March 28, 2018

Paastaart.

Chocolade Paastaart - a floral sunset
Het is bijna Pasen en hoewel ik al zelf mijn eigen paaseitjes maakte, had ik toch nog een idee voor een ander paasgerechtje, en wel een paastaart. Ideaal voor wanneer je niet goed meer weet wat te doen met al die chocolade-paaseieren. Grote eieren kan je smelten en bij het beslag toevoegen (gebruik misschien wat meer bloem in dat geval) en de kleine eitjes gebruik je in de vulling en als decoratie. 
Ik weet niet of je het ziet, maar ik probeerde mijn taart ook in de vorm van een eitje te snijden. Of dat nu gelukt is of niet, laat ik aan jullie over om te beslissen maar natuurlijk is dat niet nodig wanneer je deze taart zelf maakt want waarom zou je zomaar stukken taart weg smijten (ik smikkelde die van mij natuurlijk gewoon op)?  


Ingrediënten

 • 5 eieren
 • 50 g honing
 • 50 g kristalsuiker
 • 4 el koude (straffe) koffie
 • 1 el amaretto (optioneel)
 • 100g bloem
 • 2 el cacaopoeder
 • snuifje zout
 • 250 g mascarpone
 • 2 dl slagroom (nog op te kloppen)
 • +- 15 kleine paaseitjes (een mengeling van je favoriete smaken)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en scheid de eieren.
 2. Klop de eiwitten stijf met 50g kristalsuiker.
 3. In een andere kom, klop je de eigelen op met de honing tot je een witte massa krijgt. Voeg hier ook 2 el koude koffie en 1 el amaretto aan toe. Zorg er wel voor dat het geheel luchtig blijft.
 4. Voeg de bloem, het cacaopoeder en het snuifje zout samen.
 5. Spatel dit voorzichtig onder de eigeelmassa. Wissel af met het toevoegen van de eiwitten. Probeer er wel op te letten dat je niet te veel lucht uit het mengsel slaat.
 6. Neem er een springvorm bij (de mijne had een doorsnede van 24cm), die je invet (ik gebruik meestal zo'n bakspray, boter werkt ook) en stort je taartdeeg uit in de springvorm.
 7. Zet dit zo'n 30tal minuten in de oven. Net zoals bij een cake, is de taart klaar wanneer je er met een mes in prikt en je mes er schoon uit komt.
 8. Wanneer de taart klaar is, haal je ze uit de springvorm laat je ze afkoelen. 
 9. Je kan ondertussen aan de vulling beginnen. Hiervoor klop je de slagroom stijf met de bloemsuiker. Voeg daaraan de losgeklopte mascarpone toe en de overige 2 el koude koffie.
 10. Voor je verder gaat, is het belangrijk dat je taart volledig is afgekoeld.
  Snijd de taart dwarsdoor (hier zijn fancy tools voor maar ik deed het door tandenstokers in de taart te prikken als een soort van 'lijn' die ik kon volgen.)
 11. Bestrijk de onderste deel van de taart met de helft van de mascarponeroom. Neem een vijftal van de paaseitjes en hak deze in stukken (moet niet te fijn) en strooi dit over de mascarponeroom.
 12. Leg de bovenste helft van de taart op de onderste helft. Bestrijk de bovenkant met de rest van de mascarponeroom. Leg de rest van de paaseitjes er nog bovenop.

1 comment: