August 26, 2018

Cubabroodje.

Cubabroodje: een gebakken broodje met tonijn en augurk - a floral sunset

Dit broodje was wat ik met plezier (bijna) elke middag at tijdens onze reis door Cuba (ondertussen al 2 jaar geleden... ik kan het zelf niet geloven). Eigenlijk is het gewoon een broodje met mayonaise, tonijn en augurk, gebakken in de pan. Zo simpel, maar o zo lekker. Zelfs 2 jaar later, grijp ik nog steeds terug naar dit heerlijke broodje als middagmaal. Ik moet de typische Cubaanse muziek op de achtergrond dan wel missen, maar het brengt toch nog steeds de fantastische herinneringen naar boven.
Toegegeven, culinair is Cuba niet meteen een hoogvlieger. Niet dat ik er ooit iets slecht gegeten heb (behalve dan de ranzigste pizza uit mijn leven), maar het is er vooral eentonig. Rijst met wat voor vlees/vis er beschikbaar is. Schrik niet als je iets besteld en de ober je zegt dat het er niet is, vaak kregen we te horen dat er van alles at er op de kaart staat, momenteel maar 2 gerechten beschikbaar waren. Je kan er dan weer wel kreeft voor een spotprijs eten en als je scampi's besteld krijg je er bijna 40 op je bord (en ja, ik heb ze eens geteld). Zo was het natuurlijk 2 jaar geleden, toen Fidel Castro nog leefde, misschien dat er ondertussen al heel wat veranderd is op toeristisch vlak.
Anyway, dit cubabroodje - zoals ik het nog steeds noem - is één van mijn beste herinneringen aan het Cubaans eten. Mijn versie is niet hélemaal hetzelfde - er zat ongetwijfeld een geheim ingrediënt in - maar is zeker ook niet slecht als middagmaal.

Ingrediënten

  • een broodje (dit kan turks brood zijn, een stokbroodje, ciabatta, ... wat je graag eet)
  • 1 blikje tonijn in eigen nat
  • mayonaise (naar keuze)
  • 5-6 zoetzure augurkenschijfjes

Bereiding

  1. Laat de tonijn uitlekken en snijdt de augurkenschijfjes in kleine blokjes.
  2. Meng de tonijn en augurkblokjes met de mayonaise (gebruik zoveel je wil)
  3. Snijd het broodje dwars door en beleg met de tonijnsalade. Druk goed aan.
  4. Neem er een pan bij en bak het broodje langs alle zijden even aan tot het begint de bruinen en krokant wordt.
  5. Neem het uit de pan en geniet van je warm, gebakken broodje met tonijn!


No comments:

Post a Comment