December 1, 2019

Hoe ik verpakkingsvrij boodschappen doe.

... of toch zo verpakkingsvrij mogelijk.
Hoe ik verpakkingsvrij boodschappen doe - a floral sunset

Ik zal niet beweren dat ik al het afval uit ons leven heb geschrapt. Ik ga zelfs niet pretenderen dat we al het plastic uit ons leven hebben gebannen. Maar in vergelijking met 2 jaar geleden hebben we al een lange weg afgelegd (en een nog veel langere weg te gaan). Omdat ik er van overtuigd ben dat alle kleine beetjes bijdragen tot een groter geheel en dus élk plastic zakje dat uitgespaard kan worden een goede zaak is, geef ik jullie hier mijn tips mee over hoe ook jij je boodschappen (bijna) verpakkingsvrij kan doen. En neen, ik heb net als jij ook geen tijd om naar 5 verschillende winkels te gaan om alles in eigen bakjes en zakjes af te halen. Ik doe wekelijks 1 trip naar de supermarkt en breng 1 bezoek aan de markt. That's it. En geloof mij, als ik het kan, kan jij het ook!
Wil je nog andere tips over hoe je vaarwel zegt tegen heel wat plastic in je leven? Lees dan ook zeker deze 2 blogposts die ik daar eerder al over schreef.


Neem je eigen zakjes en potjes mee naar de winkel

Zoals ik al zei, breng ik wekelijks 1 bezoek aan de supermarkt. Ik bereid dat bezoek wel voor. Elke week maak ik trouw een maaltijdplanning voor de komende week - rekening houdend met wat er nog in de koelkast of diepvries ligt - en op basis daarvan maak ik dan weer de boodschappenlijst. Zo kan ik ook onmiddellijk inschatten hoeveel potjes voor charcuterie of vis ik moet meenemen naar de supermarkt. Zakjes voor groenten of fruit heb ik altijd in overdaad mee dus die tel ik niet na. Maar ik zou al met heel wat kilo's thuis kunnen komen vooraleer die op geraken.
Dus, zoals ik al zei, neem je om te beginnen je eigen zakjes en potjes mee naar de winkel. Je kiest dan natuurlijk ook voor de groenten en fruit die los verkrijgbaar zijn. Je zal merken dat dit vaak seizoensgroenten zijn, wat een extra bonus is want die zijn én goedkoper én lekkerder! Laat de groenten die voorverpakt zijn in plastic links liggen, daar komen we later nog wel toe. 
En ja, je last dat daarnet al goed, neem ook zeker potjes mee naar de winkel als jouw supermarkt een charcuterie- of verstoog heeft. Ik heb het geluk dat de supermarkt waar ik winkel (Carrefour) zowel een vistoog als een charcuterietoog heeft en dat ze daar open staan voor het meebrengen van je eigen potjes. Meer zelfs, het wordt er aangemoedigd! Ik hoef me dus helemaal niet te generen als ik 100g salami vraag en 'om dat dan alstublieft in mijn eigen potje te doen'. Het klonk in het begin van deze plasticvrije reis voor mij ook heel erg intimiderend en gênant om die vraag te stellen maar trust me, in de Carrefour op de Groenplaats doen ze daar helemaal niet moeilijk over.
Natuurlijk is niet alles verpakkingsvrij te verkrijgen (euh, tomatenblokjes zonder verpakking? Cola zonder fles? Ik dacht het niet) dus wanneer ik dan toch bepaalde zaken in een verpakking moét kopen, let ik er op dat die verpakking ofwel uit papier, glas of blik bestaat.

Wekelijks bezoek aan de markt

Ons bezoek aan de zaterdagmarkt is ondertussen een traditie geworden waar het Lief en ik niet meer van afwijken (of we moesten niet thuis zijn). We hebben ondertussen onze vaste adresjes en weten waar we wat kunnen halen... en dat we dat ook gewoon met onze eigen zakjes kunnen doen.
Kijk nog eens naar je boodschappenlijstje en ga na wat je niet zonder plastic verpakking kon vinden. Items op mijn lijst zijn vaak spinazie, rucola, sojascheuten, kerstomaatjes, ... . Neem opnieuw je zakjes mee en breng een bezoekje aan de markt. De kans is groot dat je daar die producten zonder verpakking kan scoren en marktkramers kijken al lang niet raar meer op wanneer je ze vraagt om het in je eigen zakje te verpakken. Ik zie het ook andere mensen doen en dat maakt me elke keer weer blij. 
Helaas is het niet altijd mogelijk om alles zonder verpakking op de markt te vinden (spinazie is soms bijvoorbeeld niet los verkrijgbaar en ook broccoli vind ik bijna nergens verpakkingsvrij). In die gevallen neem ik dan meestal toch de plastic verpakking mee die ze op de markt aanbieden. Op die manier heb ik toch nog vrij lokaal gekocht wat toch beter is... Of althans, dat zeg ik dan tegen mezelf.

