April 18, 2018

Cityguide: Amsterdam.

Cityguide Amsterdam - a floral sunset

Enkele jaren geleden ging ik met een vriendin voor de eerste keer naar Amsterdam en sindsdien ben ik verliefd op de stad. Van alle steden die ik al bezocht heb, is het de enige waar ik nog eens naar wilde terug keren (meestal heb ik eerder zoiets van 'been there, done that and on to the next one'). Omdat ik na 6 jaar moeite krijg om een origineel cadeau te bedenken voor het Lief besloot ik dan om hem vorig jaar een weekendje Amsterdam te schenken. Door omstandigheden heeft het meer dan een jaar geduurd voor we het tripje ook effectief maakten maar dus kort na zijn volgende verjaardag, zijn we er dan toch geraakt. Voor het Lief was het zijn eerste keer Amsterdam maar ik denk dat hij net zo verliefd is geworden op de stad als ik. Hij praatte in ieder geval toch ook al over het volgende bezoek.


Hotel + vervoer

Ik boekte ons weekendje weg al in juli 2017 en had toen al erg veel moeite om een geschikt hotel (lees: niet té duur en gemakkelijk bereikbaar) te vinden. Via booking.com vond ik niet meteen een hotel naar mijn zin in het centrum, alles was erg duur (meer dan 100 EUR voor 1 nacht) en ook andere sites zoals Travelbird boden me geen gepast alternatief.
Soit, lang verhaal kort, na heel wat gezoek op internet en het verruimen van de zone waarin ik het hotel wou vinden, kwam ik bij Citiez hotel (Osdorp) terecht. Het was nog altijd niet supergoedkoop maar het beste hotel dat ik kon vinden voor een betaalbare prijs. Nadeel, het lag wel een eindje van Amsterdam-centrum maar het voordeel was dan weer dat het vlakbij een tramhalte lag die rechtstreeks naar het centrum ging (en voorbij de foodhallen passeerde, daarover straks meer) én het lag midden in een winkelcentrum (wat voor mannen misschien eerder een na- dan een voordeel zal zijn). Ik boekte dus een kamer in Citiez hotel en was daar acheraf eigenlijk best tevreden over. Het is een vrij groot hotel, hoewel je dat op het eerste zicht niet zou zeggen en het ontbijt was er simpel maar erg lekker.
Extra pluspunt, er is aan de overkant van de straat een Albert Heijn die tot 10u geopend is, ideaal dus wanneer je 's avonds terug komt (wij zijn tijdens een citytrip meestal bekaf om 8-9u, haha) en nog snel een snackje voor op de kamer wilt.
Wat vervoer betreft, gingen wij met de auto. Amsterdam is maar enkele uurtjes van Antwerpen dus we arriveerden binnen de 2u, als ik mij niet vergis. Er was een parking vlakbij het hotel waar je ook 50% korting kreeg als je in het hotel verbleef. De trein is natuurlijk ook altijd een optie voor wie zich liever niet druk maakt in het vinden van een geschikte parkeerplaats of de bijkomende kosten. Let wel op, ik zag onlangs op het nieuws dat de trein Antwerpen-Amsterdam erg is vernieuwd en dat de prijs voor een ticket erg is opgeslagen. Net geen 50 euro, geloof ik. In datzelfde nieuwsbericht zeiden ze trouwens ook dat een auto huren goedkoper zou zijn! Ik geef het maar mee...

Bezienswaardigheden


Eigenlijk vind ik Amsterdam op zich een bezienswaardigheid. Niets is zo leuk als tussen de grachten slenteren en alle huisjes te bekijken (waarvan sommigen trouwens erg scheef staan). Als ik een favoriet zou moeten kiezen, ga ik zonder twijfel voor het Anne Frankhuis. Ik bezocht het nu voor de 2e keer en het blijft me aangrijpen. Ik las haar dagboek al 2 keer en na het bezoek kocht ik er een nieuw exemplaar in het museum.  Ondertussen ben ik aan mijn 3e leesbeurt bezig.
Hier nog andere plaatsen die je zeker bezocht moet hebben in Amsterdam:

Vondelpark

Het Vondelpark, ofwel het Central Park (of Rivierenhof) van Amsterdam, is een erg mooi park om door te slenteren met zijn tweetjes en even op adem te komen. Hoewel het midden in de stad gelegen is, is het toch een oase van rust. Althans op sommige plaatsen, je passeert er ook heel wat joggers en fietsers maar er zijn nog enkele plaatsjes temidden van het park waar het wat rustiger is.

