June 15, 2018

27 before 28.

27 before 28 - verjaardagslijst - a floral sunset
't Is gebeurd, 't is voorbij, ik ben afgelopen zondag 27 jaar geworden. Het was een fantastisch leuke dag, die het Lief voor mij in elkaar had gestoken en waar ik oprecht van genoten heb. De week verlof die daarop volgde, maakte het alleen maar beter! Ik ben volledig opgeladen voor het volgende jaar (voorlopig toch, haha). Zoals jullie weten, maak ik traditiegetrouw elk jaar een lijst met doelen voor mijn volgende levensjaar (jullie konden onlangs nog lezen of ik mijn doelen van vorig jaar haalde) en dus kan je hieronder lezen wat ik het komende jaar wil bereiken. 't Wordt elk jaar moeilijker om nieuwe doelen te verzinnen, dit jaar had ik het echt lastig, maar ik heb uiteindelijk toch 27 doelen gevonden waar ik mij kei hard voor ga inzetten. Lees zelf maar even mee:

 1. Minder plastic verpakkingen gebruiken
  Onder de invloed van 'Mei Plasticvrij' ben ik echt meer gaan nadenken over hoeveel plastic wij verbruiken. Omdat ik het sowieso belangrijk vind om aan het milieu te denken, was ik dan ook onmiddellijk mee om dat plasticverbruik te doen dalen. Ook na mei wil ik dat volhouden, al heb ik ook al een aantal 'pijnpunten' ontdekt... zaken waar ik normaal plastic voor gebruik en niet onmiddellijk een alternatief voor vind. Blijven zoeken dus, al zal helemaal plasticvrij nog niet voor het komende jaar zijn, vrees ik.
 2. 5 permanente veranderingen invoeren die goed zijn voor het milieu
  Aansluitend bij het bovenstaande puntje, wil ik ook nog 5 andere veranderingen inplannen die goed zijn voor het milieu. Wat die 5 puntjes zullen zijn, daar moet ik nog eens goed over nadenken (minder eten verspillen zal er sowieso bij zijn) maar ik heb veel vertrouwen dat me dit gaat lukken!
 3. Een kruidentuintje beginnen
  Zoals jullie misschien al hebben opgevangen, hebben het Lief en ik een appartement gekocht hier in Antwerpen... mét een terras. Ik wil die nieuwe buitenruimte dan ook graag ten volle benutten door er een klein kruidentuintje te beginnen. Ik vind het sowieso zalig om verse kruiden in huis te hebben (vooral munt... mojitoooooo) en wat is er nog leuker om je eigen kruiden te gebruiken? Toch?
 4. Reis voor 2019 boeken
  Ik weet niet of jullie al een appartement/huis gekocht hebben, maar spoiler alert: dat kost veel geld. Omdat wij graag de wereld verkennen is dat natuurlijk erg jammer want ook dat kost redelijk wat geld. We hielden er dan ook rekening mee dat als we voor het appartement gingen, een grote reis er volgend jaar niet zou in zitten. Volgend jaar wordt dus waarschijnlijk weer een reis binnen Europa, die we ook zelf zullen uitstippelen (lang geleden dat we dat nog eens deden). Hoewel het financieel waarschijnlijk niet het gemakkelijkste jaar zal worden, ben ik toch vastberaden om wat budget opzij te houden voor een reisje in (of net na) de zomervakantie. Als iemand leuke, zonnige en budgetvriendelijke bestemmingen weet, laat het dus gerust weten!
 5. Sparen
  En tegelijkertijd wil ik ook nog wel wat sparen, gewoon voor later, voor onverwachte kosten, voor ... . Ik ben altijd een spaarder geweest (dat is één van mijn specialiteiten... ons Miranda zegt dat ook altijd, haha) en wetende dat een groot deel van ons budget nu naar een lening zal gaan, maakt de uitdaging natuurlijk wat groter. Nu, wij mogen niet klagen, wij hebben allebei een mooi loon voor onze leeftijd en komen zeker rond... Normaal gezien zou die lening ook geen al te groot probleem mogen vormen maar ons maandelijks 'spaarbedrag' zal wel wat verkleinen... Rekening houdend met het feit dat we waarschijnlijk binnen enkele jaren ook een nieuwe auto moeten kopen, maakt wel dat ik toch graag nog een extra centje achter de hand houd voor grote kosten in de toekomst.