Tripje naar de verpakkingsvrije winkel

Dé ontdekking van deze 'zero-waste-reis' is voor mij sowieso de verpakkingsvrije winkel. I love it. Echt, serieus, ik vind het fantastisch. Ten eerste, is het zo gemakkelijk dat je thuis komt en je de potjes gewoon rechtstreeks weg kan zetten, zonder ze nog eens te moeten uitpakken en in een andere pot te moeten stoppen (dat deed ik vroeger vaak, omdat die plastic verpakkingen dan weer te ver scheuren, of je krijgt ze niet goed afgesloten, ... ). En ten tweede, omdat het gewoon een beetje voelt alsof je een kind bent dat 'winkeltje' aan het spelen is. Ik vind het zo leuk om alles zelf in te scheppen, hoe belachelijk dat ook mag klinken.
Maar omdat de verpakkingsvrije winkel hier in de buurt (ik ga naar Robuust) niet heel erg groot is én omdat het wat verder wandelen is, kies ik er ook bewust voor om mijn wekelijkse boodschappen niet door te doen. Ongeveer 1 keer per maand ga ik er wel langs voor 'droge ingrediënten' - bij gebrek aan een beter woord - en daarmee bedoel ik zaken als rijst, bonen, bouillon, pasta, ... . Dingen die ik niet op wekelijkse basis nodig heb maar waarvan de voorraad af en toe moet worden bijgevuld.
Begin deze maand opende er trouwens een nieuwe verpakkingsvrije winkel op het Zuid, die ik nog niet bezocht heb maar waar ik wel zeer benieuwd naar ben, the Barn. Hij is zelfs open op zondag dus ik plan alvast snel een bezoekje in. 

Ben ik nu volledig verpakkingsvrij?

Nee.
Hoewel ik mijn best doe om zoveel mogelijk plastic verpakkingen te vermijden, winkel ik zeker niet helemaal plasticvrij, laat staan verpakkingsvrij. Er zijn namelijk enkele zaken die erg moeilijk verpakkingsvrij te vinden zijn zoals zuivel of chips. Ik zal nooit 100% veganistisch eten, daarvoor lust ik te graag vlees en zuivel, dus die zaken zullen altijd aangekocht worden in dit huishouden. maar zelfs veganistische producten (en ik denk hierbij aan mijn geliefde Alpro soya yoghurt) worden in plastic verkocht. Ik heb tot hiertoe nog geen smakelijk alternatief gevonden dat ik zonder plastic kan kopen dus koop ik nog steeds mijn favoriet - zij het minder frequent dan vroeger - wanneer ik zin heb in yoghurt.
En hoewel ik best zou kunnen leven met 1 pak chips per maand (bij wijze van compromis) is dit voor het Lief ondenkbaar. Hij kan met gemak zoetigheden afwijzen maar neem hem zijn chips af en je zou denken dat de derde wereldoorlog uitbrak. He needs his chippies. He really does.

Zoals je kan lezen ben ik dus zeker géén model zero-waster en ik denk dat dat geldt voor de meerderheid van de mensen. We weten allemaal wel dat supermarkten niet dé beste manier zijn om je boodschappen te doen als we het ecologisch bekijken maar het is nu eenmaal gemakkelijk. Al die producten die je wekelijks nodig hebt, liggen daar allemaal samen bij elkaar. En wie heeft er nu tijd om naar de visboer te gaan, naar de slager te gaan, naar de bakker te gaan én naar de verpakkingsvrije winkel te gaan wanneer je fulltime werkt? Ik alvast niet. Ik hoop dan ook dat bovenstaande tips je kunnen helpen bij het leiden van een 'normaal' leven met minder plastic.


No comments:

Post a Comment