September 19, 2018

DIY: ovengedroogde tomaten.

DIY: ovengedroogde tomaten - a floral sunset

Tomaten zijn spotgoedkoop deze tijd van het jaar (nu ja, toch goedkoper). Hét moment dus om een voorraadje in te slaan en er creatief mee te zijn. Je kan bijvoorbeeld tomatensoep maken en invriezen, je eigen tomatenpassata maken of ... je raadt het al, je eigen ovengedroogde tomaatjes maken. Echt even lekker als de zongedroogde versie. En je doet er volledig je eigen ding mee! Het is bovendien weinig werk, al moeten ze natuurlijk wel enkele uren in de oven drogen. Ze zijn eenvoudig enkele weken te behouden in een pot met olijfolie, maar als jouw lief net zo is als dat van mij, zien die tomaatjes de volgende dag niet eens. Heel het kommetje op de foto werd 's avonds voor tv opgegeten alsof het chips was. Ik heb er nog snel eentje kunnen proeven maar het Italiaans broodje dat ik als lunch voorzien had de volgende dag, heb ik zonder tomaten kunnen eten.


Ingrediënten

  • (kers)tomaten (zoveel als je wilt) 
  • olijfolie
  • 2 teentjes look
  • italiaanse kruiden (of andere kruiden naar keuze)

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in partjes. Leg in een ovenschaal.
  2. Doe een flinke scheut olijfolie in een kommetje. Pers hierin de teentjes look met behulp van een lookpers (of plet de teentjes met een mes) en voeg ook de italiaanse kruiden toe. Roer goed.
  3. Giet de olijfolie over de tomaatjes.
  4. Zet 2-3u in een oven van 120°C. Afhankelijk van de grootte van de tomaatjes zou het kunnen dat ze wat langer in de oven moeten. De tomaatjes zijn klaar als het binnenste (het natte gedeelte met de zaadjes) is uitgedroogd. Als je je oven op een kiertje kan zetten, raad ik je dat aan om te doen. Zo kan er wat vocht ontsnappen en drogen de tomaten mooier.
  5. Zoals ik al zei, overleefde onze tomaten de avond zelfs niet maar wil je ze graag bewaren kan dat ook! Doe ze dan in een gesteriliseerde bokaal en vul aan met olijfolie tot alle tomaten onderstaan. Ze zouden minstens een week houdbaar moeten zijn in de koelkast.


No comments:

Post a Comment