September 16, 2017

Mijn 3 lievelingskookboeken.

Mijn 3 lievelingskookboeken - a floral sunset

Dat koken één van mijn passies is, zal wel geen geheim meer zijn. Althans, ik denk dat de verschillende recepten hier, dat toch uitstralen. Anyway, hoewel ik mijn inspiratie overal een beetje haal, zijn kookboeken toch ook een belangrijk onderdeel van het proces. Ik verzamelde vandaag mijn 3 lievelingskookboeken voor jullie, die toevallig allemaal van vrouwelijke koks zijn (zo compenseer ik de Jeroen Meus/Jamie Oliver-verslaving van het Lief een beetje). Waarom dit mijn lievelingsboeken zijn? Wel hierom:


1. Nigella Express - Nigella Lawson


Mijn liefde voor koken is allemaal begonnen met de tv-programma's van Nigella Lawson. Zoals jullie misschien al gemerkt hebben, ben ik een serieuze zoetebek. Om diezelfde reden was ik meteen fan van Nigella. Ik geloof dat ik aan het zappen was toen ik op ik weet al niet meer welke zender terecht kwam toen ze net haar "chocohotopots" aan het maken was. Een week later probeerde ik het recept zelf en het was zo lekker dat ik haar programma wekelijks begon te volgen. Spoiler alert, Nigella Express is niet het enige kookboek van haar hand dat ik in mijn collectie heb staan, maar het is het eerste dat ik kocht en daarom dus mijn favoriet is van de collectie. Bovendien zijn express gerechten altijd welkom tijdens een drukke werkweek.
Misschien een beetje meer over het boek: zoals de titel het zegt, bevat het allemaal gerechten die zeer snel klaar zijn of die sneller klaar zijn dan de klassieke variant. Ik moet toegeven dat de recepten die ik uit dit boek gemaakt heb voornamelijk koekjes zijn (zoetebek, remember?) maar haar snelle inktvis met knoflookmayonaise staat ook nog op mijn to do lijst. Of haar feestelijke fusilli (met wodka!). Of de syllabub met amaretto. Of haar quesadilla's. Oké, je begrijpt het wel.

2. Easy Icelandic - Dagný Rós Ásmundsdóttir

Dan komen we bij mijn favoriete Njam-chef (ja, ik kijk naar Njam): Dagný Rós. Ik heb sowieso al een zwak voor Scandinavië (alleen jammer dat het er zo vaak zo koud is) dus ik was al fan van haar toen ik haar accent hoorde. Toen ik haar boek in de winkel zag staan, was ik bovendien niet alleen onmiddellijk wild van de lekkere recepten, maar ook van de prachtige foto's.
Het boek zelf bevat ook heel wat lekkere recepten met vis die - natuurlijk - typisch ijslands zijn. De worteltaart heb ik al enkele keren gemaakt en niet alleen ik, ook familie en vrienden zijn er gek op. Enkele recepten die ik nog graag zou maken zijn de kjotbullar (duh), het knäckebröd en de strawberry gin (ook al lust ik geen gin). Ik vind het alleszins een prachtig vormgegeven boek en kan alleen maar zeggen van de recepten die ik zelf al heb geprobeerd dat het zeker de moeite waard is.

3. A lighter way to bake - Lorraine Pascale

Tot slot komen we dan aan bij Lorraine Pascale. Opnieuw een kok die ik via tv heb leren kennen. Ook haar ontdekte ik toevallig tijdens het zappen - nog niet zo lang geleden trouwens - en toen ze zei dat ze een zebracake ging maken, kon ik gewoon niet meer verder klikken. Ik wilde weten hoe je dat precies doet! Ik geloof dat het vorig jaar tijdens de boekenbeurs was dat ik dit boek meenam en daar heb ik nog geen spijt van gehad. Hoewel ik hou van koken in het algemeen, is bakken toch mijn eerste liefde. Een heel boek gewijd aan het onderwerp van de vrouw die een zebracake maakte... die moest ik hebben!
Het boek bevat zowel zoete als hartige recepten (toch iets meer zoete) en wat ik ook heel leuk vind is dat per recept de voedingswaarden ernaast staan geschreven. De bedoeling van het boek is namelijk om een lichter alternatief te geven voor klassieke gerechten. De recepten die ik maakte, vond ik telkens duidelijk uitgelegd, al moet ik wel zeggen dat ik hier een serieuze mislukking heb gehad met de frambozen-rabarber-kardemomgalette met hazelnoot-vanilleroom. Ik maakte ze ook wel met aardbeien dus misschien ligt het aan mezelf. Lang verhaal kort: onze hele oven plakte vol met aardbei rabarbersap.

Wat zijn jouw lievelings(kook)boeken?

No comments:

Post a Comment