March 11, 2017

Mijn maand zonder alcohol.

maand zonder alcohol

Het zal jullie wel niet ontgaan zijn dat tijdens de maand februari heel veel mensen zich hebben ingeschreven voor tournée minérale, of met andere woorden om een maand lang geen alcohol te drinken. Zoals jullie vorig jaar al konden lezen in mijn 25 voor 26 lijst, wilde ik sowieso al een maand zonder alcohol inlassen en ik had die ook al min of meer ingepland in februari. Toen wist ik natuurlijk nog niet dat er zoveel mensen zouden meedoen, maar het bleek een aangename verrassing te zijn. Alhoewel geen enkele van mijn vrienden meedeed aan tournée minérale dus echt makkelijker heeft het mijn "onthouding" ook niet gemaakt. 
Aangezien ik toch al van plan was om de alcoholloze maand in te voeren in februari (zelfs tijdens carnaval, pijnlijk), besloot ik ook maar om me in te schrijven. Tournée Minérale was een initiatief van Kom op Tegen Kanker en omdat ik de laatste tijd helaas maar al te vaak met de verschrikkelijke ziekte geconfronteerd word, kon ik me geen mooier doel bedenken.

Waarom?

Toen ik het Lief vorig jaar vertelde dat ik graag een maand zonder alcohol wou doorkomen, was zijn eerste vraag "waarom zou je dat willen doen?". Wel, om verschillende redenen dus.
Ten eerste, de meest voor de hand liggende reden ook, het lijkt me gewoon gezonder. Ik was benieuwd of het gebrek aan alcohol mij duidelijke fysieke voordelen zou opleveren. Niet dat ik zoveel alcohol drink, maar tijdens het weekend lust ik al wel eens een mojito, een cava of quaranta y tres. Ik denk ook dat er geen enkel weekend is dat ik niet minstens 1 cocktail of iets alcoholisch drink. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar ik vroeg me ook af hoe belangrijk dit nu voor mij was geworden.
Dat brengt me bij de tweede reden, ik wou mezelf testen op hoe moeilijk of gemakkelijk ik het zou hebben om die weekends (tijdens de week drink ik bijna nooit) door te komen zonder die cocktail of cava. Want hoewel ik er niet afhankelijk van ben (ik ben geen alcoholist... gelukkig!), toch is het een gewoonte geworden... en zoals we allemaal weten zijn gewoontes niet zo snel afgeleerd.
En ten derde wilde ik ook de reactie van mijn omgeving zien wanneer ik zei dat ik geen alcohol dronk. Want vaak is het toch zo dat mensen ofwel er al onmiddellijk vanuit gaan dat je iets met alcohol drinkt, ofwel wanneer je het dan afslaat dat je te horen krijgt "Eentje kan toch geen kwaad?". Zeker in België, is drinken iets wat ingeburgerd is in onze cultuur denk ik, het is gewoon onderdeel geworden van onze levensstijl en bij op café gaan hoort gewoon bier. Zo simpel is dat.

Resultaat?

Wat is nu het resultaat van die alcoholloze maand? Wel, heel eerlijk? Ik merk niet zoveel verschil met een "normale" maand. Ik ben geen grammetje afgevallen (wat niet zo vreemd is aangezien ik veel frisdrank in de plaats dronk... zelfs al was het de zero-variant), voel me niet helderder, mijn huid is er niet spectaculair op vooruit gegaan en ook qua energieniveau, merk ik geen verschillen. Enerzijds vind ik dit jammer want het had een veel beter verhaal opgeleverd als ik jullie nu alle voordelen van stoppen met alcohol kon voorleggen met levensechte bewijzen. 
Anderzijds is het natuurlijk ook gewoon positief. Ik leid er uit af dat ik al niet zoveel alcohol dronk daarvoor waardoor er ook geen grote veranderingen zijn gebeurd. Eigenlijk is dit voor mij een beetje een bevestiging dat ik daarvoor al goed bezig was en dat ik alcohol inderdaad met mate dronk (op een paar uitzonderingen na natuurlijk... maar dat zal bij iedereen wel zo zijn?).

Moeilijk?

In diezelfde lijn, ben ik ook fier om te zeggen dat ik eigenlijk geen moeite heb gehad om alcohol vaarwel te zeggen. Natuurlijk dronk ik daarvoor tijdens de weekdagen al nooit alcohol dus die paar extra dagen zullen de zaak nu ook niet maken... hoopte ik. Maar het bleek ook effectief zo te zijn. Pas op, ik ga hier niet beweren dat ik nooit een moeilijk momentje heb gehad. Vooral wanneer je weg gaat met vrienden, is het niet leuk om "nee, voor mij een cola zero" te moeten zeggen. 
Wat ik ook verbazend vond is dat - vooral in het begin - ik moeite had met het onthouden dat ik geen alcohol dronk. Het is zo'n gewoonte geworden om iets alcoholisch te bestellen op sommige momenten, als ik nog maar 'margarita' zie staan op de menukaart van de Mexicaan, loopt het water me al in de mond. Ik had dus wel vaak van die "ohja, dat ga ik nemen... ah nee, juist, geen alcohol deze maand"-momentjes (je herkent het vast wel). Het bewijst nog maar eens hoe het drinken van alcohol is ingeburgerd en hoe weinig je er soms bij stil staat wat je drinkt. Althans, dat was voor mij toch het geval, op dat gebied dus wel een eyeopener.


Voor herhaling vatbaar?

Ik zou het zeker nog eens opnieuw doen, enkel misschien niet meer tijdens de maand februari. Zoals ik eerder al vermeldde, was een deel van mijn opzet om de reacties van anderen te zien wanneer ik geen alcohol dronk. Tournée minérale zorgde er voor dat ik niet de enige was die de maand zonder alcohol probeerde te "overleven", maar gaf meteen ook een heel duidelijke reden waarom ik niet dronk. Niemand reageerde dus echt raar omdat iedereen van de actie gehoord had.
Ik zou het "experiment" dus nog eens willen herhalen op een andere moment (ik heb gehoord dat tournée minérale volgend jaar weer in februari wordt georganiseerd), wanneer mensen het niet verwachten en de reacties dan bekijken. Nu weet ik toch al dat ik het kan (al zou een zomermaand zonder alcohol pas écht een uitdaging zijn) dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken. Bovendien levert het volgens mij nog wel verbaasde reacties op of situaties waarin mensen je toch een pintje of ander drankje proberen voor te schotelen. Of misschien ben ik gewoon te negatief ingesteld en vinden mensen het allemaal heel normaal. Wie weet...

No comments:

Post a Comment