Cityguide Amsterdam - a floral sunset


Museumplein

Naast het Anne Frankmuseum zijn er nog heel wat andere populaire musea in Amsterdam te vinden. Bovendien zijn die musea bijna allemaal gelegen op hetzelfde plein (erg handig). Het Museumplein is dus zeker een bezoekje waard. Je vindt er trouwens ook de bekende 'I Amsterdam' letters die voor het Rijksmuseum staan. Dit keer namen we geen foto (want het was zooooo druk), ik had al een foto met de I en de eerste letter van het Lief zijn naam stond er niet tussen. Omdat wij nog in de winterperiode gingen, stond er ook een schaatsbaan maar omdat er aan geen van ons beiden een grote schaatser verloren is gegaan, hebben we het niet geprobeerd.

Rijksmuseum

Van de verschillende musea die zijn terug te vinden op het Museumplein, is het Rijksmuseum misschien wel het bekendste. Het Lief wou erg graag een bezoek brengen aan dit museum en omdat het natuurlijk zijn verjaardagstripje was, kon ik het hem niet ontzeggen. Op zondagvoormiddag namen we de tram tot aan het Rijksmuseum en in tegenstelling tot de dag ervoor (toen we er ook al passeerden) stond er dit keer gelukkig geen lange rij om een ticket te kopen. Hoewel ik niet zo'n museum-meisje ben, wil ik het toch aanraden. Je kan namelijk gratis de rijksmuseumapp downloaden die je langs de hoogtepunten brengt. Op die manier heb je toch de belangrijkste zaken gezien zonder uren te moeten rondwandelen. Alhoewel, ik geloof dat het Lief en ik er ook zo'n goede 3u hebben gespendeerd. Anyway, je kan er het Melkmeisje van Johannes Vermeer zien en natuurlijk het indrukwekkende 'De Nachtwacht' van Rembrandt. Moet je toch eens gezien hebben, niet?

Magere Brug

De bekendste brug van Amsterdam, de Magere Brug. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet zo bijzonder veel aan vind, het is een brug, ja... oké. Anderzijds is het een monument in Amsterdam dus het zou zonde zijn om dit te moeten missen tijdens je bezoek. En bovendien gratis, dus nooit verloren!

Jordaan

De Jordaan vind ik zo'n gezellige buurt en ik kan moeilijk uitleggen waarom. Het is net een mini-dorp in de drukke stad en ik vind het geweldig. Ik passeerde er een eerste keer op zoek naar 'Café Lowietje' uit Baantjer. Ik heb die serie vroeger verslonden (de Cock, met C O C K) dus ik moest dat eens live zien ook. Jammer genoeg was het café toen gesloten dus moest ik bij mijn tweede bezoek aan Amsterdam toch zeker wel eens terug gaan. Ja, dus weer gesloten (maar ik geef niet op volgende keer ga ik weer een kijkje nemen). Gelukkig was er een erg gezellig markt in de buurt waar het Lief en ik dan gezellig rond geslenterd hebben. Bovendien kwam de zon toen ook nog even piepen (begin februari is dat heel wat) dus dat maakte van onze tocht naar de Jordaan toch nog een succes.

Cityguide Amsterdam - a floral sunset


De walletjes

Natuurlijk kon ik deze er niet tussen uit laten. Misschien wel de grootste toeristische trekpleister van de stad, de Amsterdamse walletjes. Wanneer het donker wordt - en de rode verlichting dus goed zichtbaar wordt - zie je alle toeristen richting de walletjes trekken. Je moet dus ook helemaal niet bang zijn om er naartoe te gaan, er lopen zo veel toeristen rond dat je je echt wel veilig voelt. Ik had althans niet het gevoel alsof er veel "louche" dingen gebeurden. Er zijn ook een aantal musea in de rosse buurt terug te vinden (seksmusea, natuurlijk). Hoewel we die niet zelf bezocht hebben, hingen er bij sommigen wel goede commentaren van Tripadvisor dus je kan er altijd een bezoekje brengen als je geïnteresseerd bent. Misschien dat ik dat volgende keer zelf ook wel eens doe.
Ik wil hier wel even zeggen dat hoewel de Walletjes ondertussen een grote toeristische trekpleister is geworden, er nog wel respect getoond moet worden naar de meisjes die er werken. Neem dus geen foto's van de dames voor in je fotoalbum, tenzij je hun toestemming daarvoor hebt gekregen. Per slot van rekening staan zij daar ook gewoon hun job te doen en zeg nu zelf; zou jij het leuk vinden als onbekende mensen foto's van jou kwamen nemen terwijl je aan het werken bent?

