January 9, 2019

Hoe hou je gemakkelijk je goede voornemens vol?



Bij het begin van het nieuwe jaar zijn er ongetwijfeld weer heel wat goede voornemens gemaakt voor 2019. Zelf doe ik er niet aan mee, daarvoor heb ik mijn verjaardagslijsten al (dat is al werk genoeg). Het is daarentegen wel het ideale moment om die lijst er nog eens bij te pakken en nog wat puntjes af te vinken of bij te sturen waar nodig.
Met schaamrood op mijn wangen moet ik bekennen dat er dit jaar bitter weinig puntjes al zijn afgevinkt. De oplevering van ons appartement is uitgesteld met een halfjaar waardoor ik al minstens 5 puntjes niet kàn uitvoeren, maar ook veel van de "gemakkelijkere" dingen zijn nog niet uitgevoerd. Tijd dus om die lijst nieuw leven in te blazen en het laatste halfjaar voor mijn verjaardag toch nog even alles te geven. Om dit keer niét de mist in te gaan (of toch zo weinig mogelijk), verzamelde ik hieronder ook nog enkele tips om ook jouw goede voornemens voor het komende jaar tot een goed einde te brengen.


1. Probeer niet te veel tegelijkertijd én maak concrete doelen

We beginnen al onmiddellijk met een torenhoog cliché, maar er zit waarheid in, daarom dat ik het (nog eens) even herhaal. Zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar om gezonder te eten? Meer te sporten? Af te vallen? (gewoon, random ideetjes he). Dan wens ik je veel succes, maar misschien is het geen slecht idee om je te concentreren op  1 van die doelen in plaats van ze alledrie tegelijkertijd te willen verwezenlijken. 
En "gezonder leven" is een heel mooi goed doel, maar specificeer ook wat je daarmee bedoelt. Wil je meer groenten eten? Minder vlees? Meer ontbijten? Minder snoepen? Maak het voor jezelf heel duidelijk wat je nu precies wil bereiken en hou het niet bij al te vage termen. Schrijf je goede voornemens misschien eens op, het hoeft niet maar het helpt wel als je er op tijd en stond eens kan op terugblikken.

2. Splits je doelen op

Wanneer je een groot doel voor ogen hebt, bijvoorbeeld 10kg afvallen, kan het helpen om je goede voornemens op te splitsen in kleinere delen. In plaats voor onmiddellijk voor die 10kg te gaan, kan je misschien eerst toewerken naar 2kg of 5kg afvallen en zo opbouwen tot je uiteindelijk bij die 10 uitkomt.
Ook bij doelen die misschien niet meteen meetbaar zijn zoals "gezonder eten" kan het helpen om met kleine beetjes te beginnen. Probeer bij het avondeten misschien wat meer groenten toe te voegen, of wissel je vlees 1 keer per week in voor een vegetarische optie. Begin met ontbijten als je dat nog niet doet of bouw je snoepgedrag af. Als je van 1 ding een gewoonte heb gemaakt, kan je met een volgende ding beginnen.

3. Maak tijd en plan je goede voornemens in

Ik weet het, het klinkt alsof ik dit allemaal net iets te serieus neem maar een planning helpt (bij mij toch, in ieder geval). Wanneer je meer wil sporten, maak dan ook tijd vrij in je agenda om te gaan sporten. Blokkeer vaste tijdstippen om jezelf naar een groepsles te sleuren (zo gaat dat dan bij mij) of om dat blokje rond te gaan lopen. Wil je gezonder eten? Maak dan tijd vrij in je agenda waarop je misschien al wat voorbereidend werk (groentjes snijden, rijst al koken, ...) kan doen zodat je tijdens het koken zelf minder lang achter de potten staat en de drempel om je doel te halen minder hoog wordt.

4. Onthoud de reden

Wanneer je een moeilijk momentje hebt (en trust me, you will), hou dan altijd de reden waarom je die verandering wil maken voor ogen. Wil je afvallen om jezelf beter te voelen over jezelf? Wil je meer sporten om een betere conditie te krijgen zodat je gemakkelijker mee kan met je kinderen, leeftijdsgenoten? 
Een dipje is onvermijdelijk en net op die momenten is het belangrijk om de reden waarom je iets doet voor ogen te houden zodat je motivatie toch weer wat wordt aangewakkerd.

5. Give yourself a break

Heb je al het bovenstaande gedaan en heb je toch dat snoepje in je mond gestoken? Toch die sigaret gerookt? Toch op de bank blijven zitten in plaats van dat rondje te gaan lopen? Chillax, niemand is perfect. Zolang het bij die ene keer blijft, is dat echt niet erg. Wanneer je de bal toch eens een keer hebt laten vallen, ontspan dan even (en geniet van dat stuk taart) en bekijk even de puntjes hierboven opnieuw. Het is oké om af en toe en steek te laten vallen. In die gevallen is het gewoon belangrijk om er niet opnieuw een gewoonte van te maken om het te blijven doen of om je hele doel als mislukt te beschouwen. Trust me, 1 stuk taart zorgt er niet voor dat je je doel om af te vallen niet zal halen. 1 stuk taart élke dag daarentegen... kan misschien wel voor problemen zorgen.

No comments:

Post a Comment