk in luxetenten. Denk tenten met een écht bed, badkamer en toilet (my kind of camping). Enige nadeel was dat er wel giftige (en erger dodelijke) slangen zaten waardoor je 's avonds toch niet helemaal gerust terug naar je tent wandelde... of ging slapen by the way (ze spoten wel slangenweermiddel). We hebben zelfs zo'n slang gezien aan het eetgedeelte... Echt creepy.

Van het Krugerpark gingen we naar Swaziland (ondertussen Eswatini) waar we opnieuw weer heel wat regen kregen, maar gelukkig verstoorde het geen enkele van onze activiteiten. We bezochten een lokaal 'dorp', of ja, er werd niet meer in het dorp geleefd, het was eerder een soort museum waar je kon zien hoe mensen er vroeger leefden. We kregen ook een optreden waar we zelf mee mochten dansen (natuurlijk, in Indonesië overkwam het me ook al). Verder gingen we nog wandelen in de Mlilwane vallei (wat echt prachtig was, alleen jammer van de vrouwonvriendelijke gids) en voor de rest spendeerden we veel tijd in het hotel omwille van de regen.

Volgende halte was Hluwwhluwe national Park, wat betekende dat we opnieuw op safari gingen. Opnieuw een erg leuke ervaring al heb ik ook enkele bange momenten beleefd met een erg roekeloze gids (die ons langs een agressieve olifant wou leiden... echt. Shitting my pants). Next up; St. Lucia waar ik 1 van de meest bizarre ervaringen heb gehad van heel de reis. St. Lucia staat namelijk bekend om zijn nijlpaarden, je vindt ze er echt heel veel. We gingen naar ze op zoek met een boot (en zagen er heel wat) waarna we nog iets gingen eten in een lokaal restaurant. Het restaurant was enkele honderden meters van het hotel gelegen dus we hadden de optie om ofwel te voet te gaan ofwel met de bus. Nu, onze gids waarschuwde ons al dat de nijlpaarden het dorp intrekken wanneer het donker wordt dus eigenlijk was te voet gaan geen optie. Nijlpaarden zijn namelijk heel territoriaal en agressief wanneer je ze tegen komt. Ze zijn niet voor niets verantwoordelijk voor de meeste dodelijke slachtoffers in Zuid-Afrika. Anyway, we namen de woorden van de gids niet al te serieus maar luisterden toch braaf en gingen met de bus naar het hotel... En écht waar, na nog geen 20 sec in de bus kwamen we gewoon 2 wandelende nijlpaarden op straat tegen! Die gingen gewoon doodleuk in iemands tuin van het gras eten terwijl de eigenaars gewoon op hun terras zaten (die bleven trouwens ook maar heel stil zitten). Echt een bizarre ervaring om die mensen daar te zien zitten, wetende dat nijlpaarden erg gevaarlijk kunnen zijn.

foto gemaakt door mijn papa

Niet inbegrepen in het originele programma maar op vraag van enkele reisgenoten, deden we dan een tussenstop van enkele uren in Durban om met onze voetjes even de zee in te kunnen (ik werd er trouwens getrakteerd op een natte broek door een onvoorziene golf) en hup, we reden weeral verder naar de volgende bestemming. Dit keer waren het de Drakensbergen, waar we in een soort van bungalowpark verbleven met een prachtig uitzicht. Niet veel te beleven voor de rest, maar dat uitzicht... wauw. Het leek net een schilderij. We wandelden er wat in de bergen, gingen pizza eten in een leuk, gezellig, lokaal tentje en gingen naar de rotsschilderingen van een oud volk (ik ben de naam vergeten) kijken. Niets al te bijzonders, maar wat rust was zeker ook welgekomen na zo'n druk programma. Na 2 nachten reden we al weer door naar de volgende bestemming.
Opnieuw een nieuw land, Lesotho deze keer. Voor mij persoonlijk één van de minste ervaringen tijdens de reis. We verbleven er in een klein dorp waar heel erg weinig te beleven viel. Er waren ook geen restaurants of iets dergelijks in de buurt en het was allemaal wel erg lokaal dus we waren volledig aangewezen op het hotel (wat ook niet al te denderend was). Voor mij persoonlijk het minste van de reis, maar dat kon alleen maar betekenen dat het vanaf daar enkel beter kon worden.


