February 27, 2021

Lasagne met vis en mosterdsaus.

Lasagne met witte vis, spinazie en mosterdsaus - a floral sunset
Ik was duidelijk nog niet voorzien op deze heerlijke, zonnige dagen want de lasagne die hier deze week in de oven stond, deed eerder winters aan. Maar hĆ©, ook in het zonnetje smaakt een heerlijk bordje lasagne, hoor! Mijn missie voor dit gerechtje was om een lasagne te maken die helemaal anders was dan de traditionele versie of de bekendere varianten ervan. Al zeg ik het zelf, ik denk wel dat ik daar met deze lasagne met witte vis, spinazie en mosterdsaus in geslaagd ben. Een lekker winters gerechtje (goeie timing, VDS, goeie timing šŸ˜…) en some good old comfort food in deze coronatijden. 
Ik ben trouwens geen fan van de afwas (ik ook niet, hoor ik je al denken), dus ik maakte alles wat ik nodig had voor dit gerechtje in slechts 1 pot. Zorg ervoor dat je een pot gebruikt die ook in de afwasmachine kan en je hebt een afwasvrije maaltijd, jongens! You can thank me later. Alleen al daarvoor is het de moeite waard om dit gerecht te proberen en vaker op tafel te zetten!

Ingrediƫnten (voor 2 personen)

 • 450g spinazie
 • klontje boter
 • 1 sjalot
 • 1 el bloem
 • 250 ml visbouillon
 • 3 el mosterd (ik gebruikte dijon)
 • 200 ml light room
 • 2 visfilets (eender welke witte vis werkt hier)
 • Volkoren lasagnevellen (die niet voorgekookt moeten worden)
 • peper en zout
 • mozzarella

Bereiding

 1. Beginnen doe ik met de spinazie. Als die nog niet gewassen is, doe dat dan nu. Zet een steelpannetje ondertussen op een middelhoog vuur met een klein klontje boter. Van zodra de boter gesmolten is, vul je het pannetje met spinazie. Wanneer de spinazie geslonken is, haal je die uit het pannetje en leg je die even op een bord. Doe dit tot alle spinazie op is. Laat de spinazie even afkoelen op het bord.
 2. Spoel het steelpannetje even uit met wat water (hoeft niet supernauwkeurig te gebeuren) en smelt opnieuw een klontje boter op middelhoog vuur. Snij ondertussen de sjalot in fijne blokjes.
 3. Stoof de sjalot glazig in het steelpannetje. Voeg hieraan de eetlepel bloem toe. Het mengsel kan er 'klonterig' beginnen uitzien. Dat is helemaal okƩ. Laat de bloem een minuutje meebakken op het vuur.
 4. Blus de sjalot met de visbouillon en roer goed door.
 5. Voeg de mosterd toe aan de saus.
 6. Voeg tot slot de room toe aan de saus. Proef van de saus en voeg peper en zout toe naar smaak. Voeg eventueel nog extra mosterd toe. De saus mag best pittig zijn, de smaak wordt nog afgezwakt wanneer je het geheel proeft.
 7. Neem de witte vis erbij (ik gebruikte dit keer skrei), kruid die met peper en zout en begin met het samenstellen van je lasagne.
 8. Begin met een dunne laag van de mosterdsaus in je ovenschaal. Leg hierop de volkoren lasagnevellen.
 9. De volgende laag bestaat uit je vis. Snij je vis zo zodat die mooi over de ovenschaal verdeeld wordt. Het kan misschien een goed idee zijn om je vis ook overlangs door te snijden, zodat je een dunnere filet krijgt om mee te werken. 
 10. Vooraleer je een laag spinazie over de ovenschaal verdeelt, knijp je de spinazie uit in je vuist, zodat er zoveel mogelijk vocht verdwijnt (wel opletten dat het voldoende afgekoeld is he!). Neem gewoon wat spinazie in je hand en knijp zo hard je kan. Verdeel de 'uitgeknepen' spinazie over de vis en bedek met wat mosterdsaus.
 11. De volgende laag bestaat weer uit lasagnevellen. Blijf de volgorde herhalen (vis-spinazie-mosterdsaus) en zorg ervoor dat de laatste laag van je lasagne mosterdsaus is.
 12. Snijd de mozzarella in plakjes en beleg de lasagne tot slot met wat mozzarella.
 13. Zet de lasagne in de oven. De tijd die je lasagne in de oven moet, kan variĆ«ren naargelang de lasagnebladen die je gebruikt. Kijk dus even op de verpakking hoe lang en op welke temperatuur de bladen garen. In mijn geval was dat 20minuten in een oven van 200°C
  Tip: Als je lasagnebladen toch een langere tijd in de oven moeten en je merkt dat de bovenkant van je gerecht te bruin wordt, kan je die ook afdekken met wat zilverpapier. Zo verbrandt de bovenkant van je lasagne niet.
Lasagne met witte vis, spinazie en mosterdsaus - a floral sunset


No comments:

Post a Comment