March 24, 2018

Knolseldersoep.


Ik probeer al een tijdje opnieuw gezonder te eten - en toegegeven, niet altijd even succesvol - maar één van de dingen die ik heb ingevoerd in mijn leven nu is om wekelijks soep te maken. Op zondag maak ik (of het Lief) dan een grote pot soep waar ik maandagmiddag ook nog van eet en de rest wordt ingevrozen. Op die manier hebben we ook nog reserve voor de drukkere weekends wanneer we geen tijd hebben om soep te maken. 
Je raadt het al, deze knolseldersoep is zo'n receptje dat ik op zondag eens maakte en hoewel het een heel klassiek soepreceptje is (ui, prei, knolselder), wou ik het toch graag met jullie delen omdat het gewoon zo lekker is. Bovendien is knolselder voor mij ook zo'n groente waarmee ik niet altijd weet wat ik ermee moet maken. Voor diegenen die zich soms dezelfde vraag stellen; soep is the way to go.  Een extra voordeel; 't is nog eens supergezond ook. Daarnaast is de structuur van de soep ook vrij dik, waardoor je snel voldaan bent en je dus ook geen 3-4 kommen nodig hebt om je honger te stillen. Je hoort het, ik raad het iedereen aan om dit soepje is te proberen.

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 prei
 • 1 teentje look
 • 1 aardappel
 • 1 knolselder
 • 2 laurierblaadjes
 • 1,5l water
 • 3-4 blokjes groentenbouillon
 • 1 kl fenugriek
 • klontje boter
 • peper en zout

Bereiding

 1. Schil alle groenten en snijdt in blokjes (of de prei in ringetjes). Als je nog nooit een knolselder hebt geschild raad ik je aan om het eens op te zoeken op youtube (filmpjes zijn altijd handig). Hoe ik het doe: ik snijd het onderste gedeelte van de knolselder af (het deel met de worteltjes aan) en schil de knolselder dan zoals ik dat met een ananas zou doen. Ik begin bovenaan en schil zo naar beneden, de hele knolselder rond. Dan snijd ik de knolselder in plakken en verder in blokjes.
 2. Smelt een klontje boter in een grote pot. Stoof hierin de ui even aan samen met de look.
 3. Voeg hier ook de prei aan toe.
 4. Voeg tot slot ook de knolselder en de aardappel toe en kruid af met een koffielepel fenugriek. Laat dit even 2-3minuten stoven.
 5. Blus met ongeveer 1,5l water, of toch zeker tot alle groenten helemaal onder staan. Voeg de laurierblaadjes toe en laat ongeveer een 20tal minuten koken tot de knolselder (en andere groenten) gaar is.
 6. Vis de laurierblaadjes uit de soep, voeg de bouillonblokjes toe en mix tot een soep. Het zou kunnen dat je misschien nog wat water moet toevoegen omdat de soep te dik is. Let hier echter wel mee op want door het toevoegen van water verlies je veel van de smaak. Je kan dus beter een iets dikkere soep met meer smaak hebben dan een dunne soep zonder smaak.
 7. Kruid eventueel nog verder met peper en zout en geniet van je gezonde lunch!

3 comments:

 1. Mmm dit lijkt me lekker! Ga ik onthouden!

  ReplyDelete
 2. hmmm lekker! Ik zou ook meer soep moeten maken, maar helaas :D Da's voor als het grotenmensenleven begint denk ik ;)

  ReplyDelete