April 11, 2018

Gehaktballetjes en krieken.

Gehaktballetjes met krieken - a floral sunset

Het was weer even geleden dat ik nog eens zo'n echte Vlaamse klassieker op het menu zette. Geïnspireerd door mijn grootvader, die elk jaar 'frikadellen met kriekenspijs' op het menu zet met nieuwjaar, besloot ik dat dit wel mijn volgende 'klassieke' gerecht moest worden. Grappig genoeg heb ik dit gerecht weinig gegeten als kind (tenzij ik op bezoek was bij mijn grootouders dus) omdat mijn mama meestal een gehaktbrood maakte in plaats van balletjes, maar de smaak is dezelfde. Ik ging toch maar voor frikandelletjes voor deze blogpost, vond ik net iets echter.
Ik moet nu wel eerlijk bekennen dat ik dit gerecht maakte met krieken uit een bokaal (shame on me, I know), omdat ik deze tijd van het jaar natuurlijk geen verse kon krijgen, maar normaal gezien maak ik dit dus met verse krieken. De bereidingswijze is niet zo erg verschillend en ik zal het je hieronder ook op beide manieren uitleggen. Let wel op, als je verse, ingevroren krieken wilt gebruiken moet je wel al een avond op voorhand de krieken in een steelpannetje laten ontdooien (geen onbelangrijk detail).


Ingrediënten (voor 4 personen)


  • 1kg gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • klontje boter
  • 2 grote bokalen krieken (op vocht) of +- 1kg verse krieken (of ingevroren)
  • 1 el vanillepuddingpoeder
  • scheutje water
  • eventueel suiker (naar smaak)
  • peper en zout


Bereiding

Gehaktballen

  1. Neem de kilogram gehakt erbij en gooi het in een grote mengschaal. Breek hierin het ei erin en doe ook het paneermeel hierbij. Kruid eventueel bij met peper en zout. Meng het tot je een mooi, samenhangend geheel hebt en rol hiervan je frikandellen. 
  2. Smelt in een pan een klontje boter op een middelhoog vuur.
  3. Bak de balletjes aan zodat ze een mooi bruin korstje krijgen en draai ze op tijd eens rond zodat ze overal een mooi korstje krijgen.
  4. Wanneer alle balletjes een korstje hebben zet je het vuur wat lager en laat je de balletjes geleidelijk aan ook binnenin garen (zet eventueel een deksel op je pan als je het proces wat wilt versnellen)

Kriekenspijs

  1. Als je werkt met verse krieken is het belangrijk dat je de krieken geleidelijk aan opwarmt zodat ze hun vocht kunnen lossen. Dat vocht heb je namelijk nodig om de saus van te kunnen maken.
    Ingevroren krieken laat je daarom best de avond voordien al ontdooien in een steelpannetje. Niet-ingevroren krieken warm je best op, op een laag vuurtje. 
  2. Eens het vocht uit de krieken is, is de verdere bereidingswijze eigenlijk gelijk aan de bereiding van krieken uit een bokaal. Je warmt het geheel geleidelijk aan op tot het vocht dus vrij komt, of als je een bokaal gebruikt, giet je die pot gewoon in een steelpannetje. Je warmt krieken en het vocht dus op op een middelhoog vuur.
  3. Terwijl de krieken opwarmen, neem je er een klein kommetje bij waarin je de lepel vanillepoeder doet (je weet wel, het soort waarmee je pudding maakt), hierbij doe je een scheutje water en roer totdat er geen klontjes meer inzitten.
  4. Wanneer de krieken en vooral de saus opgewarmd is, voeg je hierbij het opgeloste puddingpoeder en roer je het geheel goed zodat er geen klontjes ontstaan. Laat de saus koken zodat het mengsel indikt.
  5. Je kan eventueel nog suiker toevoegen (zeker bij verse krieken kan dit het geval zijn omdat die vaak nog zuur zijn, krieken in een bokaal zitten al in een soort van suikerstroop waardoor ze meestal geen extra suiker nodig hebben).
Serveer de balletjes op een bord en giet er wat krieken met wat saus over. Eet er wat brood bij en geniet van die geweldige maaltijd.

No comments:

Post a Comment