April 13, 2019

Hoe spendeer je 24u in Luxemburg?

Hoe spendeer je 24u in Luxemburg? - a floral sunset

Misschien herinneren jullie je nog dat ik vorig jaar samen met het Lief op weekend ging met srps.me. Ik vond het een fantastische ervaring (en hoop dat ooit nog eens een keer te kunnen herhalen), vooral omdat de bestemmingen zo goed meevielen. Eén van onze nieuwe ontdekkingen was toen Luxemburg. Omdat ik er zelf nooit aan zou denken om naar Luxemburg te gaan - en misschien zijn er onder jullie wel anderen die hetzelfde gevoel hebben - wil ik Luxemburg toch even aanprijzen. We waren er voor een korte periode (slechts 1 dag) maar op die 24u tijd heeft de stad toch een indruk achter gelaten. Passeer je ooit eens door Luxemburg? Aarzel dan niet om wat langer halt te houden in de hoofdstad, al is het maar voor een kleine wandeling doorheen de binnenstad. Of hou je meer van natuur? Dan zijn er ook genoeg parken waar je kan rondstruinen.

Omdat we jammer genoeg net op een feestdag in Luxemburg waren, waren verschillende adresjes die ik wel wilde uitproberen gesloten. Daarom heb ik dus niet alle adresjes hieronder zélf uitgetest maar heb ik ze eerder geselecteerd op basis van leuke foto's die ik online vond. Zie het als mijn checklist voor een volgend bezoek aan Luxemburg.

Verblijf + vervoer

Luxemburg ligt slechts op enkele uren rijden van België verwijderd. In slechts 2,5u sta je (zonder files) in Luxemburg-stad en kan je dag beginnen. Liever met het openbaar vervoer? Met de trein reis je ook gemakkelijk naar onze buren, vanuit Antwerpen-Centraal rijden er dagelijks verschillende treinen naar Luxemburg. Dat kost je dan wel weer ongeveer 60 EUR voor een heen-en-terugrit maar hey... met de trein naar de zee gaan is bijna even duur!
Ons verblijf in Luxemburg hebben we natuurlijk niet zelf uitgekozen maar beviel ons erg goed. We sliepen in het Park inn Radisson hotel, niet zo ver van het station. Parking was inbegrepen in een ruime parkeergarage. Vanaf ons hotel was het ongeveer een kwartiertje wandelen tot de binnenstad, wat eigenlijk een voordeel was omdat er in de stad zelf een festival bezig was tijdens ons verblijf. Wij hebben dus niet wakker gelegen van de muziek of ander straatlawaai maar hebben er wel ten volle van kunnen genieten (tot we besloten naar 'huis' te gaan).
Op zoek naar een minder zakelijk hotel? Dan is JJ32 misschien iets voor jou of misschien wil je liever in een appartement verblijven? Dan kan Key Inn Belair jouw ding wel zijn.  Voor diegenen die wat meer rekening moeten houden met een budget kan een jeugdherberg een oplossing bieden. Je vindt er zeker genoeg wanneer je even op tripadvisor of booking.com rondkijkt. Wij passeerden Youth Hostel Luxembourg City wanneer we een wandeling maakten en het leek alleszins een fijne plaats om te verblijven vanop een afstand. Het gebouw en de open ruimtes waren mooi verzorgd en het was gelegen in een rustige omgeving, vlakbij een riviertje. 

Ontbijten bij Bloom en een bezoek aan de Casemates du Bock

Wanneer je bent ingecheckt in je hotel (of op zijn minst je bagage hebt binnen gebracht) is het tijd voor een ontbijtje en een kop koffie. Bij Bloom kunnen ze je hier zeker mee verder helpen. De foto's van het eten zien er alvast fingerlicking good uit en met een beoordeling van 4,8 op 5 schep je niets anders dan hoge verwachtingen. Dit is dus zeker een adresje dat ik bij een volgend bezoek aan Luxemburg erg graag zou willen bezoeken.
Wanneer je je buikje hebt rond gegeten is het tijd om de beentjes ook even te strekken. Wandel via "La Passerelle" en via "Le chemin de la Corniche" - beter bekend als het mooiste balkon van Europa - door naar "les Casemates du Bock". Hier kan je enkele overblijfselen van de voormalige Luxemburgse vesting bekijken. Je kiest zelf of je enkel de ruïnes langs de kant van de weg bezoekt (die gratis zijn) of dat je in ruil voor een 7-tal euro ook de binnenkant gaat bewonderen. Ik raad je van harte aan om ook de tour binnen te volgen en de kazematten binnenin te bewonderen. Wij hebben het niet gedaan omdat we bang waren dat we in tijdsnood zouden komen, maar achteraf gezien heb ik daar toch spijt van gehad. Maak dus niet dezelfde fout en ga de kazematten zeker eens van naderbij bekijken.

Hoe spendeer je 24u in Luxemburg? - a floral sunset

Lunchen in het centrum of een bezoek aan het MUDAM?

