May 9, 2018

5 manieren om minder plastic te gebruiken.

5 manier om minder plastic te verbruiken - a floral sunset
Ondertussen heb je ongetwijfeld ook van 'Mei plasticvrij' gehoord, of althans dat hoop ik toch! Kort samengevat, is het dus de bedoeling om tijdens de maand mei je bewust te worden van al het plastic dat je gebruikt (en verspilt) en dat je hier natuurlijk ook iets aan doet. Een initiatief dat ik alleen maar kan steunen en waar ik deze maand (en de daaropvolgende maanden natuurlijk ook) extra inspanningen voor wil doen.

Hoeveel plastic verbruik jij?

Want sta er eens even bij stil hoeveel plastic je wel niet verbruikt op een normale doordeweekse dag? Ik sta op, ga mijn tanden poetsen en gebruik daarvoor een plastic tube waar ik een beetje tandpasta uit knijp op mijn plastic tandenborstel. Even later reinig ik mijn gezicht met product dat - weer - uit een plastic verpakking komt en ik doe ook wat make-up op die, je raadt het al, ook allemaal in plastic verpakkingen zit. Ik ben nu ongeveer een tiental minuten wakker en heb al zeker 5 wegwerpverpakkingen gebruikt. En zo gaat het verder, ik drink een glaasje water - kraantjeswater, dat ik eerst even door de Britafilter laat lopen, weer plastic maar wel herbruikbaar (oef) - ik maak mijn ontbijtje klaar wat vaak iets van yoghurt of platte kaas, opnieuw in een plastic verpakking. En zo gaat dat een hele dag door, verpakking na verpakking en je staat er niet eens bij stil.


Waarom minder plastic?

Toen ik een kijkje ging nemen op de site van mei plasticvrij viel het me pas op hoeveel onnodig plastic ik allemaal verbruik. Zelfs in kleding zit plastic (whaaaaaat?) en al die kleine plasticdeeltjes komen dan vrij tijdens het wassen en worden via het water afgevoerd. Mind = blown. Wat dit verhaal zo verschrikkelijk maakt is dat plastic niet kan worden afgebroken door de natuur maar dat al die microplastics terecht komen in het water en zo ook in onze voeding. We kennen allemaal wel de beelden van die arme dieren die ernstige verwondingen oplopen doordat ze tijdens het zwemmen met plastic in aanraking zijn gekomen. Verschrikkelijk toch?

En daarom lieve mensen, is het tijd om er iets aan te doen. Want alle kleine beetjes helpen en vele kleine beetjes kunnen misschien een grondige verandering teweeg brengen. Bovendien hoef je helemaal geen grote inspanningen te doen om al een verschil te maken. Kijk zeker ook eens op de website van mei plasticvrij waar je allerlei tips - de ene al wat ingrijpender of haalbaarder dan de andere - terug vindt om deze wereld plasticvrij te maken. Ik geef je hieronder alvast 5 tips mee die je zo gemakkelijk kan toepassen dat je nauwelijks een verschil zal merken. De natuur daarentegen zal die impact wél voelen en zal je eeuwig dankbaar zijn (of dat hopen we toch).

1. Koop minder voorverpakte maaltijden maar kook zelf je eigen potje

Ik kook zelf natuurlijk heel graag dus kant-en-klare maaltijden komen hier zelden in huis binnen. Af en toe eten we natuurlijk wel eens een pizza maar bereide slaatjes of échte diepvriesmaaltijden zal je hier zelden of nooit in huis zien staan. Ook als je niet graag kookt, wil ik je toch graag overtuigen om (wat vaker) je eigen potje te koken. Het moet echt niet ingewikkeld zijn; iedereen kan aardappelen koken of een eitje bakken (en hey, het internet staat vol met how-to's he). Bovendien is wat je zelf kookt vaak ook gezonder (dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf) dus dat is win-win.
Ook wat tussendoortjes betreft (denk aan al die pakken koekjes... en denk dan aan hoeveel van die pakken niet uit plastic bestaan) is het beter om je eigen versie te maken. Zal vaak ook weer wat gezonder zijn! Neem bijvoorbeeld worteltjes mee naar het werk, of bak een bananenbrood dat je kan meenemen. Google maar eens, er zijn massa's tussendoortjes die je heel gemakkelijk zelf kan maken en je spaart er heel wat plastic verpakkingen mee uit!


