February 9, 2019

Speculaasmousse.


Dit recept was eigenlijk bedoelt om online te komen rond Sinterklaas als een 'wat-te-doen-met-overschotjes-speculaas'-post maar na onze Afrika-reis is het er niet meer van gekomen. En ten tweede, met het Lief in huis bestaat er ook niet iets zoals 'overschotjes' speculaas. Integendeel, je moet er erg snel bij zijn als je zelf nog een stuk wilt of - mijn nieuwe strategie - je moet het gewoon verstoppen zodat hij het (hopelijk) niet kan vinden.
Anyway, deze speculaasmousse is dus echt de moeite om eens te proberen (en niet alleen omdat er amaretto in zit). Het is een leuk alternatief voor mensen die niet zo gek zijn op chocolade of chocomousse bijvoorbeeld (no idea wie die mensen zijn, maar ze bestaan, heb ik gehoord). Of het kan net leuk zijn om net wél met chocolade te combineren.


Ingrediënten:

 • 70g speculaas
 • 50 ml amaretto
 • 1 ei
 • 250 ml room
 • 50g bloemsuiker
 • extra speculaas om af te werken

Bereiding

 1. Verkruimel de speculaas in een kommetje en giet hierover de amaretto. Laat even intrekken en roer af en toe.
 2. Klop ondertussen de room met de bloemsuiker op in een aparte kom. De room moet niet volledig stijf geklopt worden, wanneer er zachte pieken ontstaan is het voldoende.
 3. Splits het ei. Voeg de eidooier bij het speculaasmengsel en meng goed tot je een dikke pap krijgt.
 4. Klop het eiwit stijf in een andere kom.
 5. Nu is het tijd om alles te mengen. Meng het speculaasmengsel onder de room. Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het speculaas-roommengsel en verdeel het mengsel of ver 4-5 potjes (als je glaasjes nogal smal zijn, is het misschien gemakkelijk om dat met behulp van een spuitzak te doen) en zet dan nog een uurtje in de koelkast om verder op te stijven.
 6. Verkruimel voor het serveren nog enkele speculaasjes over de potjes voor een krokante toets.

No comments:

Post a Comment