Shoppen

Het is volgens mij algemeen geweten dat je in Amsterdam erg goed kan shoppen. Je vindt er zowel de grote winkelketens terug als de kleinere, schattige (duurdere) boetiekjes. Ik ben zo flink geweest en heb nergens iets gekocht, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik in weinig winkels ben binnen geweest. Het Lief vindt dat namelijk niet zo leuk en het was per slot van rekening min of meer zijn verjaardag.

Kalverstraat

De Kalverstraat is waar je de grotere ketens terug vindt, de H&M en Zara bijvoorbeeld. Het leuke aan winkelen in een andere stad is natuurlijk om die shops terug te vinden die je in België niet vindt. Zo hebben ze hier bijvoorbeeld een Topshop! Ik ging er snel binnen maar vond niets naar mijn zin en stond dus al even snel weer buiten.
Je vindt hier ook de Kalvertoren, een winkelcentrum dat nog meer winkels bevat! Ik heb mij laten vertellen dat je er op de bovenste verdieping ook een prachtig zicht moet hebben, maar volgens mij zijn wij dat vergeten toen we er passeerden want we zijn niet naar binnen, laat staan naar de 5e verdieping, gegaan. Misschien toch eens bekijken wanneer jij gaat dan, ik ga het ook op mijn lijstje zetten voor volgende keer.

Negen straatjes

Een ander, al even bekend, winkelgebied in Amsterdam zijn natuurlijk de Negen Straatjes. Gelegen tussen de Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht is het ideaal als shoppingtherapie na een bezoek aan het Anne Frankhuis, dat je toch nooit onbewogen laat. Nee, serieus, de 9 straatjes zijn inderdaad gelegen bij het Anne Frankmuseum maar ik betwijfel of ja na het bezoek aan het museum nog zin zal hebben om te shoppen, best ervoor dus even langs gaan.
Je vindt er allerlei leuke boetiekjes, maar ook leuke adresjes om een taartje te eten of wat te drinken (wij gingen bij Pluk langs, maar oh boy, was me dat druk... zou ik achteraf precies niet meer doen). Voor wie van shoppen houdt, een absolute must.

Cityguide Amsterdam - a floral sunset


Restaurants/Cafés

En nu mijn favoriete topic; eten & drank! Save the best for last! Amsterdam telt zoveel leuke ontbijt- en lunchadresjes, 't is echt zot. Ik heb zo vaak tegen het Lief gezegd "dat ziet er kei leuk uit" of "ma zo gezellig". Je kan er dus heel goed gewoon wat rondwandelen en ik garandeer je dat je altijd wel een leuk adresje tegen komt! Hier enkele van de plaatsen die ik bezocht heb en die ik meer dan de moeite waard vond:

Foodhallen

Het is geen geheim dat ik hou van dit concept. Wanneer ik in Rotterdam ben, wil ik ook altijd de Markthal bezoeken en de Mercado di Ribeira van Lissabon zindert nog na. Hoewel het hier in Antwerpen wat kleinschaliger is, vond ik Mercado ook altijd leuk om te bezoeken. Soit, you get my point, ik vind het concept bangelijk!
De Foodhallen kon ik dus niet overslaan en na een lange wandeldag - ik was echt ka-pot - stopten we er nog even om een hapje te eten. Omdat ik echt zo moe was (echt niet normaal), ging het Lief op onderzoek en bracht het eten naar me toe. Het leuke aan zo'n foodhallen vind ik, dat als je alle twee zin hebt in iets helemaal anders, dat dat gewoon kan. Nu, om het Lief niet onnodig overal rond te sturen, nam ik gewoon hetzelfde als hij had gekozen, en dat beviel me goed. Toegegeven, ik was zo moe dat ik waarschijnlijk alles had opgegeten maar ik heb er wel echt van genoten.
Je moet het er wel bijnemen dat het er verschrikkelijk druk is, van privacy is er dus niet veel sprake (of je moest geluk hebben, natuurlijk). Wij zaten ook met enkele andere mensen aan een tafel, maar ik was zo blij dat ik eindelijk kon zitten dat het me niet echt kon schelen. Erg gezellig dus met een groep vrienden (kom wel op tijd!), maar plan er geen romantische date!

