March 25, 2017

Balletjes in tomatensaus.

Balletjes met tomatensaus - a floral sunset

Het is ondertussen al weer een hele tijd geleden dat ik nog eens een klassieker van de Belgische keuken deelde. Naast tomatensoep met balletjes, stoofvlees en petit-beurretaart hebben wij namelijk nog veel meer te bieden. Deze balletjes in tomatensaus zijn daar een voorbeeld van. Ik moet onmiddellijk bekennen dat wij vroeger thuis nooit balletjes met tomatensaus aten en ik heb even gepolst bij het Lief, ook hij at dit nooit bij zijn ouders. Mijn eerste keer balletjes met tomatensaus at ik in de Lunch Garden en hoewel veel mensen geen fan zijn van de keten, vond ik de balletjes onmiddellijk lekker (ik lust hun andere gerechten trouwens ook graag).
Ik kon met andere woorden niet op een familierecept terugvallen om deze balletjes te maken. Gelukkig bestaan er heel wat recepten online en in kookboeken. Op zich is het ook helemaal geen moeilijk recept. Ik koos ervoor om bij de basis te blijven en voor pure gehaktballetjes te gaan met een simpele tomatensaus. Geserveerd met een beetje gebakken patatjes kan dat niet slecht zijn, toch?

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 800 g gemengd gehakt
 • 1 grote ui
 • 1 teentje look
 • 1 dikke wortel
 • 1 potje tomatenpuree
 • 2 blikjes tomatenstukjes
 • 1 el suiker
 • 1 el bloem
 • scheutje ketchup
 • 1 blokje groentenbouillon
 • scheutje water
 • boter

Bereiding

 1. Schil de ui en snijdt in stukjes. Pel ook de look. Snijdt die in grote stukken (de stukken hoeven niet fijn te zijn want op het einde mixen we de saus)
 2. Schil ook de wortel en snijdt ook deze in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
 3. Laat een klontje boter smelten in een stoofpot en stoof de ui aan. Voeg ook de look toe.
 4. Voeg de wortels toe en laat nog verder stoven.
 5. Doe de tomatenpuree bij het geheel en laat even mee bakken. Voeg ook de suiker en de bloem toe en blus het geheel met de blikken tomatenblokjes.
 6. Roer goed door en proef even van de saus. Voeg eventueel nog een scheut ketchup toe om de saus verder op smaak te brengen en een bouillonblokje kan ook wonderen doen.
 7. Laat het geheel pruttelen tot de wortels gaar zijn. Roer af en toe en voeg af een scheutje water toe als je merkt dat de saus blijft kleven aan de onderkant van de stoofpot.
 8. In tussentijd kan je het gehakt al tot balletjes rollen. Bak ze even in de pan zodat ze een krokant korstje krijgen. Ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn.
 9. Wanneer de wortels gaar zijn, haal je de mixer erbij en mix je de saus fijn. Eventueel kan je de saus ook nog zeven, maar zelf vind ik dit te veel gedoe laat ik het gewoon zo.
 10. Voeg de balletjes toe aan de gemixte saus en breng opnieuw aan de kook. Laat de balletjes verder garen in de saus.
 11. Je kan erbij serveren wat je wilt, om eerlijk te zijn weet ik niet wat de gewoonte is. Ik vind gebakken patatjes erbij heel lekker. Om die te maken, schil je gewoon wat aardappelen (zoveel als je erop krijgt), snijdt je die in fijne schijfjes en laat je ze koken. De aardappelen moeten net niet gaar zijn, anders breken ze wanneer je ze in de pan bakt. Ik bak ze dan altijd op een middelhoog vuur in wat olijfolie en boter (ik meng de twee en vind de combinatie ideaal).
 12. Kruidt af met peper en zout en serveer bij de balletjes.


No comments:

Post a Comment