July 15, 2018

Auberginesalade met quinoa, zongedroogde tomaten en pijnboompitten.

Auberginesalade met quinoa, zongedroogde tomaten en pijnboompitten - a floral sunset
De warme temperaturen houden aan en hoewel je mij niet hoort klagen over het warme weer, zou een frisse regenbui 's nachts toch ook geapprecieerd worden. In ons appartement (met grote ramen by the way) warmt het al snel op tot 28 graden, zeker als er nog wat gekookt wordt. Ik probeer de laatste tijd warme maaltijden dus zoveel mogelijk te vermijden om de temperatuur binnenshuis toch een beetje binnen de perken te kunnen houden.
Daarom is deze auberginesalade ook een geweldig gerecht om te maken tijdens zulke hete dagen. Hoewel het geen volledig koud gerecht is, bespaart het me heel wat tijd boven de potten en bovendien heb je er enkel een oven voor nodig (en die hitte blijft meestal ook ìn de oven) of je kan ze ook snel grillen in een grillpan. Trouwens, slaatjes smaken me ook altijd beter als het erg warm is buiten, dat geeft toch net iets meer verfrissing dan 1 of ander stoofpotje.


Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 aubergine
  • 100 g quinoa
  • 1 blokje groentenbouillon
  • handvol rucola
  • 10tal kerstomaatjes
  • 10tal (half)zongedroogde tomaten
  • geroosterde pijnboompitten
  • olijfolie
  • balsamicocrème
  • spaghettikruiden/provençaalse kruiden
  • peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de aubergine overlangs door en leg ze uitgespreid op een bakplaat of in een ovenschaal. Bestrooi met wat grof zout en zet even opzij (minstens een halfuurtje), zodat het vocht uit de aubergines komt.
  2. Neem er een papieren doekje bij en veeg het zout en het water van de aubergines. Dep de aubergines goed droog en verwijder ook het vocht uit de bakplaat/ovenschaal.
  3. Leg de aubergines opnieuw in de (propere) ovenschaal en bestrooi met wat spaghettikruiden. Zet de aubergines in een oven van +- 200°C voor ongeveer een kwartiertje of gril ze even in een grillpan. Laat ze even afkoelen.
  4. Kook in tussentijd ook de quinoa gaar in wat groentenbouillon.
  5. Was de sla, meng samen met de in kwartjes gesneden kerstomaatjes en de fijngesneden zongedroogde tomaten. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe (of gebruik de olie van de tomaten).
  6. Meng ook de quinoa onder de salade en leg de geroosterde aubergines bovenop. Kruid eventueel nog verder af met peper en zout.
  7. Werk de salade tot slot nog af met de geroosterde pijnboompitten en de balsamicocrème.  

No comments:

Post a Comment