 6. Een nieuwe fiets kopen
  Eén van die "grotere" kosten (in vergelijking met een auto valt de prijs van een fiets best mee) die ik dit jaar sowieso nog zal moeten doen is het kopen van een nieuwe fiets, vrees ik. Wij hebben hier in ons appartementsgebouw een katrolsysteem waarmee je je fiets eigenlijk omhoog hijst tegen het plafond... Slim systeem al zit het wat goedkoop in elkaar. Mijn fiets is dus zo al eens 2m naar beneden getotterd (nét niet op mijn hoofd trouwens) en sindsdien ratelt er het één en ander aan... Er is ook het één en ander kapot en de fiets zelf is ook al meer dan 20 jaar oud... Misschien is het dus tijd voor een nieuw exemplaartje.
 7. Het nieuwe appartement inrichten
  Nog even over dat nieuw appartement. Het is een nieuwbouwproject dus we zullen er ten vroegste rond de jaarwisseling in kunnen. Het duurt dus nog wel een tijdje vooraleer we zullen verhuizen, maar ik kijk er nu al naar uit om het in te richten. Natuurlijk nemen we alle meubels mee die we nu hebben want die hebben we nog maar 2 jaar geleden allemaal nieuw gekocht en dienen dus nog perfect. Ik vind ze bovendien ook nog allemaal heel mooi dus waarom zou ik ze weg doen? Toch zijn er ook een aantal extra ruimtes zoals een tweede slaapkamer en een terras die ik helemaal naar mijn zin kan gaan decoreren. 
 8. Een "gallery wall" maken
  Nog zo'n nieuwe ruimte in het nieuwe appartement is een gang. Ik heb al zo'n projectje in mijn hoofd voor die plek, namelijk een "gallery wall" met allemaal leuke foto's en quotes die ik wil ophangen... De muur zou ik dan in een kleur schilderen en daartegen allemaal van die verschillende kadertjes in willekeurige grootte (maar met dezelfde kleur). In mijn hoofd ziet het er in ieder geval al mooi uit!
 9. Filmrolletje van mijn fisheye camera opmaken
  In die kadertjes moeten natuurlijk foto's komen en ik hoop daar toch wel wat fisheyefoto's tussen te hangen. Ik weet het, ik weet het... Dit puntje staat al sinds het begin op mijn verjaardagslijst en ik heb het nog nooit kunnen afstrepen. Je zou dus kunnen zeggen dat ik het beter kan opgeven, maar ik weet van geen ophouden. Ik laat het op de lijst staan tot ik het ein-de-lijk heb kunnen verwezenlijken. Het is gewoon een kwestie van mijn cameraatje meenemen én niet te vergeten dat ik het bij heb, haha.
 10. Housewarmingbrunch geven voor vriendinnen na de verhuis
  Ik word oud, geloof ik, want housewarmingfeestjes zijn niet echt meer voor mij. Althans, toch niet om zelf te organiseren. Ik ken mezelf, om 23u ben ik moe, om 23.30u wil ik waarschijnlijk al lang in bed liggen en als er dan nog wat volk is dat niet wil vertrekken... Nee, daarom ga ik voor een brunch. Ik maak daarnaast erg graag ontbijt en brunchgerechtjes klaar én overdag kan je dat appartement ook beter bewonderen dan 's avonds wanneer het al donker is, toch?
 11. Fons superhard verwennen
  Het afgelopen jaar was Fons echt mijn zorgenkindje... Hij kreeg 3 (onverklaarbare) aanvallen, waarvan we vermoeden dat het epilepsie is maar waar de dierenartsen (ja, meervoud, wij hebben er ondertussen al zo'n 5 of 6 bezocht) niet uit geraken. We kunnen de aanvallen (op dit moment) jammer genoeg nog niet vermijden omdat we geen diagnose hebben dus ik maak er mijn missie van om Fons zo goed mogelijk te doen voelen. De verhuis zal voor hem waarschijnlijk ook wel wat stress meebrengen, al zal het op de langere termijn wel voordelen hebben omdat hij dan ook buiten kan (of toch tot op het terras) en een grotere oppervlakte zal hebben om rond te wandelen. Ik ga hem dit jaar dus nog meer vertroetelen zodat hij dit jaar hopelijk geen enkele aanval zal krijgen.
 12. 10 boeken lezen
  Vorig jaar ging ik voor 8 boeken en dat lukte mij wonderwel! Dit jaar leggen we de lat dus een klein beetje hoger en gaan we voor 10 boeken. Je moet jezelf een beetje uitdagen he? Eigenlijk grappig dat ik nu 10 boeken op een jaar als een uitdaging beschouw, terwijl ik vroeger soms 2 boeken op 1 dag uit las. Maar ja, toen was ik nog gene werkemens he.
 13. Cursus social media marketing afwerken
  Naast die 10 boeken is het ook nog eens hoog tijd dat ik mijn cursus Social Media Marketing uitlees en mijn examen ga afleggen. Ik geloof dat die cursus hier nu al iets meer dan een jaar ligt en hoewel ik volgens mij 3 jaar heb om examen af te leggen, wil ik liefst niet zo lang wachten en er dit jaar werk van maken.
 14. 30 day challenge doen
  Dit jaar ga ik mij een maand lang toewijden aan een bepaalde challenge. Al ben ik er nog niet volledig uit wat die challenge nu gaat zijn. Ik twijfel nog tussen een 30-day-yoga of een 30-day-shred (zag ik onlangs op iemands Instagram voorbij komen en na wat googlen leek mij dat wel een uitdaging waarop ik mij zou kunnen toeleggen). Of misschien doe ik ze wel gewoon alle twee. 
 15. Minimalisme challenge doen
  In datzelfde rijtje, wil ik graag een minimalisme challenge doen. Vorig jaar las ik onder meer het boek 'Opgeruimd' van Marie Kondo en dat inspireerde mij om het echt met wat minder spullen te doen... Alleen krijg ik mezelf er niet echt toe aangezet om de spullen effectief allemaal weg te gooien. Nu, ik ben al beter geworden dan vroeger, ik hou niet zo lang meer vast aan bepaalde zaken, maar er is nog een lange weg te gaan. Een minimalisme challenge kan me misschien op de goede weg helpen. Komt nog goed van pas tijdens de verhuis!
 16. 1 keer per week sporten
  Dit puntje zal zeer zeker ook een challenge worden maar het laatste halfjaar ben ik echt wel goed bezig. Ik ging trouw elke week naar de floafit (tenzij er geen les was of ik ziek was of 1 keer wanneer Fons net een aanval had gehad) en ik wil die lijn graag doortrekken. Ik beloofde al aan het Lief om wekelijks met hem te gaan zwemmen en ik wil die belofte heel graag waar maken. Daarnaast probeer ik nu ook voor elke douchebeurt een 7minute workout te doen (met behulp van een app op mijn telefoon). Het zijn maar 7 minuten maar ik zweet me echt kapot! Bovendien zou het niet slecht zijn om wat strakker voor de dag te komen. Sommige lichaamsdelen "blubberen" soms nogal veel naar mijn zin en blijkbaar kan regelmatig sporten daarbij helpen... Say whaaaaaat?
 17. Elk kledingstuk in mijn kleerkast minstens 1 keer dragen
  Nog even terug naar dat minimalisme, zoals geweten is, is mijn grootste pijnpunt op dit gebied mijn kleerkast. Ik hou nu eenmaal van kleren en hoewel ik van mezelf vind dat ik mijn 'koopverslaving' meer in de hand heb, is er toch nog heel wat ruimte voor verbetering. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik dit jaar elk kledingstuk in mijn kleerkast minstens 1 keer moet dragen en als ik me er niet goed in voel of ik heb het kledingstuk helemaal niet gedragen (of het is kapot) dan moet het naar de vuilbak. Efkes hard zijn, efkes op de tanden bijten.
 18. Mijn gezicht elke dag reinigen
  Volgens mij heb ik dit 2 jaar geleden ook op de lijst gezet en ik heb dat erg lange tijd vol gehouden maar de laatste tijd merk ik dat ik mij er vaak nogal snel van af maak. Ik verwijder wél elke dag mijn make-up maar sommige avonden is die extra reiniging er toch te veel aan en sla ik die over. Dit jaar dus iets meer aandacht voor een grondige gezichtsreiniging en hopelijk helpt dat ook om puistjes te vermijden!
 19. Een reisfilmpje van Zuid-Afrika maken
  Vorig jaar namen we voor de eerste keer een GoPro mee op reis en met de video's die we daar maakten, monteerde ik een filmpje dat onze reis door Indonesië heel goed samenvatte. Ik heb het filmpje ondertussen al zo vaak herbekeken en ik kijk er nog altijd met even veel plezier naar. Ik hoop dus hetzelfde te kunnen doen voor Zuid-Afrika want een fotoalbum is natuurlijk ook heel mooi en leuk, maar bewegende beelden geven toch nog een andere kijk op je reis.
 20. Naar een pretpark gaan
  Dit is zo'n puntje dat ik op de lijst heb gezet en waarvan ik 90% zeker ben dat het ook zéker gaat gebeuren. Ik heb namelijk begin dit jaar gratis tickets voor de Efteling gekregen omdat ik heel wat overuren heb gedaan. Het zou zonde zijn om die tickets te laten vervallen natuurlijk dus dit moet er sowieso wel eens van komen. Hopelijk lukt het ook om nog naar een ander pretpark te gaan en dan nog het liefst eentje waar ik nog nooit geweest ben (wat op zich niet moeilijk zou moeten zijn omdat ik enkel Bobbejaanland en de Efteling al heb gedaan, haha).
 21. 200 volgers op Instagram krijgen
  Om ook wat vooruitgang te maken met mijn blog, heb ik 1 (min of meer) blog-gerelateerd puntje op de lijst staan, namelijk om meer Instagramvolgers te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben met hoe het momenteel met mijn blog gesteld is. Oké, ik heb geen massa lezers, ik heb ook niet veel volgers en ik krijg bijna nooit een vraag voor een samenwerking (haha, oké, als ik het zo zeg, lijkt het net iets minder positief), maar ik ben blij dat ik mij kan toeleggen op 2 posts per week en ik ben blij met elke reactie die ik krijg. Natuurlijk wil ik wel blijven groeien en ik hoop me daarom dit jaar wat meer toe te spitsen op Instagram. Momenteel zit ik rond de 140 volgers dus 200 lijkt me een realistisch doel voor volgend jaar!
 22. Meer offline momentjes inplannen
  Tegelijkertijd wil ik ook meer "offline" gaan. Ik vind Instagram heel leuk en vind het erg leuk om stories te maken op de dagen dat ik wél iets te doen heb maar tegelijkertijd wil ik ook wat meer bewust genieten van het moment in plaats van via foto's. Ik kan me er vaak ook niet té lang mee bezig houden met dat Instagramgedoe. Zo krijg ik het niet over mijn hart om foto's te liken in de hoop dat iemand mijn foto's terug liket. Ik wil enkel iets liken wanneer ik dat ook écht leuk vind en ook dat hele gedoe met volgen/ontvolgen... Nee, niets voor mij, ik volg alleen de accounts die ik echt leuk vind ook al volgen die mij dan niet terug... En ja, sorry, soms verandert mijn smaak of ontdek ik dat die account toch niet helemaal mijn ding is en dan ontvolg ik ook al wel eens mensen... Maar dat doe ik niet na 2 dagen! Soit, wat ik dus eigenlijk wou zeggen is dat ik dat gedoe wat meer wil loslaten en meer wil leven "in het moment".
