May 11, 2019

Fruitontbijt met amaranth.

Veganistisch fruitontbijt met amaranth en yoghurt - a floral sunset


Het is mei plasticvrij (zoals je misschien al wel weet) en  één van de tips die je misschien al een aantal keer hebt zien terugkomen, is om meer plantaardig te eten. Nu, ik ben zo iemand die het echt moeilijk zou hebben om al het vlees uit haar leven te bannen. Ik doe mijn best om minstens 1 dag per week vegetarisch te eten maar om dan nog eens al het zuivel te schrappen... Dat is echt niet evident voor mij. Omdat ik het toch belangrijk vind om het milieu een handje te helpen, doe ik mijn best om toch enkele plantaardige ontbijten in te bouwen en ik ben dan ook erg trots om te zeggen dat ik steeds plantaardig ontbijt (behalve tijdens het weekend, dan durf ik al eens spek met eitjes eten). 
Het ontbijt was wat mij betreft de gemakkelijkste aanpassing om te maken omdat ik hier bijna ongemerkt kon overschakelen naar een plantaardig alternatief. Mijn havermoutontbijtjes maak ik steeds met plantaardige melk (meestal amandel) en werk ik af met banaan en een heel erg pure chocolade. Ik wissel graag af en naast havermout eet ik ook al wel eens graag yoghurt. Of 't is te zeggen... Ik heb dat leren eten. Eigenlijk lust ik helemaal niet zo graag gewone yoghurt. Als alternatief nam ik dan eens kokosyoghurt mee en dat beviel me zo goed dat ik het ben blijven meenemen. Met een kiwietje of een banaan en wat granola er bovenop... Mmm. 
Ik zei het al, ik wissel graag af en ik experimenteer al eens graag. Zo zag ik ooit Steffi Vertriest een gerecht maken met amaranth en onmiddellijk werd ik getriggerd. Ik had nog nooit van amarant gehoord maar bestelde het toch snel online (ik vond het niet meteen in de supermarkt) en sindsdien staat dat dus hier in de kast. Tot nu... Dit amaranthontbijt is eens iets anders dan normaal maar erg lekker en vullend. Met wat vers fruit erbij en eventueel nog een beetje yoghurt, ben je zo klaar om er een hele voormiddag stevig in the vliegen!


Ingrediënten (1 persoon)

 • 50g amaranth
 • 150 ml amandelmelk
 • scheutje vanille-extract
 • eventueel 1/2 el ahornsiroop
 • 1 el notenpasta
 • 2 el yoghurt
 • 1 kiwi + halve banaan (of fruit naar keuze), geschild en in stukken gesneden
 • toppings: kokosflakes, chocoladedruppels, noten, ...

Bereiding

 1. Spoel de amaranth in koud water.
 2. Kook de amaranth met de amandelmelk en het vanille-extract in een steelpannetje voor ongeveer 15 minuten tot de amaranth gaar is. De zoetenbekken onder jullie kunnen nog een beetje ahornsiroop toevoegen.
 3. Wanneer de amaranth gaar is, voeg je eventueel nog een eetlepel notenpasta toe.
 4. Doe de amaranth in een kommetje en voeg hierbij de yoghurt (ik gebruikte plantaardige kokosyoghurt) en het fruit.
 5. Werk eventueel nog af met verschillende toppings zoals chocolade, kokosflakes, gehakte noten, ...

No comments:

Post a Comment