April 17, 2019

Bananasplittaart.

Bananasplittaart: een ijsje in taarvorm - a floral sunset

De eerste zonnige dagen doen me al meteen verlangen naar het eerste ijsje van het jaar. Om het wat origineler aan te pakken, vond ik het een leuk idee om één van mijn favoriete ijsjes om te vormen tot een taart. Het vroeg wat denkwerk (want hoe krijg ik ijs in de taart? en doe ik die in de taart of op de taart? en als ik die in de taart doe, dan mag ik hem zeker niet meer bakken... dus hoe maak ik een no bake taart?) maar het is me gelukt om een zalig lekkere bananasplittaart te maken. Zonder bakken, zonder al te veel ingrediënten en poespas. De enige voorbereiding die je voor dit gerecht moet doen is eraan denken om enkele bananen in te vriezen. Omdat ik dat standaard in de diepvries heb zitten, stond deze taart binnen een uurtje op tafel. Easypeasy dus!
Ik gebruikte trouwens ook geen roomijs voor de vulling, maar zelfgemaakt bananenijs (dat iedereen kan maken... Ik deed hier al hetzelfde om chocolade-ijs te maken) en is dus volledig vegan. Als je voor de bodem vegan koekjes gebruikt en bijvoorbeeld sojaboter heb je trouwens een volledig veganistische taart. Even ter info voor de vegan en lactose-intolerante mensen die meelezen 😉


Ingrediënten

 • 200g zand- of boterkoekjes
 • 75g boter
 • 50g chocolade
 • 200g bevroren bananen
 • scheutje vanille-extract
 • 3 kleine bananen (of 2 grote)
 • eventueel een klein scheutje melk
Tip: gebruik voor deze taart een bakvorm met losse bodem zodat je de taart makkelijk uit de vorm kan halen!

Bereiding

 1. Smelt de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven.
 2. Verkruimel de koekjes met een mixer en voeg hieraan de boter toe. Mix kort opnieuw tot je een natte massa krijgt.
 3. Neem je bakvorm erbij en beleg de bodem met het natte koekjesdeeg. Druk goed aan, ook in de hoeken en tegen de rand. Probeer een soort van kuipje te maken waarin je straks het bananen-vanille-ijs kan storten. Zet minstens 15min in de diepvries.
 4. Smelt in hetzelfde kommetje van de boter 50g chocolade. Roer goed.
 5. Neem de koekjesbodem er opnieuw even bij en bestrijk die met behulp van een borsteltje (of de achterkant van een lepel) met de gesmolten chocolade. Zet opnieuw in de diepvries terwijl je verder gaat met je bananenijs.
 6. Om het bananen-vanille-ijs te maken, neem je de bevroren bananen erbij en mix je ze. In het begin zal het er wat 'brokkelig' uitzien en zal je je afvragen of dit wel een goed idee was, maar blijf volhouden. Na een 5-tal minuutjes krijg je een romige massa. Net roomijs! Voeg hier een scheutje vanille-extract aan toe en mix opnieuw.
 7. Neem opnieuw de bodem uit de diepvries en stort hierin het bananenijs. Zet opnieuw in de diepvries. Je laat de taart best zoals dit in de diepvries staan tot je ze bijna gaat serveren.
 8. 5 tot 10 minuten voor je de taart wilt serveren haal je de taart uit de diepvries en zet ze nog even in de koelkast. In tussentijd schil je de 3 verse bananen en snijdt je ze in plakjes. 
 9. Smelt ook de overige 50g chocolade en voeg eventueel een klein scheutje melk toe (ik gebruikte amandelmelk) zodat je een vrij lopende chocoladesaus krijgt. Perfect om te 'drizzelen' als afwerking.
 10. Haal de taart uit de koelkast, schik de verse bananen erop en werk tenslotte af door de chocoladesaus er nonchalant over te strooien.

1 comment: