June 27, 2018

Buddha bowl met zalmkoekjes.


Buddha bowls zie je tegenwoordig overal dus ik kon natuurlijk niet achterblijven. De meeste buddha bowls bevatten enkel groenten (althans dat lijkt me toch zo als ik snel de zoekresultaten op pinterest bekijk) maar ik moest natuurlijk een beetje speciaal doen en voegde er zalmkoekjes aan toe. Ik deed er ook nog wat gepekelde groentjes aan toe (want ik lust geen rauwe radijzen, daar moest ik iets aan doen) en voilà, mits enige voorbereiding staat er dus dit lekkere kommetje voor je neus.
Heb je wat vrije tijd om handen? Maak dan alvast de gepekelde groentjes. Ze vragen niet heel veel tijd om te maken (je verliest het meeste tijd door de groenten te snijden) en ze bewaren goed dus je kan ze vanzelf in het weekend al voorbereiden om tijdens de week snel een buddha bowl in elkaar te flansen.
Het laatste "speciale" ingrediënt dat ik gebruikte was amarant. Ik had het nog nooit eerder gegeten en kocht het enkel omdat ik het eens op tv had zien passeren. Heb je het niet in huis, hoef je het niet te gaan zoeken in de winkel. Couscous, bulgur of rijst zijn waardige vervangers.


Ingredienten (4 porties)

Gepekelde groenten


  • groenten naar keuze (ik maakte wortels en radijzen), zoveel als er in je bokaal passen
  • smaakmakers (ik gebruikte mosterdzaad, maar chilivlokken, venkelzaad, peperbollen, ... werken net zo goed)
  • 1 deel azijn
  • 3 delen water
  • 1/2 deel suiker
  • 1/5 deel zout

Buddha bowl

  • 2 little gems
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • handvol tuinbonen
  • gepekelde wortels
  • gepekelde radijsjes
  • 1 kopje amarant
  • 1/2 blokje groentenbouillon
  • 1 zoete aardappel
  • 150g zalmfilet
  • 1 tl fenugriek
  • 1 tl lookpoeder
  • broodkruim
  • 1 el mayonaise (evt. light)
  • wasabi (hoeveelheid naar smaak)
  • peper en zout

Bereiding

Gepekelde groenten

  1. Steriliseer 2 glazen bokalen door ze onder te dompelen in koken water en te laten drogen op een schone handdoek.
  2. Snijd de groenten fijn en vul de glazen bokalen zoveel mogelijk.
  3. Breng het water met de azijn, de suiker en het zout aan de kook. Van zodra het water kookt, zet je het vuur af en laat je het even afkoelen.
  4. Voeg de smaakmakers aan de bokalen toe en overgiet met de vloeistof. 
  5. Laat nog even afkoelen voor je de bokalen sluit en bewaar op een koele, donkere plaats.

Buddha bowl

  1.  Begin met het maken van de zalmkoekjes. Kook hiervoor de zoete aardappel gaar. Mix de aardappel samen met de zalm in een keukenrobot en kruid af met fenugriek en lookpoeder. Voeg broodkruim toe totdat je een stevig "deeg" krijgt dat je makkelijk kan kneden tot koekjes.
  2. Wentel de koekjes nog even door het broodkruim en leg ze in een ovenschaal (of op een met bakpapier beklede bakplaat) en zet in een oven van 180°C. De koekjes zijn klaar wanneer ze goudbruin beginnen kleuren (+- 20min).
  3. Kook ondertussen de amarant gaar in wat water waaraan je het bouillonblokje hebt toegevoegd.
  4. Kook ook de tuinbomen gaar en laat daarna afkoelen. Pel ze eventueel nog, als dat nodig is.
  5. Bereid de rest van de salade voor. Spoel de little gems, tomaten en komkommer schoon en snijdt in hapklare stukken (het presenteert ook leuk om de komkommer in slierten te snijden met behulp van een dunschiller).
  6. Maak ook de wasabimayonaise door mayonaise te mengen met een hoeveelheid wasabi naar keuze (beslis zelf hoe pikant je het wil).
  7. Als de amarant en de zalmkoekjes gaar zijn, kan je je kommetje afwerken door simpelweg alles samen te voegen: sla, tomaten, komkommer, gepekelde wortel, gepekelde radijzen, tuinbonen, amarant en zalmkoekjes. Werk af met de wasabimayonaise.

No comments:

Post a Comment