August 30, 2017

Passievruchtentaart.

passievruchtentaart - a floral sunset

Deze zomer ontdekte ik dat ik eigenlijk heel graag passievruchten eet. Het begon allemaal met een Pornstar Martini die ik dronk op de Rooftop bar van Black Smoke en opeens had ik de smaak te pakken. Gek eigenlijk dat ik het tot hiertoe nog niet geprobeerd had. Of ja, ik at het wel al toen ik kleiner was maar vond het toch wat zuur. Nu dus niet meer! 
Omdat ik de smaak toch wel echt te pakken had, probeerde ik er iets creatief mee te doen - oké, ik geef toe, de pornstar martini recreëren was mijn eerste idee - maar "Dat moet toch in een taart te draaien zijn?" was mijn volgende gedachte en voila, hier zijn we ermee: een echte passievruchtentaart. En het is niet eens zo moeilijk te maken! Het Lief was er in ieder geval blij mee want niet alleen ik maar ook hij ontdekte deze zomer een liefde voor passievruchten. Zo groot zelfs dat ik ze moet verstoppen, wil ik er zelf nog 1 hebben!


Ingrediënten

Voor het deeg

 • 90 g zachte boter
 • 40 g kristalsuiker
 • 150 g bloem
 • 1 ei

Vulling

 • 150 ml slagroom
 • 200 ml passievruchten-appelsiensap (verkrijgbaar bij AH)
 • 3 eieren
 • 100 g suiker

Topping

 • 6 passievruchten

Bereiding

 1. Meng de boter en suiker met de hand in een kom. Meng ook de bloem hieronder tot je de structuur van nat zand krijgt.
 2. Voeg hierbij het ei (met behulp van een spatel) en meng tot het aan elkaar blijft plakken. Vorm een bol die je in plastic folie wikkelt en een 20tal minuutjes in de diepvries legt.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C.
 4. Haal het deeg uit de vriezer en rol de bol uit tot je een cirkel van ongeveer 2mm dik hebt. Drapeer het deeg in een ingevette bakvorm (de mijne was rond en had een doorsnede van 24 cm).
 5. Bak het deeg blind voor ongeveer een 15tal minuten. Ik doe dit door een cirkel uit bakpapier te knippen die iets groter is dan je bakvorm. Die leg ik op het deeg en vul ik met bakparels. De parels zorgen ervoor dat je deeg niet omhoog komt tijdens het bakken en door het bakpapier zijn ze eenvoudig terug in de pot te "gieten" (of als je niet zo handig bent - ik heb ook van die momentjes - kan je ze er ook heel eenvoudig uitscheppen met een eetlepel).
 6. Na die 15 minuten blindbakken, haal je de bakparels uit de vorm en bak je het deeg nog een extra 10 minuten zonder de parels zodat ook het binnenste een mooi korstje krijgt.
 7. Terwijl het deeg bakt in de oven, kan je al verder gaan met je vulling. Deze maak je door de eieren te mengen met de suiker. Omdat je niet al te veel luchtbellen in je taart wilt, kan je er best voor zorgen dat het deeg niet te luchtig is. Om dit te vermijden, klop ik vaak met de onderkant van mijn mengkom op het aanrecht zodat de luchtbellen er als het ware worden "uitgeklopt". 
 8. Meng ook de room met het passievruchtensap op in een steelpannetje tot het bijna het kookpunt bereikt. Voeg dit mengsel bij de eieren terwijl je goed blijft roeren. Het is belangrijk om niet te veel van het warme mengsel bij de eieren te gieten én dat je goed blijft roeren. Als je dit niet goed doet, kunnen je eieren "bakken" en ontstaan er brokjes in je vulling.
 9. Terwijl je vorm nog in de oven staat, giet je de vulling in het deeg en verlaag je de temperatuur tot 150°C. Laat dit nog een 15tal minuten bakken of tot de vulling niet meer lopend is. 
 10. Laat de taart afkoelen op een koelrekje.
 11. Als afwerking, haal je de vulling uit 6 passievruchten. De pulp van de passievruchten verdeel je over de afgekoelde taart en je bent klaar om aan te vallen!

No comments:

Post a Comment