 23. Detox
  Tot slot heb ik ook nog enkele doelen die met eten te maken hebben (hoe kan het ook anders?). Zo wil ik na mijn sapdetox van april, ook nog een gewone detox proberen (als in mét vast voedsel). Zeker na bijvoorbeeld de feestdagen, zie ik er wel het nut van in om even wat bewuster te eten om terug naar een iets gezonder eetpatroon over te gaan (want geef toe, tijdens de feestdagen laten we ons allemaal toch wel een beetje gaan)... Of na deze week verlof bijvoorbeeld, want ik moet zeggen... Er is weer veel geboeft de afgelopen week.
 24. Een week suikervrij eten
  Oh suiker, mijn beste vriend tijdens stressvolle dagen, mijn moeilijkst weerstaanbare vijand, mijn verslaving. Suiker is echt mijn zwakke plek en hoewel ik de laatste tijd bewust probeer te kiezen voor natuurlijke suikers in plaats van kristalsuiker bijvoorbeeld, blijven het nog steeds suiker. In samenhang met die detox wil ik dus ook mijn suikergebruik afbouwen en wil ik zelfs zo ver gaan om een week suikervrij te eten. Dit gaat zo enorm moeilijk zijn, dat weet ik nu al. Ik voel de afkickverschijnselen al spontaan opkomen bij de gedachte alleen, maar ik heb het echt nodig. Mijn suikerverbruik is echt niet oké... want zelfs terwijl ik dit typ, zit ik hier met een zakje Haribo-snoepjes naast me. Niet. Oké (want in mijn geval is dat volledige zakje op aan het eind van de avond).
 25. Meer aan tafel eten
  Het Lief en ik hebben de gewoonte om in de zetel voor tv te eten. Ik weet het 't is eigenlijk wat raar, zeker omdat wij een kei mooie tafel hebben waarvan we kunnen eten. Ik vermoed dat we hierdoor vaak meer eten dan we eigenlijk willen en daarom dit jaar een klein experimentje om meer aan tafel te eten. En ook gewoon omdat gezelliger is en je zo gemakkelijker kan bijpraten over je dag. De eerste dagen na mijn verjaardag zijn we trouwens al goed gestart! We hebben nog geen enkele keer voor de tv gegeten (pakken chips buiten beschouwing gelaten).
 26. Een zuurdesembrood bakken
  Haha, ik besef maar al te goed dat ik met dit doel een beetje seutig overkom maar ik wilde dit jaar eens iets (proberen te) bakken waar ik altijd een beetje bang voor ben geweest. Brood bakken - en dan in het bijzonder zuurdesem - is zoiets wat mij afschrikt. Omdat het zoveel tijd in beslag neemt, omdat je zuurdesem de juiste structuur moet hebben en ik daar helemaal niets van af weet, omdat ik er totaal geen ervaring mee heb, ... . Redenen genoeg waarom ik het altijd heb vermeden, maar dit jaar ga ik het gewoon eens proberen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het mislukt en zeg nu zelf... Zo erg is dat nu toch ook weer niet?
 27. 5 gerechten uit 1 van mijn kookboeken maken
  Tot slot wil ik nog 5 gerechten uit mijn kookboeken koken. Ik heb hier namelijk heel wat exemplaren liggen met daarnaast nog eens 5 kaften vol met recepten die ik uit allerlei magazines heb gescheurd. En toch zoek ik vooral online naar inspiratie. Hoog tijd om mijn offline materiaal dus wat nuttiger in te zetten en ook effectief enkele gerechtjes klaar te maken. Zal wel lukken zeker? 
Voila, dit zijn ze dan, mijn 27 doelen voor het komende jaar. Een hele boterham en ik ben erg benieuwd naar wat ik kan verwezenlijken. Op dit moment lijkt het allemaal haalbaar en toch zijn er steeds opnieuw van die zaken die in de vergetelheid belanden (hello, fisheyefoto's). Het ontbreekt me alleszins niet aan motivatie wanneer ik dit schrijf dus hopelijk kan ik die lijn doortrekken naar de rest van het jaar. Zullen we afspreken dat ik voor minstens 15/27 ga?

Maak jij soms doelen voor je volgende verjaardag? En wat zijn die dan?


No comments:

Post a Comment