September 6, 2017

Wat mee te nemen op een verre reis - inpaktips!


Yessss, op dit ogenblik zit ik normaal gezien in Java, Indonesië voor een welverdiende vakantie (al zeg ik het zelf). We verblijven er zo'n 3 weken en trekken het eiland Java rond waarna we verder reizen naar Bali. Mensen vinden het vaak moeilijk om in te pakken voor zo'n lange reis (want kleren meenemen voor 3 weken?!) maar om eerlijk te zijn, heb ik daar steeds weinig moeite mee gehad. Indonesië is mijn 3e verre reis, dus ik ga me zeker geen expert noemen, maar na 5 keer een rugzak voor 3 weken te moeten inpakken (want ja, ik moet die van het Lief ook doen), heb ik wel het gevoel dat ik een paar handige tips kan delen voor diegenen die voor de eerste keer een rugzak moeten pakken voor zo'n lange periode. Dus hier volgt een miniversie van "Ik ga op reis en ik neem mee", met al mijn beste tips & tricks!

1. Zoek outfits die makkelijk met elkaar combineren

Voor je begint met alles in je rugzak of koffer te proppen, is het belangrijk om te weten dat je niet voor elke dag andere kleding kan meenemen. Daarom vind ik het gemakkelijk om kleren te kiezen die min of meer in hetzelfde kleurenschema passen of die gemakkelijk met alles combineren (bv. witte kledingstukken). Neem bovendien kleren mee voor ongeveer 10 dagen (ja, ook ondergoed). Waarschijnlijk kun je op je bestemming heel gemakkelijk je kledij laten wassen (misschien doen ze het zelfs in je hotel) en zo kan je weer verschillende dagen verder!
Ik moet zelf bekennen dat ik wat ondergoed betreft, gewoon genoeg meeneem voor de hele vakantie. Qua kledij, luister ik wel naar mijn eigen raad, al kunnen een paar extra t-shirts niet kwaad als je naar een warme (en vochtige) bestemming gaat. Heb ik geleerd uit mijn reis naar Cuba!
Wat schoenen betreft, neem ik zelf 4 paar mee: 1 paar goede, stevige wandelschoenen, 1 paar sportieve schoenen voor in een stad mee rond te wandelen, 1 paar sandalen en 1 paar flipflops (kan van pas komen tijdens het douchen of wanneer je 's nachts naar het toilet moet).

2. Rol je kleding op

Wanneer je dan je selectie van kleding heb gemaakt, moet je die nog in je koffer krijgen. Een handige tip die - vooral wat het Lief zijn koffer betreft - een groot verschil maakt is het oprollen van je kledij. Meer kan ik er eigenlijk ook niet over zeggen: rollen, die handel!

3. Verdeel alles in verschillende zakken

Een volgende stap is je kledij in ofwel doorzichtige plastic zakken verdelen (is handig moest je bagage om een of andere reden nat worden, is je kledij tenminste beschermd). Voor onze reizen naar Cuba en Argentinië had ik een zak met ondergoed, een met broeken, een met topjes, een met vestjes/truien. Voor Indonesië heb ik een beetje een andere aanpak gebruikt, omdat er verschillende kledingvoorschriften zijn voor Java en Bali. Aangezien er in Java overwegend moslims wonen, raden ze aan om kledij te dragen die je schouders en knieën bedekt. Voor Bali zijn er geen kledingvoorschriften en kan je dragen wat je wil. Daarom dat ik nu een aparte "Bali"-zak heb, waar al mijn luchtigere kledij in zit.
Ik kocht onlangs trouwens ook "packing cubes" bij Ikea (ik wou een link plaatsen maar ik vind ze niet meer op de website) die het je heel gemakkelijk maken om je koffer in te delen. Het is het eerste jaar dat ik ze gebruik dus of het écht handiger is dan plastic zakken weet ik nog niet, maar het is alvast heel gemakkelijk om alles ingepakt te krijgen.

4. Gebruik de ruimte in je schoenen

Een tip die ook enorm veel ruimte bespaart is je schoenen volproppen met kousen en andere kleine spullen. Ik kan gemakkelijk 6 paar kousen kwijt in mijn wandelschoenen en aangezien ik vaak naar warme bestemmingen op reis ga (ik vind koud weer niet leuk, maar ooit ga ik toch naar lapland gaan en het noorderlicht zien), neem ik kleine, korte sokjes mee, die ik nog heel gemakkelijk in mijn Allstars krijg.

5. Neem reservekledij mee in je handbagage

Misschien nogal voor de hand liggend, maar ik ben al-tijd bang om mijn bagage kwijt te raken. Daarom neem ik een reserveoutfit mee in mijn handbagage! You never know. Trouwens, nog een laatste tip - waar ik me zelf trouwens nooit aan houd - is om je zwaarste/dikste kledingstukken te dragen. Zo raadden ze vaak aan om bijvoorbeeld je zware wandelschoenen aan te doen bij vertrek, net als je lange broek en trui. Wat de lange broek en trui betreft, oké, dat wil ik ze nog geven - want het kan echt koud zijn in zo'n vliegtuig - maar die wandelschoenen 12u lang aanhouden terwijl je je voeten voelt opzwellen... No, thank you! 

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips! Mij hielpen ze in ieder geval om alles in mijn rugzak te krijgen én weer terug thuis te krijgen ook 😉

No comments:

Post a Comment