June 23, 2018

Amarettotaart.

Amarettotaart (met een overload aan amandelen) - a floral sunset
Ja, dat lees je goed: AMARETTOtaart. Misschien wat overbodig om je het geheime ingredi├źnt te verklappen? ­čśü Mijn verjaardag is altijd het ideale moment om een beetje te experimenteren met taarten, cupcakes, ... zoetigheid in het algemeen. Zo heb ik bijvoorbeeld de meeste dingen die ik serveer tijdens zo'n verjaardagsfeestje nog nooit eerder gemaakt (maar no pressure, haha). 
De laatste tijd ben ik zot van amaretto en toen ik een recept voor amarettotaart in een kookboek vond (al weet ik niet meer 100% zeker het welke, volgens mij is het origineel van topped with cinnamon) moest ik dat natuurlijk zelf ook eens proberen te maken. Ik paste het recept hier en daar wat aan en nog geen uurtje later haalde ik deze prachtige taart uit de oven. Ze viel ook heel erg in de smaak bij de gasten (oef, altijd een spannend momentje) en ik proefde zelf ook een klein stukje en al zeg ik het zelf... niet slecht. Maar 't is dan ook met amaretto!
Ben je nu niet zo gek van de amandellikeur, geen nood! Je kan die natuurlijk heel gemakkelijk uit het recept laten maar ook m├ęt amaretto smaakt ze niet sterk naar de likeur (al heb je dat natuurlijk grotendeels zelf in de hand, haha).


Ingredi├źnten

 • 4 eieren
 • snuifje zout
 • 80g kristalsuiker
 • 80g boter
 • 75g bloem
 • 45g amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 100g amarettikoekjes (verkruimeld)
 • scheutje amaretto (ik gebruikte +- 2 el)
 • amandelschilfers (voor de afwerking)

Bereiding

 1. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier (20cm doorsnede) en bebloem de zijkanten of bespuit ze met een bakspray.
 2. Verkruimel de amarettikoekjes. Dit kan je heel gemakkelijk doen door de koekjes in een zakje te stoppen en daarna op dat zakje te kloppen met iets zwaar, bijvoorbeeld een deegrol of een flesje water.
 3. Splits de eieren. Klop de eiwitten op met het zout tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan ongeveer de helft van de suiker toe en blijf daarna verder kloppen tot het eiwit helemaal stijf is.
 4. Meng de boter met de overgebleven suiker en voeg hier ook de eidooiers aan toe. Blijf goed kloppen tot een luchtig geheel ontstaat.
 5. Voeg hieraan de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder en de amarettikoekjes aan toe en mix opnieuw goed door.
 6. Voeg tot slot nog een scheutje amaretto toe aan het eidooiermengsel.
 7. Voeg nu voorzichtig een deel van het stijfgeklopte eiwit toe aan de eidooiers. Meng even goed door zodat het mengsel wat loskomt en iets lopender wordt. Eens je er gemakkelijk met een spatel doorheen kan roeren, voeg je beetje bij beetje de rest van het eiwit toe door het er voorzichtig onder te spatelen.
 8. Giet het deeg in de springvorm en bestrooit met de amandelschilfers. Dek af met wat zilverpapier en zet een twintigtal minuten in een oven van 180°C.
 9. Haal na 20 minuten het zilverpapier van de taart en laat nog een 10tal minuten zonder het zilverpapier verder bakken zodat er zich een mooie, knapperige goudbruine korst kan vormen. Hou wel goed in de gaten dat je amandelschilfers niet verbranden! Moesten de amandelen toch t├ę bruin worden voordat je taart gaar is, kan je altijd nog opnieuw afdekken met wat zilverpapier. De taart is gaar wanneer je er met een sat├ęprikkertje in prikt en het er weer schoon uit komt.
 10. Laat afkoelen en snijdt even met een mes langs de randen van de taart vooraleer je de springvorm verwijdert zodat je ze zeker gemakkelijk los krijgt.


No comments:

Post a Comment