February 24, 2021

Mijn 3 favoriete koffiewinkels (in Antwerpen).

De beste koffiewinkels in Antwerpen #kooplokaal - a floral sunset

Normaal gezien deel ik al eens regelmatig een hotspot hier in Antwerpen, maar door corona is dat al een hele tijd niet meer mogelijk geweest. Jammer, want het is net nu dat al die lokale initiatieven wat extra aandacht kunnen gebruiken. Daarom gooi ik het deze keer over een andere boeg. In plaats van een leuk ontbijt-of lunchplekje in de kijker te zetten, focus ik me op lokale winkels. In deze eerste editie ga ik het in het bijzonder over koffiewinkels hebben. Het Lief en ik kochten bij onze verhuis namelijk een fancy koffiemachine, zo eentje met bonen.
Sindsdien zijn wij op zoek naar de lekkerste koffiebonen om daarin te doen, en die zoeken we liever in lokale winkels dan in de supermarkt. Niet dat wij nooit koffie drinken van de grotere merken, maar zeker in coronatijden vinden we het belangrijk om lokale winkels te steunen. Bovendien hebben we hier heel wat koffiezaken op wandelafstand, wat het natuurlijk héél gemakkelijk maakt om onze koffiebonen lokaal te kopen. En eerlijk is eerlijk, die koffiebonen zijn inderdaad wat duurder dan de bonen die je in de supermarkt vindt... maar euh, die zijn écht zonder zever 10 keer zo lekker ook. Ik vermeld hieronder onze 3 favoriete zaken (tot hiertoe), maar vermeld er toch ook even bij dat wij bijlange nog niet alle zaken in Antwerpen geprobeerd hebben. Van onderstaande zaken hebben we al verschillende soorten koffiebonen geprobeerd en daar zijn we prijs-kwaliteitsgewijs supercontent van. Ik zal helemaal onderaan ook nog even de zaken noemen waar we nog niet zijn langs geweest maar waar ik wel graag eens een volgende keer zou willen gaan kopen.

1. Cuperus

Ik begin met Cuperus, waar je niet alleen je koffiebonen kan kopen maar - in normale tijden - ook een heerlijk bakje koffie kan proeven.

Er zijn 2 vestigingen van Cuperus in Antwerpen (eentje in de Sint-Katelijnevest en eentje aan de Paardenmarkt) en toevallig is die laatste op nog geen 5 minuten wandelen van waar we wonen. Vroeger was het onze vaste stop wanneer we terug kwamen van de bibliotheek maar helaas is de zaak tijdelijk gesloten door corona. De koffiewinkel op de Katelijnevest is nog steeds geopend, zij het enkel voor je koffie te kopen. Ze doen jammer genoeg geen take away.
Anyway, ik vond hun koffie altijd al de lekkerste van 't stad dus wanneer ze hun deuren tijdelijk sloten, besloten we om onze allereerste koffiebonen bij hen te kopen. Om hen toch een beetje te steunen én omdat we natuurlijk al zeker waren dat de koffie lekker zou zijn. Als je niet goed weet wat je lekker vindt (I feel you), geven ze je met veel plezier wat raad in de winkel. Weet je wél wat je wil en geen zin om de verplaatsing te maken? Dan kan je ook op hun website je bestelling plaatsen.

2. Cross Roast

Een andere favoriete koffiebar van ons - en van het Lief in het bijzonder - is Caffe Mundi. Een paar huizen naast de koffiebar, vind je hun winkel waar je verschillende soorten koffie en thee (én alle benodigdheden die je zou kunnen nodig hebben om 1 van die 2 klaar te maken) kan vinden. Ik ga er steevast voor de houseblend, omdat ik eigenlijk te weinig kennis heb van koffie om voor een andere soort te durven kiezen. Maar voor de duidelijkheid; je kan er uit heel wat verschillende soorten kiezen, uit heel wat verschillende streken. Op de verpakking staat ook steeds welke aroma's er in de koffie zitten, wat ook kan helpen bij het maken van je keuze. Hier geldt opnieuw dat ze je met veel plezier verder helpen in de winkel, maar bestel je liever vanuit je luie zetel? Check dan hun webshop online. 

3. Jespers

De laatste winkel die ik wil vermelden, heeft geen koffiebar waar je de koffie kan gaan proeven. Sterker nog, er is zelfs geen fysieke winkel van in Antwerpen. Vroeger was die er wel, tussen de ingang van de voetgangerstunnel en de kloosterstraat, maar de eigenaar is met pensioen gegaan. Zijn petekind heeft sindsdien de zaak overgenomen en sindsdien werken ze enkel nog online. Op hun website vind je echter alle informatie die je nodig hebt.
Qua prijs is deze misschien wel de interessantste want hij is net iets goedkoper dan de andere 2 keuzes en qua smaak zeker even lekker. Je kan bovendien ook een proeverspakket bestellen op hun website waarbij je 4 koffiesoorten kan selecteren die je dan in een pakket van 20 EUR kan laten leveren. Zeer interessant dus als je net als ik soms last hebt van keuzestress. Je kan de pakketjes bij je thuis laten leveren of gaan afhalen in de apotheek vlakbij de vroegere fysieke winkel. 


Nog een zaak die zeker het vermelden waard is, is Mattheus B; 1 van de oudste koffie- en theewinkels uit Antwerpen als ik me niet vergis. We gingen hier ooit 1 keer koffie halen en die was naar mijn smaak net iets té straf, ook al had ik mild gevraagd. Ik heb hier verder ook al enkele keren thee gekocht en die is in ieder geval van een superkwaliteit! Wel aan de iets duurdere kant - zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Jespers - maar de kwaliteit is zoals gezegd ook navenant. Wanneer we weer toe zijn aan nieuwe bonen, ga ik hier zeker nog eens een nieuwe mengeling proberen, maar 100% overtuigd was ik tot hiertoe nog niet. Over 1 bestelling valt er natuurlijk ook niet veel te vertellen. Verder wel een heel gezellig winkeltje om in binnen te stappen.

En dan zijn er nog enkele andere zaken waarvan ik de koffiebonen graag wil uitproberen, denk maar aan Caffenation, Normo, RushRush, Oxfam wereldwinkel (om die fairtrade koffie eens uit te testen), Kolonel Koffie, ... en er zijn ongetwijfeld zaken die ik nog niet ken maar heel erg lekkere koffie verkopen.

Weet jij waar ik nog lekkere koffie(bonen) kan kopen? Laat het dan zeker hieronder weten!

De beste koffiewinkels in Antwerpen #kooplokaal - a floral sunset


No comments:

Post a Comment