2. Neem geen (of minder) plastic verpakkingen mee in de winkel

Als je zelf kookt, moet je natuurlijk ook je groentjes en dergelijke gaan kopen. Op de site van mei plasticvrij raden ze aan om je groentjes op de markt te kopen en als je die mogelijkheid hebt, is dat inderdaad een goed idee. Als dat moeilijker is, kan je alles natuurlijk ook gewoon in de supermarkt kopen (doe ik trouwens ook).
Bij de groenteafdeling zie je dan vaak van die plastic zakjes hangen waar je de gewenste groenten en/of fruit kan in verzamelen, afwegen en een sticker op kleven. Gebruik die zakjes enkel als het echt nodig is. Je kan bijvoorbeeld perfect de sticker rechtstreeks op je paprika, banaan of courgette plakken als je er maar 1 stuk van meeneemt. Als je meerdere stukken van verschillende zaken meeneemt, kan je die ook apart afwegen en in hetzelfde zakje steken. Plak de stickers gewoon allemaal op het zakje.
Een ander alternatief is om stoffen groentezakjes mee te nemen naar de supermarkt die je dan wekelijks herbruikt. Ik heb onlangs zelf nog maar ontdekt dat dit bestaat en gebruik dit dus zelf niet maar ik ga wel eens op zoek gaan naar een geschikt zakje (misschien ligt hier thuis nog wel iets dat hier ook voor kan dienen) en dat wat vaker meenemen naar de winkel.
En ahja, vergeet niet je eigen tas (of in mijn geval caddy) mee te nemen naar de winkel. Zou zonde zijn dat je aan je stoffen tasjes voor de groenten dacht, maar alsnog een plastic zakje aan de kassa moet kopen omdat je je grote zak vergeten bent.


3. Neem een brooddoos mee

Dit hangt ook wat samen met puntje 1. Wanneer je al die moeite hebt gedaan om een lekkere lunch te bereiden of een ontbijtje on the go te prepareren, steek dat dan alsjeblieft niet in een plasticfolie of zilverpapiertje. Ik ben er zeker van dat je ergens nog wel een brooddoos hebt liggen die je in de plaats hiervan kan gebruiken en hergebruiken.


4. Koop geen rietjes meer

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat rietjes van plastic zijn. Ja, klinkt heel stom, ik weet het, maar het is zo'n vanzelfsprekend gebruiksvoorwerp dat ik nooit heb stilgestaan van welk materiaal dat nu precies is gemaakt. Plastic dus. Ik heb me dan ook voorgenomen om geen nieuwe rietjes meer in huis te halen. Ik moet bekennen dat ik hier nog 2 pakken heb staan, die ga ik ook nog gewoon opgebruiken want of ik die nu wegsmijt of effectief gebruik, het resultaat zal toch hetzelfde zijn. Gelukkig heb ik ook nog enkele pakken papieren rietjes liggen die ik daarna nog kan gebruiken en ook opnieuw kan aankomen voor toekomstige feestjes (af en toe kan zo'n rietje toch wel gemakkelijk zijn ook).


5. Koop drank in glazen flessen in plaats van in plastic flessen

De eerlijkheid gebiedt mij te bekennen dat ik dit zelf niet toepas, omwille van de belachelijke reden dat ik in onze supermarkt geen glazen flessen terug vind. Ik koop al wel een hele tijd geen plastic flessen water meer. Ik kreeg voor kerstmis een Britafilter cadeau die ik sindsdien ook dagelijks gebruik om ons kraantjeswater te filteren. Bij mijn ouders kochten we ook altijd frisdrank in glazen flessen maar hier in Antwerpen heb ik dat (nog) niet terug gevonden. Ik probeer sowieso ons frisdrank-gebruik ook wat terug te draaien maar het Lief wordt echt lastig als hij zijn frisdrank niet heeft. Water is blijkbaar enkel voor vissen... en voor mij.


Voila, 5 tips die je erg gemakkelijk kan toepassen. Als je al begint met wat vaker je eigen potje te koken, maak je al een groot verschil, zeker als je de tips van de brooddoos en plastic in de winkel ook nog eens toepast. Ik geloof er ook echt in dat door kleine aanpassingen te maken in je eigen leven, je een verschil kan maken. Bovendien kan je beginnen met kleine aanpassingen en die stilaan groter maken. Wanneer die kleine aanpassingen een gewoonte zijn geworden, is de stap naar de 'grote' aanpassingen ook opeens veel minder groot.

2 comments:

 1. Goede tips, mooi artikel. Ook hier wordt er zuinig mee gedaan.
  Die andere post ga ik nu lezen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bedankt voor de lieve woorden! :-) Nu ik er iets bewuster mee bezig ben dan voorheen merk ik pas hoeveel zaken uit plastic bestaan/in plastic verpakt zitten! Het is bijna onvermijdelijk!

   Delete