March 14, 2018

Chocolade-hazelnoot paaseieren

Chocolade-eieren - a floral sunset

Pasen heb ik altijd een beetje een rare feestdag gevonden. Als je klein was, ging je paaseieren rapen in je eigen tuin en in die van je grootouders (zo ging dat er bij ons thuis toch aan toe in ieder geval), maar echt gevierd werd die dag nooit. Vind ik wel grappig eigenlijk, Kerstmis is één van die typische dagen waarop de familie samen komt, maar Pasen wordt - bij ons alleszins - vaak "vergeten". 
Soit, of we die verrijzenis van Jezus nu vieren of niet, ik wou het eigenlijk hebben over die paaseieren. Want, na al die jaren, zijn paaseieren toch altijd een constante gebleven, hoewel ik ze niet meer ga rapen in de tuin (tenzij iemand er nog voor mij wilt verstoppen, natuurlijk). Uit nostalgie (en omdat chocolade gewoon kei lekker is), besloot ik om dit jaar zelf eens een poging te wagen tot het maken van chocolade eieren. Mijn favorieten zijn de witte met praliné, maar om de lat niet meteen té hoog te leggen besloot ik me vooral te focussen op de pralinévulling. Die witte laag hou ik voor volgend jaar. Ik zeg er wel even bij dat dit een enorm smerig klusje is, je mag niet bang zijn om je handen vuil te maken. De chocolade zal smelten in je handen, ik geef het je maar mee.

Ingrediënten

 • 200 g zwarte chocolade
 • 125 ml slagroom (die nog opgeklopt moet worden)
 • 50 g boter
 • Krokante koekjes (ik gebruikte crêpes dentellekoekjes maar sigarenkoekjes zouden bv ook werken)
 • 100 g hazelnoten of hazelnootpoeder

Bereiding

 1. Breng de room aan de kook in een steelpannetje.
 2. Hak intussen de chocolade fijn en snijdt de boter in kleine stukjes. Doe ze beiden in eenzelfde kom.
 3. Als de room het kookpunt bereikt, giet je die over de chocolade en de boter.
 4. Meng goed tot de chocolade en boter zijn opgelost.
 5. Mix 50-75g (naar smaak) van de noten tot hazelnootpoeder (tenzij je natuurlijk gewoon hazelnootpoeder hebt gekocht, zoals ik, dan sla je deze stap over) en meng dit onder het chocolademengsel.
 6. Giet in een ovenschaaltje en zet enkele uren in de koelkast of een halfuur in de diepvriezer.
 7. Hak de overige hazelnoten fijn (er mogen nog wat grovere stukjes zijn) of gebruik de rest van het hazelnootpoeder en doe hetzelfde met de koekjes. Ik vind het gemakkelijk om deze mengeling van krokante stukjes in een bordje wat uit te spreiden.
 8. Neem de chocolade uit de koelkast en schep er met een lepel wat chocolade uit. Kneed tot je een balletje krijgt en vorm dit om naar een eitje door de bovenkant wat smaller te maken.
 9. Rol het chocolade eitje door de mengeling van krokante stukjes en leg opnieuw in een bordje.
 10. Als je klaar bent met al de eitjes, zet je ze best even nog een tijdje opnieuw in de koelkast om wat op te laten stijven.
 11. Lekker bij de koffie!

No comments:

Post a Comment