Ben je geïnteresseerd in kunst? Dan kan je na je bezoek aan de kazematten verder wandelen tot het Musée D'Art Moderne Grand-Duc Jean, ook wel gekend als het MUDAM. Je kan ervoor kiezen om via een bos naar het museum te wandelen (dat probeerden wij maar we raakten verdwaald dus zijn we toch maar gewoon terug gekeerd naar het centrum, haha) of via een verharde weg. In beide gevallen ben je ongeveer een halfuurtje onderweg. Lunchen kan je dan doen in het stadsdeel Grund wanneer je terugkeert naar het centrum (of voor je naar het museum wandelt natuurlijk). Wanneer je aan het museum bent, ga dan zeker ook eens een kijkje nemen naar de indrukwekkende concerthal Philharmonie.
Is kunst niet jouw ding? Keer dan terug naar het centrum en installeer je op een terrasje (als het weer dat toelaat tenminste) op één van de vele gezellige pleinen in Luxemburg. Wij kozen voor het Place d'Armes maar geloof me, er zijn heel wat andere pleinen in Luxemburg die net zo gezellig zijn. Omdat je midden in het toeristisch hart van Luxemburg-stad zit, kan het er wel druk zijn. Geen zin in al die drukte? Dan zijn er nog genoeg alternatieven. Ca(fe)sino bijvoorbeeld, dat in het Casino van Luxemburg is terug te vinden. Voor een lichtere lunch kan je ook bij à la Soupe terecht. Een lekkere soep kan er altijd in! En anders neem je gewoon een broodje of salade.

Shop 'til you drop... of niet

Van wat ik van Luxemburg heb kunnen zien is dat er heel wat leuke winkels gevestigd zijn. Jammer genoeg waren die allemaal gesloten op de dag dat wij er waren (feestdag). Just my luck. De mainstream winkels vind je veelal in de buurt van het station maar de bijzondere (en misschien ook wel iets duurdere) winkels bevinden zich in het oude stadscentrum. Grand Rue en la Rue Philippe II zijn daar de blikvangers, al zijn er winkels verspreid over het hele stadscentrum. Een stukje buiten het centrum, in de wijk Kirchberg, vind je ook een shopping center; Auchan.
Ben je geen shopaholic? Geen nood! Ook voor zij die niet graag winkelen is er nog heel wat te doen in Luxemburg. Bezoek misschien het Musée national d'histoire et d'art (MNHA), le Palais Grand-Ducal, ga wijnproeven bij Dipso of ga wandelen in de parken van Pétrusse (Vallée de Pétrusse). Het Lief en ik kozen voor dat laatste ter vervanging van het winkelen en botsten op een leuk skatepark waar er heel wat mensen hun kunsten lieten zien. Hoewel we niks met skateboarden hebben, zijn we toch blijven staan kijken op verschillende mensen. Uiteindelijk zijn we bijna een uur op een bankje blijven zitten, fascinerend kijkend naar alle kunstjes die werden uitgevoerd. Echt mooi om zien; jong, oud, met een fiets, step, skateboard of inline skates... Iedereen haalde zijn beste trucjes uit de kast!

Hoe spendeer je 24u in Luxemburg? - a floral sunset

De avond doorbrengen in Luxemburg-stad

Als je een beetje bent zoals het Lief en ik ben je na een dag rondwandelen bekaf en lig je om 21.30u al in bed. Zeker in Luxemburg - dat erg heuvelachtig is - was dat voor ons het geval. We kozen ervoor om opnieuw te eten aan de Place d'Armes bij Brasserie du Cercle en toen we op het terras zaten, begon er een festival. Volledig gratis ook dus maakten we voor 1 keer een uitzondering op de half-10-in-bed-regel en genoten we nog even van wat muziek. Al bij al schat ik toch dat we tegen 22u terug in het hotel waren om zo snel mogelijk onder de wol te kruipen.
Wat eten betreft zal je na een dag in Luxemburg waarschijnlijk al wel gemerkt hebben dat er heel wat verschillende en leuke restaurants zijn waar je terecht kan. Zoals vermeld kozen wij voor Brasserie du Cercle, maar achteraf gezien zou ik dit niet meteen aanraden. Niet dat het er slecht was maar ook niet uitzonderlijk lekker. Bovendien hadden we een beetje moeilijkheden om de obers te pakken te krijgen, te bestellen en af te rekenen. Ons zullen ze daar dus niet snel nog een tweede keer zien.
Wat research op het internet leverde me volgende adresjes op die er de moeite waard uitzien; Essenza, Le Bouquet Garni, La Briscola, Au P'tit Max, Manso, ... . Mijn beste tip? Laat je inspireren door je wandeling doorheen de stad en probeer al een leuk adresje voor 's avonds te vinden. Lukt dat niet? Dan kunnen bovenstaande tips je misschien uit de nood helpen!

Ons bezoek aan Luxemburg was kort maar krachtig en ik heb vooral genoten van het Luxemburgse landschap. Het verschil tussen het hoger en lager gelegen deel van de stad levert prachtige uitzichten op en de vele parken doorheen de stad geven je ook een erg 'groen gevoel'. De leukste bezigheid tijdens ons verblijf was het wandelen door die verschillende stadsgedeeltes (al hadden we natuurlijk ook weinig andere keuze omdat er gewoon veel gesloten was, haha) en genieten van de zon op een terrasje en een prachtig uitzicht.

No comments:

Post a Comment