En dat werd het zeker. Van Lesotho reden we naar het extreem warme Graaf Reinet. Een verschrikkelijk lange rit maar absoluut de moeite want we werden door de eigenares van de B&B onmiddellijk meegenomen naar de Valley of Desolation. Zoals je op de foto hierboven kan zien was dat ongelooflijk prachtig en het werd alleen maar beter toen ze als verrassing ook bier en wijn had meegenomen voor ons, om op te drinken tijdens de zonsondergang. Een moment om nooit te vergeten.
Jammer genoeg bleven we er slechts 1 nacht want het verblijf was prachtig (supermooie kamers, heel lekker eten én een zwembad!) maar onze volgende bestemming was al even mooi. We reden door naar het Addo Elephant Park (2 keer raden welke dieren je hier veel ziet) en opnieuw werden we getrakteerd op mooie taferelen (een leeuwin die haar vers gevangen prooi opat terwijl haar welpje er rond wandelde en een jakhals die even verderop zat te wachten tot diezelfde leeuwin klaar was met eten zodat hij de overschotjes zou kunnen opeten) én werd het zelfs even spannend toen uit het niets een bronstige stier (olifant) uit het gewas kwam gewandeld récht naar onze jeep!
's Avonds logeerden we in het Zuurberg Mountain Village in prachtige kamers trouwens (misschien wel de mooiste van heel de reis) en de rit naar het hotel alleen al was een avontuur op zich. We reden namelijk met onze safarivoertuigen rechtstreeks naar het hotel dat helemaal bovenaan een berg gelegen was. De zon begon te zakken, de wind kwam op wat betekende dat ik bevroor in dat open voertuig (ja, ik heb gezaagd). Bij aankomst werd dat eigenlijk onmiddellijk goed gemaakt want in het hotel krioelde het er van de katten (it's all I need). De katten hadden jammer genoeg wel allemaal kattenaids, maar ze waren zo. schattig. echt. Nog een leuke anekdote trouwens, tijdens ons ontbijt de volgende ochtend, is er een baviaantje binnen geglipt en die zat opeens samen met ons mee aan tafel! Was nog een werkje om die buiten te krijgen trouwens. Tijdens deze periode wisselden we bijna dagelijks van hotel dus ook na een prachtige nacht in het Zuurberg Mountain Village, trokken we weeral verder naar de volgende bestemming.
foto gemaakt door mijn mama

We reden dus door naar Knysna, met een tussenstop in Tsitsikama Nationaal Park. Daar deden we een prachtige wandeling en zagen we heel onverwacht walvissen opspringen uit de zee! Nog zo'n ongelooflijke ervaring. In Knysna genoten we vooral van een beetje rust én gingen we naar het Knysna Elephant Sanctuary, waar ik enkele olifanten van héél dichtbij kon ontmoeten! We kregen er de kans om de olifanten te voederen en aan te raken (en om dat natuurlijk even vast te leggen op foto). Ik moet zeggen dat ik ongelooflijk bang was (zo'n olifant is toch een enorm imposant beest,  een verkeerde beweging en je vertelt het niet meer verder). Zonder twijfel dé beste ervaring tijdens de hele reis, zo ongelooflijk prachtig!
foto gemaakt door mijn mama
foto gemaakt door mijn mama (denk ik?)
foto gemaakt door André Smith
foto gemaakt door Dirk Goethals
Van Knysna gingen we alweer naar Oudtshoorn, waar we niets bijzonders deden behalve dan een struisvogelboerderij bezoeken (was nu eerlijk gezegd niet zo impressionant), en ook struisvogelsteak proefden (erg lekker!). En na 1 nacht reden we alweer door naar Hermanus, onze voorlaatste bestemming. De bedoeling was dat we hier ook walvissen zouden kunnen spotten maar helaas werd onze tocht afgeschaft omwille van het slechte weer. We konden dus enkel toekijken vanop de kant en we zagen inderdaad enkele Zuidkapers voorbij zwemmen, maar helaas sprongen ze deze keer niet uit het water. Na een vroege ochtend (in de hoop toch nog wat walvissen te spotten), trokken we dan verder naar onze eindbestemming, Kaapstad.

En ja, wat kan je zeggen over Kaapstad? Ik was erg blij om weer in een stad te zijn (want dat zagen we erg weinig tijdens onze reis, er was vooral veel natuur) want ik blijf toch een stadsmeisje. We brachten een bezoekje aan Stellenbosch (en proefden er wijn), bezochten Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, waar we de Atlantische Oceaan in de Indische oceaan zagen overvloeien. We gingen met de boot naar Seal Island, te voet naar Boulder Beach voor de pinguins (of pikkewijnen zoals ze dat zo mooi in het Afrikaans zeggen), wandelden rond in de stad en gingen - eindelijk - ook wat shoppen. En als klap op de vuurpijl, bezochten we de Tafelberg... zonder mist!
Kortom, onze reis was (opnieuw) een fantastisch avontuur! Vol uitzonderlijke belevingen (ik heb dus gewoon een olifant geaaid he) en unieke ervaringen die ik niet snel nog eens opnieuw zal meemaken. We hebben de Big 5 gezien, walvissen zien opspringen, genoten van een zonsondergang met wijn in de Valley of Desolation, superveel katjes gezien in Zuurberg en zelfs met een aap ontbeten. Zoals elk jaar, is ook Zuid-Afrika een echte aanrader. Moest je willen gaan en ben je nog op zoek naar een gids, kan ik je nog een hele goede aanraden. Het type streng maar rechtvaardig maar hij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je een geweldige reis hebt!

2 comments:

  1. Ooh, wat een droom. Het Kruger Park bezoeken staat héél hoog op mijn bucket list. Net zoals walvissen spotten overigens. Dit verslag is dus helemaal mijn ding. Mocht ik kunnen... ik zou gelijk vertrekken :) Die laatste foto met de olifant is bovendien ook ontzettend mooi!!! Ik kan me voorstellen dat dàt daar de beste ervaring van de gehele reis was. Lijkt me magisch om mee te kunnen maken!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het is echt een fantastisch land om te bezoeken! Zeker als je van natuur en dieren houdt, kijk je er je ogen uit! En hoeveel olifanten je ook ziet (wij zagen er toevallig echt heel veel)... het blijft elke keer opnieuw even bijzonder!

      Delete