Ted's

Dit is het allereerste adresje waar we in Amsterdam binnen gingen en het was onmiddellijk een voltreffer! Ik moet wel toegeven dat ik op voorhand natuurlijk wel wat opzoekwerk had verricht en dat ik Ted's bij de namen van hotspots had zien staan.  Toen we er tijdens het wandelen dan passeerden met een klein hongertje, kwam dat mooi uit en we hadden geluk, er was nog net 1 tafel voor 2 personen vrij! We bestelden er beiden een 'ted's club' (wat eigenlijk een dikke boterham is met kip, spek, eitjes, en zoveel meer) en daar kregen we vreemd genoeg pickles chips bij geserveerd. Niet echt mijn ding, maar de boterham op zich was heel erg lekker! 
Het leuke aan Ted's is de ietwat aparte voedselcombinaties (zo zou ik kip bijvoorbeeld niet met spek en pickles combineren) maar het werkt wel! En het lichtbord met de tekst 'Bonjour, mon amour' natuurlijk. Daar moest ik toch ook even om lachen.  

Vinnies

We hadden er bewust voor gekozen om slechts 1 ochtend (de ochtend van vertrek) te ontbijten in ons hotel. Ik had online namelijk al gezien dat Amsterdam barst van de leuke adresjes en die wilde ik niet missen (hoort bij de ervaring he). Vinnies is 1 van die adresjes en eigenlijk eentje waar het Lief mij mee naartoe nam. Mij leek het allemaal wat te speciaal (ik ben een spek met eieren kind of girl) maar na 7 jaar heb ik de wijze woorden 'choose your battles' in mijn oren geknoopt. We gingen dus naar Vinnies op een zaterdagmorgen en ik moet het Lief gelijk geven; het was de moeite. Er zijn drie vestigingen van dit piepkleine conceptje in Amsterdam te vinden en wij gingen op de Nieuwzijds Kolk. We kwamen er rond 10u toe, geloof ik en maar goed ook want het is er echt niet groot en na ons liep het al snel vol. Het Lief nam er een uitgebreid ontbijt dat eigenlijk als thema 'vis' had (zou ik niet op krijgen zo vroeg op de morgen) en ik ging voor een simpel gepocheerd eitje met briochebrood (zo lekker!).
Vinnies is zowat een hipsteradresje, wat het interieur ook helemaal mijn ding maakt. Bovendien was dat briochebrood ook zo erg lekker, als ik er nu aan terug denk loopt het water me opnieuw in de mond! Zeker een bezoekje waard dus als je er passeert en er is plaats (ze hebben er ook taart en koffie ;-)).
Cityguide Amsterdam - a floral sunset


Louie Louie

Hier zijn we eigenlijk helemaal toevallig verzeild geraakt. We zouden een wandeling naar het Oosterpark doen en ook een markt bezoeken die daar vlakbij in de buurt lag. Ik had zo'n last van mijn voeten (die mannekes hebben 3 dagen afgezien) dat ik echt ergens iets wou drinken en Louie Louie was het dichtsbijzijnde café. Eenmaal binnen waren we heel blij met die keuze want het zag er heel erg hip uit en toen we ook taco's zagen passeren, wierpen we 1 blik op elkaar en wisten we dat we hier ook zouden eten. Maar eerst nog een aperitiefje natuurlijk! Ik nam een frozen margarita (opnieuw zoooo goed) en het Lief ging voor een biertje. We bestelden nadien nog de taco's maar eerlijk is eerlijk, dat viel toch een beetje tegen toen we die voorgeschoteld kregen. Dat was wel erg weinig! Alhoewel dat eerder aan ons lag, geloof ik. Achteraf bekeken hadden we aan de prijs moeten zien dat het niet veel kon zijn (10 euro voor 3 taco's, is misschien wel heel vriendelijk geprijsd), en de smaak zat bovendien helemaal goed. Dus al bij al, weinig commentaar, volgende keer nemen we de taco's gewoon als voorgerecht!

Voilà, tot zover mijn hoogtepunten van mijn laatste trip naar Amsterdam. Ik vind het zo'n fantastische stad dat ik er zeker nog (een aantal keer naar) terugkeer! Bovendien heb ik nog zoveel andere leuke adresjes gezien die ik zeker ook nog eens wil uitproberen. En zeg nu zelf, tussen die grachten wandelen wordt je toch nooit beu?


No comments:

Post a Comment